Το έντονο φως αυξάνει την ειλικρίνεια και την ηθικότητα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το έντονο φως αυξάνει την ειλικρίνεια και την ηθικότηταΕίναι γνωστό πως οι έντονοι φωτισμοί επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία μας, όπως και τα έντονα χρώματα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα όμως, αποδείχτηκε πως τα έντονα φώτα αυξάνουν την ειλικρίνεια και οδηγούν τους ανθρώπους στην πραγματοποίηση ηθικών πράξεων.

Ειλικρίνεια, αλτρουισμός και λιγότερος εγωισμός. Αυτά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ατόμων, που βρέθηκαν σε χώρους με έντονο φωτισμό, τα οποία προέκυψαν ως αποτελέσματα πειραμάτων. Οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να δωρίσουν περισσότερα από τα διπλάσια, σε σύγκριση με άτομα που βρέθηκαν σε πιο σκοτεινούς χώρους. Αξιοσημείωτο είναι πως και η προσφορά βοήθειας στους συνανθρώπους ήταν πιο εύκολη για τα άτομα της πρώτης κατηγορίας από εκείνα της δεύτερης.

Η έρευνα έγινε από ομάδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Ταιβάν. Μετά τα αποτελέσματα οι επιστήμονες ανέφεραν πως κατάφεραν να εξηγήσουν, τον τρόπο που το φωτεινό περιβάλλον καταφέρνει να βελτιώσει την αξιοπρόσεκτη φύση της ηθικής στο άτομο, οδηγώντας τους ανθρώπους να εκτελούν ηθικές πράξεις. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε τρία δωμάτια, υπό φωτισμούς δώδεκα, οκτώ και τεσσάρων λαμπτήρων φθορισμού.

Στο πείραμα, η συνθήκη για άντρες και γυναίκες ήταν κοινή και έπρεπε να μοιραστούν χρήματα με έναν ξένο. Στατιστικά, τα άτομα που βρέθηκαν στο στάδιο με το πιο έντονο φως, προσέφεραν 15% περισσότερα χρήματα, από τα άτομα στο μεσαίο στάδιο και περίπου 30% από τα άτομα στο πιο σκοτεινό δωμάτιο. Σύμφωνα με μετρήσεις μάλιστα, οι ερευνητές υπολόγισαν 85,2 τοις εκατό ποσοστό ειλικρίνειας στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο καλά φωτισμένο δωμάτιο, 70,4% σε εκείνους στο μέτρια φωτισμένο δωμάτιο, και 51% για όσους βρέθηκαν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Το πόρισμα των ερευνητών είναι πως η φωτεινότητα προφανώς μπορεί να ενισχύσει τη σπουδαιότητα της ηθικής στον καθένα προσωπικά και ως εκ τούτου, να αυξήσει την τάση ηθικής συμπεριφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr