Το άλμα του αιώνα!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Το άλμα του αιώνα!Ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ μπορεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας να δικαιολογήσει το άκρως αισιόδοξο όνομά του. Ο 43χρονος Αυστριακός αθλητής των extreme sports είναι ευτυχισμένος (felix στα λατινικά), αφού έκανε πράξη, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, το όνειρο κάθε ανθρώπου: Να πετάει στον ουρανό. Για τέσσερα λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ο Μπαουμγκάρτνερ βρισκόταν μόνος του στον αέρα, στη διάρκεια της μεγαλύτερης ελεύθερης πτώσης που έγινε ποτέ, από 39.000 μέτρα μακριά από την επιφάνεια της Γης!

Για περισσότερα από δύο χρόνια ο γεννημένος στο γραικό Σάλτσμπουργκ Μπαουμγκάρτνερ ετοίμαζε το σχέδιό του, να κάνει ελεύθερη πτώση από τη… στρατόσφαιρα και να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης, που κατείχε ο Αμερικανός Γιόσεφ Κίτινγκερ από το 1960. Ο 84χρονος σήμερα Κίτινγκερ ήταν, μάλιστα, ο μέντορας του Μπαουμγκάρτνερ στο εγχείρημά του, τον βοήθησε με πρακτικές συμβουλές και είχε το ρόλο του γενικού αρχηγού του όλου εγχειρήματος. Το οποίο μόνο απλό δεν ήταν: Ο Μπαουμγκάρτνερ μεταφέρθηκε στη στρατόσφαιρα, απ’ όπου άρχισε το άλμα του, με ένα ειδικά κατασκευασμένο αερόστατο από ήλιο και μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα. Χρειάστηκαν σχεδόν 2,5 ώρες για να ανέβει σε ύψος 128.000 ποδών (39,05 χιλιομέτρων) από την επιφάνεια της γης αλλά λιγότερο από πέντε λεπτά για να κατέβει…

Η πτώση ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε για περισσότερο από δύο ημέρες, λόγω μετεωρολογικών προβλέψεων για ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι μπορεί να οδηγούσαν τον ατρόμητο Αυστριακό πολύ μακριά από το σημείο που αναμενόταν να προσγειωθεί, στο βόρειο Μεξικό. Μαζί με το ρεκόρ της ελεύθερης πτώσης ο Μπαουμγκάρτνερ κατέρριψε και άλλα τρία: Το ρεκόρ μεγαλύτερου ύψους για πτήση με αερόσταση, ρεκόρ πτώσης με αλεξίπτωτο από μεγαλύτερο ύψος και το ρεκόρ ταχύτητας σε ελεύθερη πτώση. Εγινε, στην πραγματικότητα, ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου, αφού κάποια στιγμή στη διάρκεια της πτώσης του έπεφτε με ταχύτητα 1.342 χιλιομέτρων την ώρα!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…