Tο δίκτυο γνωριμιών και πως βοηθά στην εύρεση εργασίας

Συντάκτης: Ειρήνη Στέφου

Η αναζήτηση εργασίας είναι μια δύσκολη καθημερινή ασχολία για μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αυτή την περίοδο. Το ίντερνετ, οι αγγελίες στις εφημερίδες είναι οι κύριες πηγές που μας τροφοδοτούν με πληροφορίες για νέες θέσεις. Όμως το κλειδί για μια επαγγελματική αποκατάσταση βρίσκεται όπως έχει αποδειχθεί στο δίκτυο των γνωριμιών μας (networking). Όλοι μας δρούμε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που αποτελείται από συγγενείς, φίλους ή απλές γνωριμίες. Το κοινωνικό μας περιβάλλον μπορεί να είναι η πιο έγκυρη πηγή για εύρεση εργασίας και η πιο άμεση. Γιατί λοιπόν να αναπτύξετε το δίκτυο γνωριμιών σας; Οι εργοδότες προτιμούν άτομα που γνωρίζουν και συμπαθούν, στις αιτήσεις που συμπληρώνετε δίνεται προτεραιότητα σε άτομα συστημένα και η δουλειά που είναι κατάλληλη για εσάς μπορεί να μην υπάρχει σε αγγελία. Με έξι απλά βήματα μπορείτε να αναπτύξετε και να χρησιμοποιήσετε ανάλογα το δικό σας δίκτυο γνωριμιών.

1. Γνωρίζουμε περισσότερο κόσμο από ότι πιστεύουμε

Όλοι ανήκουμε σε ένα ευρύ κοινωνικό περιβάλλον. Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα με τα ονόματα συγγενών, φίλων, προηγούμενων εργοδοτών και συναδέλφων. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα μεγαλώσει η λίστα. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε άτομα που έχετε γνωρίσει έστω και φευγαλέα, όπως το αφεντικό της αδερφής σας, ή τον συνάδελφο κάποιου φίλου σας. Επίσης, σημειώστε τον οικογενειακό γιατρό, τον δικηγόρο ή τον λογιστή σας. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ντροπή ή ανασφάλεια για την τωρινή σας κατάσταση. Οι άνθρωποι χαίρονται να βοηθούν ο ένας τον άλλο και όλοι γνωρίζουν πως είναι να ψάχνει κάποιος για δουλειά. Μην απομονώνεστε και πλησιάστε τους γύρω σας.

2.Κοινοποιήστε στον κύκλο σας ότι αναζητείτε δουλειά

Κανείς δεν πρόκειται να σας βοηθήσει εάν δεν κοινοποιήσετε ότι ψάχνετε για επαγγελματική αποκατάσταση. Το σημαντικό είναι πριν απευθυνθείτε σε φίλους και γνωστούς να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι αυτό που ζητείτε και ποιοι είναι οι στόχοι σας. Όταν ξεκινήσετε το λεγόμενο networking πλησιάστε εκείνους που σας συμπαθούν περισσότερο και θα έκαναν τις καλύτερες συστάσεις για εσάς. Να τους ενημερώσετε για τους στόχους σας, την εξέλιξη σας και φυσικά μην παραλείψετε να τους ευχαριστήσετε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

3. Επικεντρωθείτε στην ενδυνάμωση των σχέσεων σας

Η αυθεντικότητα του χαρακτήρα σας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που πρέπει αρχικά να συγκεντρώσετε είναι συμβουλές σχετικά με τον εργασιακό χώρο χωρίς να γίνεστε πιεστικοί στο θέμα της αποκατάστασης. Να είστε συγκεκριμένοι στο τι είναι αυτό που ζητάτε και ποια είναι τα προσόντα σας. Κυρίως απολαύστε την διαδικασία ερχόμενοι σε επαφή με τους ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Καλό θα ήταν να διατηρείτε μια επαφή μαζί τους και να μην εξαφανιστείτε από τη στιγμή που θα πάρετε αυτό που θέλετε από εκείνους.

4. Αξιολογείστε το δίκτυο των γνωριμιών σας

Σε περίπτωση που νιώσετε ότι το δίκτυο σας πάσχει από αδυναμίες και υστερεί ποιοτικά, βαθμολογείστε τα υπέρ και τα κατά. Εάν θεωρείτε ότι δεν σας παρέχουν αρκετή υποστήριξη, ότι δεν δίνουν τις απαραίτητες και αληθείς πληροφορίες για εσάς τότε είναι στιγμή να το αναβαθμίσετε.

5. Εκμεταλλευτείτε τους δυνατούς και αδύναμους δεσμούς του δικτύου

Όταν ενισχύετε τον κύκλο σας με νέες γνωριμίες είναι λογικό να παραμελείτε κάποιες άλλες και ίσως τους ισχυρούς δεσμούς. Ενδυναμώστε τις φιλίες σας και όσον αφορά τις «αδύναμες» γνωριμίες φροντίστε να αντιπροσωπεύουν τους χώρους των επιχειρήσεων.

6. Διατηρείστε το δίκτυο σας

Εφόσον έχετε χτίσει ένα δίκτυο γνωριμιών φροντίστε να διατηρήσετε συχνή επαφή με τους ανθρώπους-κλειδιά και θέστε προτεραιότητες. Συλλέξτε πληροφορίες για τους ανθρώπους αυτούς όπως τηλέφωνα, κάρτες, επαγγελματική απασχόληση ακόμα και τα ενδιαφέροντα τους. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε συχνά για αυτούς δημιουργώντας μια εποικοδομητική σχέση.

Συντάκτης: Ειρήνη Στέφου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.