Τι θα λέγατε να επιλέξετε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εύκολη πεζοπορική διαδρομή με σπάνια ομορφιά και πολιτιστικό ενδιαφέρον; Το φαράγγι …
Το δάσος της Μπαρμπούς
Η Ελλάδα είναι ένας τόπος με ποικίλα δείγματα φυσικού κάλλους. Γνωστή για τα ορεινά της τοπία, τα δαντελωτά ακρογιάλια, τα νησιά της που το λευκό και των γαλάζιο των σπιτιών της γίνονται ένα με τη θάλασσα και τον ουρανό, αλλά και τα άγρια φαράγγια, τους υδροβιότοπους και τα δάση με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
Ένα τέτοιο δείγμα φυσικής ομορφιάς άγνωστο στους περισσότερους και γνωστό στους λάτρεις της πεζοπορίας και ορειβασίας είναι το δάσος της Μπαρμπούς στην Πελοπόννησο. Το δάσος της Μπαρμπούς βρίσκεται στην Ορεινή Αχαϊα και συγκεκριμένα απλώνεται στις πλαγιές του Αφροδίσιου όρους, το οποίο είναι φυσικό σύνορο μεταξύ Αρκαδίας και Αχαίας. Το βουνό οφείλει την ονομασία του στην Ολύμπια θεά Αφροδίτη, η οποία λατρευόταν στην περιοχή με την προσωνυμία «Ερυκίνη». Κοντά σε μια από τις κορυφές του βουνού βρίσκονται μάλιστα ερείπια του ιερού της θεάς καθώς και των λουτρών της.
Το δάσος της Μπαρμπούς βρίσκεται κοντά στο ορεινό χωριό Νάσια –του οποίου το όνομα κατά μια εκδοχή προέρχεται από την αρχαία κώμη των Νάσσων και σχετίζεται με τη μορφολογία της περιοχής, καθώς έμοιαζε με νησί επειδή περιστοιχιζόταν από το Λάδωνα και τους χειμάρρους του. Ένα χωριό πνιγμένο στη βλάστηση λόγω του δάσους που ξεκινά στις παρυφές του. Το άγνωστο αυτό δάσος σε πολλούς αποτελεί έναν ειδυλλιακό και αξιόλογο πνεύμονα οξυγόνου. Είναι γεμάτο αιωνόβιες καστανιές οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή της Ενετοκρατίας, κρανιές, βελανιδιές και διαφόρων ειδών μανιτάρια. Πέρα όμως από την πλούσια χλωρίδα, το δάσος είναι πλούσιο σε σπάνια πανίδα, με πρωταγωνιστές τα άγρια πτηνά και αγριογούρουνα.
Το δάσος της Μπαρμπούς δεν προσφέρεται μόνο για πεζοπορία και ορειβασία για τους λατρείες του είδους και γενικά για τους φυσιολάτρες.
Προσφέρεται επίσης για επίσκεψη στα απομεινάρια της ακρόπολης της Αρχαίας Πάου όπου σώζεται δεξαμενή στην οποία καταλήγει πήλινος αγωγός, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται θεμέλια αρχαίου ναού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τα ευρήματα στην περιοχή λατρεύονταν οι Διόσκουροι και λεγόταν ότι ο ντόπιος Λαφάνης τους είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του Η αρχαία Πάος γνώρισε ακμή πριν τους Περσικούς πολέμους και σε άγνωστο χρόνο παρήκμασε.
Το δάσος της Μπαρμπούς με τις φυσικές του ομορφιές αλλά και με τα απομεινάρια της ιστορίας που έχουν την αρχή τους στην αρχαία εποχή στέκεται αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων. Τα αιωνόβια δέντρα του είναι μάρτυρες της ζωής των ανθρώπων που διάβηκαν τα μονοπάτια του και έζησαν στην γύρω περιοχή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η βλάστηση του είναι ιδιαίτερα πυκνή και όσοι την επισκέπτονται φεύγουν γεμάτοι από μοναδικές εμπειρίες.
Προβάλλοντάς το και παράλληλα προστατεύοντάς το από οποιαδήποτε καταστροφή, όπως και κάθε γωνιά της πατρίδας μας, θα κληροδοτήσουμε ένα ακόμα δημιούργημα της φύσης στις γενιές του μέλλοντος.