Το fast food “απογειώνει” τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Το fast food «απογειώνει» τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετόΤα burgers, οι τηγανητές πατάτες και τα σάντουιτς από την καντίνα αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό… ακόμα και πριν τη σύλληψη! Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας ανακάλυψε ότι όσες γυναίκες καταναλώνουν συχνά πρόχειρο φαγητό έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν «βιαστικά» μωρά στο μέλλον. Τα κορεσμένα λιπαρά και τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης κάνουν «κακό», όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και πριν τη σύλληψη του μωρού, αφού οδηγούν προς τον κίνδυνο γέννησης πριν τις 37 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη πρέπει να λένε «ναι» σε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ που μειώνει την πιθανότητα βλάβης του νευρικού σωλήνα. Πιο συγκεκριμένα, το Robinson Research Institute μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 300 γυναικών στην Αυστραλία -για 12 μήνες πριν μείνουν έγκυες- αποδεικνύοντας ότι το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν την πιθανότητα της πρόωρης γέννησης.

«Μια στις δέκα κυήσεις παγκοσμίως συνοδεύεται από πρόωρο τοκετό. Οι γυναίκες που κατανάλωναν ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως πατατάκια και μπισκότα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Οι υγιεινές συνήθειες πριν και κατά την εγκυμοσύνη μειώνουν τον αριθμό των νεογνικών θανάτων και βελτιώνουν την υγεία των παιδιών», εξηγεί η Dr Jessica Grieger από το Robinson Research Institute

Το fast food «απογειώνει» τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετόΑξίζει να αναφερθεί, ότι τα μωρά που γεννιούνται υπερβολικά πρώρα, δηλαδή πριν από τις 30 εβδομάδες κύησης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλική παράλυση, αναπνευστικά προβλήματα, κώφωση και τύφλωση. Παράλληλα, τα μωρά των 32 έως 38 εβδομάδων συχνά αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα κατά την παιδική ηλικία. Πάντως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το χρόνο γεννιούνται πρόωρα περίπου 15 εκατ. παιδιά, ενώ πάνω από 1 εκατ. πεθαίνουν λόγω επιπλοκών κατά τον τοκετό.

«Πρέπει το γυναικείο φύλο να ενημερώνεται για τη σημασία της διατροφής από το κολέγιο. Για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού είναι ανάγκη να διοργανώνονται καμπάνιες ενημέρωσης, καθώς οι συνήθειες πριν τη σύλληψη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του βρέφους», εξηγεί ο Cathy Warwick, γενικός γραμματέας του Royal College of Midwives. Επίσης, οι ειδικοί υγείας συμβουλεύουν τις γυναίκες να χάσουν βάρος πριν κάνουν προσπάθεια για να μείνουν έγκυες, καθώς το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και… αποβολή!

*Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο “The Journal of Nutrition”.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.