Το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ»

Συντάκτης: Ευανθία Παπακοσμίδου

«Παρακαλώ να συμπεριφερθείτε όπως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται. Ευχαριστώ!» Δεν είναι τυχαίο που οι δυο αυτές λέξεις υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου: thank you, merci, danke, obrigado, спаси́бо, teşekkür ederim, please, per favore, prego, bitte…

Αν ανήκετε σε αυτούς που λένε «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ», αυτό σημαίνει ότι έχετε αξίες, συναισθηματική ωριμότητα και σεβασμό στον άνθρωπο. Αν, πάλι, όχι, θυμηθείτε να λέτε «ευχαριστώ» στα άτομα που σας χαρίζουν όμορφες στιγμές, γιατί το κάνουν με την καρδιά τους, σας αγαπούν και σας νοιάζονται· το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να το εκτιμήσετε και να τους ευχαριστήσετε. Πείτε «παρακαλώ» πριν ζητήσετε κάτι, για να δείξετε την ευγένειά σας ή ότι αντιλαμβάνεστε την προσφορά του άλλου.

Μπορεί να είναι δωρεάν και να μην μας κοστίζουν τίποτα, αλλά οι λέξεις αυτές κρύβουν μεγάλη αξία μέσα τους. Ποτέ δεν είναι αργά να τις εντάξουμε στο λεξιλόγιό μας. Άλλωστε, το να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου είναι ωφέλιμο: προσφέρει συναισθηματικά οφέλη, μειώνει το άγχος, σε γεμίζει χαρά και πληρότητα.

Ας γίνουμε εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα, ενθαρρύνοντας τις σωστές κοινωνικές συμπεριφορές. Μην ξεχνάτε: Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν μας δίνεται χωρίς λόγο. Ας το εκτιμήσουμε, λοιπόν.

Ευχαριστώ

Συντάκτης: Ευανθία Παπακοσμίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.