Το φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τι θα λέγατε να επιλέξετε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εύκολη πεζοπορική διαδρομή με σπάνια ομορφιά και πολιτιστικό ενδιαφέρον; Το φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας σας περιμένει για να κλέψει την καρδιά σας και να σας προσφέρει μια συγκινητική ανάμνηση.

Οι εκδρομές στη φύση είναι μια τέλεια διέξοδος. Τι θα λέγατε να επιλέξετε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εύκολη πεζοπορική διαδρομή με σπάνια ομορφιά και πολιτιστικό ενδιαφέρον; Το φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας σας περιμένει για να κλέψει την καρδιά σας και να σας προσφέρει μια συγκινητική ανάμνηση.

Τα γύρω χωριά

Κατ’αρχάς όλη η περιοχή έχει ενδιαφέρον. Τα γύρω χωριά είναι γραφικά, όμορφα και μπορούν να σας προσφέρουν απλόχερη φιλοξενία. Το Παρόρι και ο Μυστράς είναι τα πιο κοντινά χωριά στο φαράγγι. Είναι μικρά αλλά πολύ ωραία με καλοφτιαγμένες ταβέρνες με νόστιμο φαγητό και ήρεμους αξιαγάπητους κατοίκους. Αν και δεν είναι πολύ γνωστά, θα σας εντυπωσιάσουν με την ήπια αρχιτεκτονική τους και τις καλαίσθητες πλατείες τους.

Το φαράγγι

Το φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας είναι μικρό και βατό, άρα μια ιδανική επιλογή για αρχάριους πεζοπόρους ή άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση. Βρίσκεται στον αγέρωχο και πανέμορφο Ταΰγετο στην καταπληκτική και τουριστικά ενδιαφέρουσα Πελοπόννησο. Όσο προσεγγίζετε το φαράγγι, μένετε έκθαμβοι με την πλούσια χλωρίδα και τον γεωλογικό πλούτο. Δεν έχει απότομες κλίσεις, είναι σχετικά επίπεδο και δεν υστερεί σε τίποτα από φυσική ομορφιά σε σχέση με τα μεγάλα και διάσημα φαράγγια της Ελλάδας. Θα ασκήσετε το σώμα σας και θα συνδυάσετε αναψυχή, γυμναστική, μοναδικά στιγμιότυπα και την ένωση με τη φύση μακριά από τη ρύπανση και τους ήχους της πόλης.

Η θέα

Θα απολαύσετε πολύ καλή θέα στις γύρω περιοχές με εκπληκτικά σημεία για λήψεις φωτογραφιών και αξιομνημόνευτες οικογενειακές στιγμές. Το ανάγλυφο είναι ήπιο και δε θα σας κουράσει. Απεναντίας θα αποζημιωθείτε από τα σμιλεμένα και απότομα βράχια, τη θαμνώδη βλάστηση και αν είστε τυχεροί ίσως συναντήσετε την τοπική πανίδα. Γενικά είναι ασφαλές φαράγγι και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος.

Τα περάσματα

Σε μερικά σημεία περνάτε ακριβώς κάτω από κοιλότητες βράχων και αισθάνεστε και λίγο εξερευνητές. Το μονοπάτι είναι αρκετά ευρύχωρο και δεν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία. Φυσικά, όπως σε κάθε πεζοπορία, πρέπει να δείξετε σεβασμό στο βουνό και να μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητες σας. Στο δρόμο σας δε θα βρείτε πηγές, οπότε να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και κάποια σνακ για να σας δώσουν ενέργεια. Έτσι θα μπορέσετε να αφοσιωθείτε στη μυστηριακή γοητεία του και να αγναντέψετε το βλέμμα σας μέχρι τη Σπάρτη.

Η Παναγία η Λαγκαδιώτισσα

Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Λαγκαδιώτισσας που είναι χτισμένο μέσα σε κοιλότητα μεγάλου βράχου. Αξίζει και με το παραπάνω την κούραση και τη μικροταλαιπωρία για να φτάσετε ως εκεί. Τέτοια μνημεία κόβουν την ανάσα και συντροφεύουν την καθημερινότητα μας με ζωηρές εικόνες και την αίσθηση ότι πετύχαμε κάτι που δεν μπορούνε όλοι. Καθίστε μέσα στο βράχο, χαρείτε την απομονωμένη αγαλλίαση και ιερότητα και δεηθείτε να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους και για σας προσωπικά.

Το φαγητό

Το φαράγγι είναι εντυπωσιακό αλλά για λιγότερο αθλητικούς τύπους τις εντυπώσεις κερδίζουν και οι τοπικές ταβέρνες. Τοπικές λιχουδιές, παραδοσιακές συνταγές και νόστιμα πιάτα σε προσιτές τιμές υπόσχονται μια περιχαρή εκδρομή για όλα τα γούστα και βαλάντια. 

Δοθείτε ελεύθερα στο τοπίο, αγαπήστε την τοπική κληρονομιά και γειωθείτε με την ενέργεια και τη δύναμη του βουνού. Τη Δευτέρα θα πάτε στη δουλειά με έναν άλλο αέρα!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…