Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των τελών περιαγωγής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των τελών περιαγωγήςΜία πολύ καλή είδηση για όλους εκείνους που πραγματοποιούν συχνά ταξίδια σε διάφορα ευρωπαϊκά εδάφη, και είναι αναγκαία γι’ αυτούς η χρήση του κινητού τηλεφώνου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λοιπόν ψήφισε την περασμένη Πέμπτη υπέρ της κατάργησης των τελών «περιαγωγής», τέλη δηλαδή που χρεώνονται όταν χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου το 2015. Η έκθεση εγκρίθηκε με 534 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 58 αποχές… Πρόκειται για μία απόφαση που πρόκειται να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην εποχή της νέας τεχνολογίας.

Η τηλεφωνική κλήση από τη μία ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη: Δεν θα είναι πολυτέλεια στο τέλος του 2015

Ο μέσος πολίτης δεν θα αναγκάζεται πια να μειώνει τη δραστηριότητά του στο κινητό μετά τη διέλευση των συνόρων φοβούμενος το υπέρογκο ποσό που πρόκειται να του επιβληθεί από το κόστος των τελών περιαγωγής. Πράγματι, από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 θα απαγορεύεται η επιβολή τελών για τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα ή τη χρήση του διαδικτύου από το κινητό. Βέβαια, αυτή η απόφαση ενδέχεται να τροποποιηθεί σε περιπτώσεις κατάχρησης των υπηρεσιών περιαγωγής, όπου θα μπορούσε να επιβληθεί κατ’ εξαίρεση ανώτατο όριο τελών.

Υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου

Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου. Σύμφωνα λοιπόν με την αρχή αυτή η κίνηση στο διαδίκτυο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται δίκαια και ισότιμα​​, χωρίς διακρίσεις, περιορισμό ή παρέμβαση, ανεξάρτητα από τον αποστολέα, τον παραλήπτη, το περιεχόμενο, την τεχνολογία, τις υπηρεσίες ή τις εφαρμογές. Η νομοθεσία αυτή δεν θα επιτρέπει σε πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου να προωθούν ορισμένες από τις υπηρεσίες τους εις βάρος άλλων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη μείωση της ταχύτητας του διαδικτύου για τους χρήστες του Skype.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά το ψήφισμα ο εισηγητής της έκθεσης Pilar del Castillo Vera, Ισπανός ευρωβουλευτής και μέλος του Λαϊκού Κόμματος «η ψηφοφορία της Πέμπτης είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών».

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…