Το έθιμο της βαφής των αυγών

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η βαφή των αυγών είναι ένα πασχαλινό έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Μεγάλη Εβδομάδα. Στην εποχή μας, εκτός των κλασσικών κόκκινων αυγών, στο εμπόριο θα βρείτε ό,τι χρώμα και σχέδιο μπορείτε να φανταστείτε. Όμως από πού ξεκίνησαν όλα;

Γενικά

Το έθιμο προέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις από την προχριστιανική παράδοση της γονιμότητας, της ζωής και της αναγέννησης. Η χριστιανική παράδοση έδωσε χριστιανικό νόημα. Το νόημα είναι ότι αν σπάσει το αυγό ισοδυναμεί με τον θάνατο και αυτό που μένει προοικονομεί την Ανάσταση.

Η παράδοση των χριστιανών

Κατά την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση η Μαρία Μαγδαληνή κήρυττε την Ανάσταση του Χριστού με ένα καλάθι αυγά, προς οπτικοποιημένη βοήθεια, στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όταν συνάντησε τον επιφυλακτικό Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο της αντέτεινε ότι θα την πιστέψει εφόσον τα αυγά γίνουν κόκκινα όπως και έγιναν. Στην Ανατολική Ευρώπη πιστεύεται ότι η Παναγία που ήταν παρούσα στην Σταύρωση έχοντας μαζί της αυγά και είτε βάφτηκαν κόκκινα από τον αίμα των πληγών του Ιησού είτε από το δάκρυ Της όταν τα προσέφερε στους εκεί Ρωμαίους στρατιώτες προς ικεσία για ευμενέστερη μεταχείριση του Υιού Της.

Η βαφή 

H βαφή εικάζεται πως έρχεται από την Αίγυπτο του 10ου αιώνα στην Κίνα τον 15ο αιώνα και στην Μέση Ανατολή, την Περσία και τα Βαλκάνια τον 17ο. Η βαφή λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Πέμπτη καθώς κατά την εκκλησία τότε λαμβάνει χώρα η Σταύρωση και τα Πάθη του Κυρίου. Το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος του Κυρίου που έβγαινε από τις πληγές Του στον Σταυρό αλλά και το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.