Το διατροφικό μενού των καπνιστών

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο καπνός σκοτώνει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους ετησίως. Η αποχή από το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν δεν μπορείτε να το κόψετε, τουλάχιστον ξεκινήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να θωρακίσετε την υγεία σας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξαντλείται στους καπνιστές. Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα του πνεύμονα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling, οι καπνιστές θα πρέπει να καταναλώνουν επιπλέον βιταμίνη C. Οι άνδρες καπνιστές θα πρέπει να καταναλώνουν 125 mg βιταμίνης C την ημέρα και οι γυναίκες καπνίστριες θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση 110 mg της βιταμίνης ημερησίως. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η βιταμίνη C ενισχύει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης Ε του σώματος. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το πεπόνι, ο χυμός πορτοκάλι, το μάνγκο, το μπρόκολο και το λάχανο.

Ωμέγα-3

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε καπνιστές. Τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αποτρέψουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2005. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, η σόγια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα υγιές ρόφημα πλούσιο σε έναν ειδικό τύπο αντιοξειδωτικών, τις πολυφαινόλες. Σύμφωνα με έρευνα οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν πράσινο τσάι διατρέχουν 10 φορές περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο στον πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν τουλάχιστον 1 φλιτζάνι τσάι την ημέρα.

Φρούτα

Τα σκουρόχρωμα φρούτα όπως τα μούρα, τα βατόμουρα και τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση, λοιπόν, φρούτων πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθά στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου της νόσου. Σύμφωνα με το τεύχος Μαΐου του 2005 Free Radical Research τα βατόμουρα καταπολεμούν τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που είναι γνωστό ως μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης, που προκαλεί βλάβη στα αγγεία της καρδιάς. Επιπλέον, τα βατόμουρα μειώνουν το ποσό του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό των καπνιστών. Το οξειδωτικό στρες προάγει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων και καρδιακών παθήσεων.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…