Το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα και το κατάλληλο ψήσιμο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα και το κατάλληλο ψήσιμοΚυριακή κοντή γιορτή για όλους τους επίδοξους ψήστες! Ο οβελίας όσο και αν οι καιροί είναι δύσκολοι, δύσκολα θα λείπει από τα ελληνικά νοικοκυριά. Το σούβλισμα του αρνιού χρειάζεται μεράκι αλλά και εμπειρία. Σας παρουσιάζουμε συμβουλές για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα πιάτα σας, την Κυριακή του Πάσχα.

Δέσιμο και προετοιμασία αρνιού

Το δέσιμο του αρνιού είναι ίσως από τις πιο λεπτομερείς διαδικασίες. Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε με νερό (προαιρετικά). Στη συνέχεια το κρεμάμε με ένα μεγάλο πανί, για να μην έρθει σε επαφή με μύγες και έντομα
  • Καθαρίζουμε αρχικά το δέρμα από τις τρίχες που ίσως έχουν απομείνει από το σφαγείο και στη συνέχεια το ακουμπάμε μπρούμυτα σε σταθερή επιφάνεια.
  • Περνάμε τη σούβλα από την ουρά προς το κεφάλι, παράλληλα στη σπονδυλική στήλη, σπάζοντας το κρανίο. Το σπάσιμο του κεφαλιού θα χρειαστεί αρκετή δύναμη.
  • Σπρώχνουμε τη σούβλα μέχρι η πιρούνα στο πίσω μέρος, να τρυπήσει τα μπούτια του αρνιού.
  • Το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα και το κατάλληλο ψήσιμοΠαίρνουμε σύρμα ( ούτε πολύ ψιλό γιατί θα λυγίζει, ούτε πολύ χοντρό γιατί θα είναι δύσκολο στο λύγισμα) και δένουμε διαδοχικά τα πίσω και τα μπροστά πόδια πάνω στη σούβλα.
  • Στη συνέχεια, δένουμε το λαιμό του για να στηριχτεί και τέλος τα εσωτερικά δεσίματα στη ραχοκοκαλιά του.
  • Η ραχοκοκαλιά του αρνιού πρέπει να δεθεί σε δύο σημεία πάνω στη σούβλα για να μην χαλαρώσει όσο θα ψήνεται.
  • Αφού έχουμε ολοκληρώσει τα παραπάνω, γυρνάμε το αρνί ανάσκελα, και το αλείφουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό με χυμό λεμονιού (για τις οσμές) και λάδι ή μαργαρίνη.
  • Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά και προσθέτουμε ό,τι μυρωδικό ή καρύκευμα θέλουμε στο εσωτερικό της κοιλιάς του.
  • Ράβουμε την κοιλιά με σπάγκο και χοντρή βελόνα (σακοράφα) και το αρνί είναι έτοιμο για να ψηθεί.

Το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα και το κατάλληλο ψήσιμοΨήσιμο

Αφού έχετε ολοκληρώσει την προετοιμασία για το σούβλισμα, το μαγικό είναι η φωτιά και η διαδικασία ψησίματος που θα κάνετε.

  • Ανάβουμε τη φωτιά νωρίς το πρωί, υπολογίζοντας μια ώρα πρίν τοποθετήσουμε το αρνί για να είναι έτοιμα τα κάρβουνα (περίπου 10 κιλά). Για ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέστε κληματόβεργες στα κάρβουνα.
  • Εάν δεν έχετε ψησταριά και είστε λάτρεις της παράδοσης, φτιάξτε λάκκο διαστάσεων 1.50 x 0.80 με μέτριο βάθος περίπου 20 εκατοστά.
  • Η σούβλα πρέπει να απέχει τουλάχιστον μισό μέτρο από το κρέας, για να μην αρπάξει.
  • Τοποθετούμε αρχικά το αρνί στην πιο ψηλή θέση και τα κάρβουνα σε όλο το μήκος και κυρίως στα άκρα και όχι στο κέντρο για να μη στάξει το λίπος πάνω τους.
  • Είναι πολύ σημαντικό το αρνί να μην πάρει καθόλου χρώμα τη πρώτη ώρα γιατί θα μείνει άψητο στο εσωτερικό του.
  • Αρχικά γυρίζουμε τη σούβλα γρήγορα και ασταμάτητα και με σταθερή θερμοκρασία.
  • Μετά το πρώτο μισάωρο, όταν και το αρνί θα έχει αρχίσει να βγάζει τα ζουμιά του, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον κάρβουνα και να χαμηλώσουμε λίγο τη σούβλα.
  • Κατά διαστήματα δεν παραλείπουμε να αλείφουμε με πινέλο το αρνί με μείγμα λαδιού και λεμονιού
  • Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού (πάνω από 10 κιλά) χρειάζεται περίπου 5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, περίπου 4 ώρες είναι αρκετές.
  • Το αρνί σας θα έχει ψηθεί όταν αρχίσουν να φαίνονται οι σχισμές στα μπούτια και τα κόκαλα της πλάτης.
  • Αφού ψηθεί βγάζουμε τη σούβλα από τη φωτιά, ή το ανεβάζουμε πιο ψηλά αφού ουσιαστικά η φωτιά θα έχει πέσει και το αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr