Το εγχειρίδιο του καλού ανακυκλωτή

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ανακύκλωση φαίνεται να μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα του έλληνα. Όσο περισσότερο μάλιστα εξελίσσεται το σύστημα και μπαίνουν ειδικοί κάδοι σε όλες τις γειτονιές, τόσο θα την εφαρμόζουμε και καλύτερα.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούμε να κάνουμε κάποια λάθη σε σχέση με την ανακύκλωση, που όσο και να εξελιχθεί το σύστημα δεν θα πάψουμε να τα επαναλαμβάνουμε. Ας τα μάθουμε λοιπόν, για να τα βγάλουμε μια για πάντα από τη ζωή μας. Γιατί η καλή πρόθεση χωρίς σωστή εφαρμογή, δεν εξασφαλίζει το πολυπόθητο αποτέλεσμα, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

– Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.

– Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.

– Να τσακίζουμε τα χαρτόκουτα, για να μην πιάνουν όλο το χώρο.

– Όταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.

– Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα –αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια– είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες – στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.

– Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.

– Δεν πρέπει να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

– Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.

– Τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση). Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια, γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης.

– Τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).

– Αποτσίγαρα από έτοιμα ή στριφτά τσιγάρα.

– Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.

Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δε χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δε χρειαζόμαστε κ.λπ.

Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.

Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το περιτύλιγμα από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.

Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δε θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.

Συσκευασίες tetrapak.

Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλεςπου χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.

CD, DVD.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ…

ΣΥΜΠΙΕΖΩ:

Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δε χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.

ΠΛΕΝΩ:

Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια,  αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.

ΔΕ ΣΚΙΖΩ:

Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται – όχι γιατί δε γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.

ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:

Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε το διαχωρισμό των υλικών.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…