Το φαινόμενο Queen’s Gambit του Netflix: Έχει όρους η επιτυχία;

Συντάκτης: Καλλιρρόη Βολονάκη

Όποιος νομίζει ότι το σκάκι είναι βαρετό, μάλλον δεν έχει δει το ‘’Queen’s Gambit’’.  

Τα εξωφρενικά νούμερα

Ο λόγος, για την νέα σειρά του μεγαθηρίου Netflix, με το όνομα ‘’Queen’s Gambit’’, που κάνει νούμερα απίστευτα: 62 εκατομμύρια θεατές την παρακολούθησαν κατά  τις πρώτες  28  ημέρες μετά τη κυκλοφορία της, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του  Netflix, πόσο μάλλον για μια μικρού μήκους σειρά. Επίσης ανέβηκε στο  νούμερο 1 σε 63  χώρες  και  στα  top10  σε  92  άλλες.  

Η προέλευση του ονόματος και η υπόθεση

Η σειρά αυτή βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του 1983 του συγγραφέα Walter Tevis,ο οποίος έζησε στο Κεντάκι για ένα διάστημα -στο Κεντάκι διαδραματίζεται μεγάλο μέρος της σειράς-. 

Η ονομασία ‘’Queen’s Gambit’’ προέρχεται από μια κλασσική κίνηση έναρξης στο σκάκι με το ίδιο όνομα.

Η ιστορία της Beth Harmon, ενός ορφανού κοριτσιού από το Κεντάκι που παλεύει με εξαρτήσεις, ενώ παράλληλα προσπαθεί να γίνει η καλύτερη παίκτρια στο σκάκι σε όλο τον κόσμο, άγγιξε τις καρδιές των θεατών περισσότερο από όσο περίμεναν. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι δύο πιο δημοφιλείς σειρές που προβάλλονται τώρα στο Netflix


Πώς έγινε ξανά δημοφιλές το σκάκι 

‘’Γιατί όμως έγινε το ‘’Queen’s Gambit’’ μια σειρά-φαινόμενο;’’, θα αναρωτιέσαι.

Το φαινόμενο Queen’sGambit του Netflix: Έχει όρους η επιτυχία;

Το κοινό ταυτίστηκε με την Harmon, γιατί η ιστορία θριάμβου της είναι ιδανική σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Νιώθεις ότι ταυτίζεσαι με τις δυσκολίες που περνάει εκείνη στη ζωή της. Είναι μια σύγχρονη υπερ-ηρωίδα.

Υπάρχει όμως και ένας βαθύτερος λόγος, που αν κοιτάξεις μέσα σου θα τον δεις: Θέλεις να ξεφύγεις από τα προβλήματα της πανδημίας του ιού, την οποία δεν μπορείς  να ελέγξεις, ενώ ‘’το σκάκι είναι το μόνο πράγμα  που μπορείς να προβλέψεις’’, όπως λέει και η πρωταγωνίστρια. 

Η πρωτοφανής εκτόξευση του σκακιού ως παιχνίδι ξεκίνησε στην πραγματικότητα από τον Μάρτιο του 2020, όταν πολλές χώρες είχαν αρχίσει τις καραντίνες. Ο κόσμος περνούσε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και το σκάκι ήταν μια νέα ενδιαφέρουσα ασχολία. 

Η επιρροή της σειράς 

Χαρακτηριστικά, διοργανώνονται διαδικτυακά τουρνουά σκακιού στο Twitch (μια πλατφόρμα ζωντανής μετάδοσης). Τα video για το σκάκι και τις τεχνικές παιξίματός του ανέβηκαν ραγδαία στο Youtube και, το Chess.com, ένα κοινωνικό δίκτυο αφιερωμένο στο σκάκι προσέθεσε 1 εκατομμύριο νέους χρήστες κάθε μήνα του 2020 και 2,8 εκατομμύρια χρήστες μόνο τον Νοέμβριο (λίγο μετά την έναρξη της σειράς).

Η επιρροή του είναι τέτοια, ώστε ένα ξενοδοχείο στο Lexington,(όπου διαδραματίζεται ένα μεγάλο μέρος της υπόθεσης) αποκάλυψε στο κοινό ένα νέο ειδικό δωμάτιο εμπνευσμένο  από το ‘’Queen’sGambit’’ που διαθέτει (αλίμονο) και ένα σετ σκάκι για όσους θέλουν να παίξουν. 

‘’Η πρόθεση των σχεδιαστών για το δωμάτιο ήταν να μεταφέρουν ακριβώς στον επισκέπτη την εμπειρία που απεικονίζεται στο σόου’’, τονίζει ο BrianPulley, διευθυντής πωλήσεων και marketing στο δωμάτιο 21c. 

Το δίδαγμα  

Σίγουρα η επιτυχία χρειάζεται θυσίες. Ο κόσμος πάντα βλέπει το τελικό αποτέλεσμα χωρίς να έχει δει το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα που απαιτούνται για να φτάσεις στην κορυφή, με ό,τι και αν ασχολείσαι. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι η επιτυχία και οι ουσίες πάνε μαζί, ίσα ίσα που θα έπρεπε να επηρεάζει αρνητικά  τις επιδόσεις  της Harmon στο σκάκι. 

Dylan Loeb McClain: ‘[Το Queen’s Gambit είναι] μία από τις πιο επιτυχημένες προσαρμογές στην μεγάλη οθόνη για το παιχνίδι που έχουν γίνει  ποτέ’’.

Συντάκτης: Καλλιρρόη Βολονάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.