Το εκπαιδευτικό σύστημα του Λονδίνου
Παρά τα υψηλά επίπεδα στέρησης και την πλειοψηφία των μαθητών να προέρχεται από εθνοτικές μειονότητες το εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Τα τελευταία στοιχεία προέρχονται από ορισμένες αξιόλογες στατιστικές μέσα από την παρακολούθηση της προόδου των μαθητών μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο.
Η συμβατική αντίληψη ότι οι φτωχότεροι μαθητές είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν ανατράπηκε. Μάλιστα, ανάμεσα στους μαθητές που λαμβάνουν άριστα, το 63% δικαιούται δωρεάν σχολικά γεύματα ώστε να συνεχίσουν τη φοίτηση για ανώτερες σπουδές. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι ερχόμενοι από χαμηλά στρώματα μαθητές στο κέντρο του Λονδίνου ξεπερνούν τους πιο εύπορους νέους που διαμένουν στα περίχωρα.
Αλλά ποια είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της θεαματικής επιτυχίας του Λονδίνου;
Έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για τους ερευνητές ψάχνοντας για τα συστατικά του μυστηρίου. Διάφοροι από τον χώρο της εκπαίδευσης λένε ότι αποτελεί «ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα στην εκπαιδευτική πολιτική». Δύο εκθέσεις προσπάθησαν να ξετυλίξουν το παζλ, από το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών και την CfBT Education Trust.
Μεταξύ των θεωριών για την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος του Λονδίνου ορίζονται οι παρακάτω παράγοντες:
• λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η επίδοση των μαθητών
• άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση χαμηλών επιδόσεων
• περισσότερες ακαδημίες
• καλύτερη υποστήριξη από τους συμβούλους
• διορίζονται καθηγητές με άριστο πτυχίο σε δύσκολα σχολεία
• ποικίλες στρατηγικές ανάγνωσης και γραφής και αριθμητικής
• οι οικογένειες των μεταναστών φιλοδοξούν τα παιδιά τους να επιτύχουν
Επιπλέον, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 60% του πληθυσμού του Λονδίνου κατέχει πτυχίο. Μάλιστα, πολλοί γονείς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ακόμη και αν δεν είναι ιδιαίτερα εύποροι. Αυτό ενδεχομένως έχει θετικό αντίκτυπο στην υποστήριξη των παιδιών στο σπίτι.
Η ανομοιογένεια στον πληθυσμό είναι τεράστια
Περισσότερο από το 80% των παιδιών στο κέντρο του Λονδίνου στα δημοτικά σχολεία προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες, ενώ τα περισσότερα από τα μισά δεν μιλούν την αγγλική ως πρώτη γλώσσα.
Στην πόλη Brent το 94% των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι ντόπιοι, ενώ το 74% των μαθητών εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην ουσία οι υψηλές επιδόσεις των αλλοεθνών ταυτίζονται με την απόκτηση του διαβατηρίου για μια καλύτερη ζωή.
Χαρακτηριστικά και παροχές των σχολείων
Τα σχολεία προσφέρουν στους γονείς μία τεράστια γκάμα επιλογών. Τα λεωφορεία είναι δωρεάν για τους μαθητές και έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε όποιο σχολείο επιθυμούν. Ακόμα και όταν οι θέσεις στα πιο περιζήτητα σχολεία έχουν καλυφθεί, οι τοπικές αρχές ενημερώνουν για τη διαθεσιμότητα σε άλλα σχολεία.
Σύμφωνα με τα Συμβούλια του Λονδίνου, κατά την πρώτη δεκαετία του αιώνα το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του Λονδίνου σε εξετάσεις αυξήθηκε από 45% σε 81%. Είναι ένα τεράστιο άλμα που φανερώνει πόσο πολύ τα σχολεία έχουν βελτιωθεί.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σχολείων του Λονδίνου είναι η ποικιλία τους. Δεν υπάρχει «τυπικό» σχολείο. Υπάρχουν για παράδειγμα περισσότερα θρησκευτικά σχολεία από οπουδήποτε αλλού.
Φυσικά, τίποτα δεν είναι τέλειο. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού πρόκειται να θέσει αυξανόμενες πιέσεις στο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να θεωρηθεί ως μία πραγματικά αισιόδοξη ιστορία για την εκπαίδευση.