Γιατί ενώ όλοι άνθρωποι είναι ικανοί να προσφέρουν αγάπη, κάποιοι επιλέγουν να μοιράζουν πόνο; Γιατί ενώ, ως ενήλικες, μπορούμε να …
Το έγκλημα της παιδικής κακοποίησης
Όταν μιλάμε για παιδική κακοποίηση αναφερόμαστε σε ηλικίες μικρότερες των 18 ετών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και την γενικότερη προστασία του παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει πώς είτε μιλάμε για αγόρια είτε για κορίτσια οι πιθανότητες να συμβεί είναι ίδιες. Χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα βίας σωματικής, λεκτικής, σεξουαλικής, συναισθηματικής, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μιλάμε για παραμέληση.
Τέσσερις μορφές κακοποίησης του παιδιού
- Συναισθηματική κακοποίηση
Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να ληφθεί αλλιώς και ως ψυχολογική βία και σχετίζεται άμεσα με την αδυναμία του γονέα να παρέχει ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον στο παιδί. Η απόρριψη, ο φόβος, η δυσφήμιση και ο εξευτελισμός οδηγούν η συναισθηματική βία. Αυτή η μορφή όταν απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια και αφορά το φύλο τους, μετατρέπεται σε έμφυλη βία.
- Σεξουαλική κακοποίηση
Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συμμετοχή ενός παιδιού -συνήθως με τη βία- σε σεξουαλική δραστηριότητα, στην οποία προφανώς δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ούτε βιολογικά, ούτε νοητικά, ώστε να μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του. Το παιδί που έχει υποστεί σεξουαλική βία γίνεται αντιληπτό από την εσωστρέφεια και τα σημάδια αποστροφής από κοινού γεγονότα που παρατηρούνται σταδιακά. Συνήθως το παιδί αποφεύγει κάθε είδους άγγιγμα και δυσκολεύεται να ανοιχτεί συναισθηματικά. Αυτή η μορφή βίας μπορεί να αφορά διαδικτυακή εκμετάλλευση ή παρενόχληση.
- Σωματική κακοποίηση
Σχετίζεται με την ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που γίνεται σκόπιμα σε βάρος κάποιου παιδιού. Μπορεί να έχει τη μορφή ξυλοδαρμού, μπουνιάς, κλωτσιάς, τσιμπήματος, δαγκώματος, χαστουκιών ή τραβήγματος μαλλιών. Η σωματική κακοποίηση σίγουρα συνοδεύεται και από συναισθηματική κακοποίηση ενώ παράλληλα εντοπίζονται στο παιδί σημάδια, μώλωπες, κακώσεις ή εγκαύματα.
- Παραμέληση
Η παραμέληση έχει τι μορφή αδιαφορίας και αφορά κατά κύριο λόγο στους γονείς. Στην ανικανότητα ενός γονέα να ανταποκριθεί στο ρόλο του καλύπτοντας βασικές ανάγκες του παιδιού και να μπορέσει να σταθεί στο ύψος που χρειάζεται και να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στο παιδί του. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί που δέχεται παραμέληση αναγνωρίζεται από τη συμπεριφορά του και τις αντιδράσεις του.
Σημάδια πεινάς, κόπωσης και κακής σωματικής υγιεινής είναι σημάδια που προδίδουν ένα παραμελημένο παιδί, αφού δεν νοείται γονέας ενδιαφέρεται για το παιδί του, να μην καλύπτει αυτές σε παλέτες και βασικές του ανάγκες. Το παιδί που παραμελείται σημειώνει ασταθή πορεία στο σχολείο, αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική ανωριμότητα και αυτοκαταστροφικές τάσεις.
Διαβάστε Επίσης: Dark romance: Η ροζ λογοτεχνία που ερωτικοποιεί την κακοποίηση
Η κακοποίηση είναι κατάχρηση της εμπιστοσύνης που δείχνει ένα παιδί σε έναν ενήλικα. Τα παιδιά δεν έρχονται σε αυτό τον κόσμο για να κακό μεταχειριστούν αλλά για να γίνουν αποδεκτά, να εκτιμηθεί κάθε προσπάθειά τους και να αγαπηθούν πολύ. Χρειάζεται να διδαχτούν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα θα τα παρακινήσει σε κάτι που δεν θέλουν ή να τους ζητήσει να αποκρύψουν οποιαδήποτε επαφή. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ενός παιδιού σχετίζεται με την αποτυχία ενός γονέα να παρέχει το περιβάλλον που χρειάζεται ένα ανήλικο άτομο για να μεγαλώσει.
Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στην αγάπη και στη ζωή χωρίς βία. Εάν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται, ανακαλύπτει και δημιουργεί πρέπει να στεκόμαστε πλάι στα παιδιά και να τα προστατεύουμε, βλέποντας στα μάτια τους ένα ευοίωνο μέλλον.
Όλοι έχουμε κάποιες στιγμές την ανάγκη να γίνουμε ή να νιώσουμε παιδιά και ξέρουμε καλά πως κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτά. Ας εξασφαλίσουμε λοιπόν έναν όμορφο κόσμο για ‘κείνα που μόνο θα τους χαρίζει, δίχως να τους στερεί.