Το διάσημο αριστούργημα του Le Corbusier βυθίζεται στη Δανία

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Η Villa Savoye, το πιο εμβληματικό έργο του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Le Corbusier, είναι ένα σύμβολο Νεωτερικότητας και Διαφωτισμού που αντιπροσωπεύει το μανιφέστο του, στο οποίο η εφαρμογή, η αισθητική και ο σκοπός της αρχιτεκτονικής αμφισβητούνται μέσα από τους φακούς της νεωτερικότητας.

Το έργο Flooded Modernity είναι ένα κεκλιμένο μέρος της Villa Savoye σε κλίμακα 1:1, μία επιπλέουσα ξύλινη κατασκευή που μοιάζει να βουλιάζει μέσα στα φιόρδ. Ο Δανός καλλιτέχνης Asmund HavsteenMikkelsen δανείζεται το διάσημο έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα για να σχολιάσει τη νεωτερικότητα του σήμερα. Τα γεωπολιτικά γεγονότα της σύγχρονης εποχής – το Brexit, η εκλογή του Trump, η παρέμβαση του Putin στις εκλογές, η ανέλιξη των ακροδεξιών στην Ευρώπη – συμβαίνουν μέσω των ψηφιακών μέσων, κάτι που προκαλεί την αντίληψη της κριτικής σκέψης του κοινού.

Το διάσημο αριστούργημα του Le Corbusier βυθίζεται στη Δανία

Credits: DAMN Magazine

«Η Villa Saviye έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην καλλιτεχνική μου έκφραση. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι ίσως η πιο εμβληματική κατασκευή του νεωτεριστικού κινήματος της αρχιτεκτονικής του Le Corbusier. Όπως ένα διαστημόπλοιο, το σπίτι προσγειώθηκε στη γη με την υπόσχεση μιας νέας εποχής για ένα νέο ανθρώπινο είδος απελευθερωμένο από την ιστορία και τη ζωή σε έναν ορθολογιστικό κόσμο», αναφέρει ο Havsteen – Mikkelsen.

Το διάσημο αριστούργημα του Le Corbusier βυθίζεται στη Δανία

Οι θεωρίες του Le Corbusier έγιναν συνώνυμες με την αισθητική και τον αστικό σχεδιασμό. Ήταν μία αντίδραση στη Βιομηχανική Εποχή της μαζικής παραγωγής και στην εξάπλωση της δημοκρατίας που ακολούθησε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική και τον ιδεαλισμό, ο Le Corbusier αντιμετώπιζε τα κτίρια ως ένα αναπτυξιακό πρότζεκτ που ηρεμεί το χάος του πολέμου με σχέδια ορθολογικά, απλοποιημένα, που υποστήριζαν την ισότητα και την ισονομία. Χτισμένη στη Γαλλία το 1931, η Villa Sovaye ήταν η έκφραση των ιδεωδών του: κτίρια χωρίς περιττή διακόσμηση με αδρές καθαρές αρχιτεκτονικές γραμμές και ανοιχτούς, ελευθερωμένους από αντικείμενα και φιοριτούρες εσωτερικούς χώρους.

Το διάσημο αριστούργημα του Le Corbusier βυθίζεται στη Δανία

Credits: DAMN Magazine

Ο καλλιτέχνης πιστεύει ότι ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος αν κυριαρχούσε η κριτική σκέψη και περιγράφει την εποχή που ζούμε ως «ένα φάντασμα που στοιχειώνει τη συλλογική συνείδηση». Οι εικόνες της μισό-βυθισμένης βίλας θυμίζουν φωτογραφίες από φυσικές καταστροφές. Ακόμη και χωρίς τις παραπάνω αναφορές, το έργο του Havsteen – Mikkelsen αποτελεί σύμβολο και μιας άλλης γενικότερης ανησυχίας, της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο Flooded Modernity παρουσιάζεται στο Floating Art Festival μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην πόλη Vejle της Δανίας.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…