Το ακριβότερο αυτοκίνητο

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Το ακριβότερο αυτοκίνητοΗ εικόνα του και μόνο προκαλεί δέος. Η τιμή του… ανατριχίλα. Το νέο μοντέλο της Λαμποργκίνι, το οποίο παρουσιάστηκε στις 5 Μαρτίου στο 83ο σαλόνι αυτοκινήτων στη Γενεύη της Ελβετίας, έσπασε το ρεκόρ του πιο ακριβού αυτοκινήτου στην ιστορία. Για να αποκτήσει κάποιος ένα Veneno πρέπει να… ξαλαφρώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 3,9 εκατομμύρια δολάρια!

Η τιμή είναι κατά 50% μεγαλύτερη από αυτή του προηγούμενου ακριβότερου μοντέλου, του Veyron της Μπουγκάτι, το οποίο κοστίζει 2,4 εκατομμύρια δολάρια και φυσικά σχεδόν τετραπλάσια από το μονοθέσιο Φόρμουλα 1 της Μακ Λάρεν, που τιμάται «μόλις» ένα ολοστρόγγυλο εκατομμύριο ευρώ.

Το ακριβότερο αυτοκίνητοΤο συγκεκριμένο μοντέλο είναι μοναδικό στον κόσμο. Κατασκευάστηκε για να τιμήσει τα 50 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας που ειδικεύεται στα πανάκριβα και ταχύτατα μοντέλα και, όπως όλα τα μοντέλα της Λαμποργκίνι, παίρνει το όνομά του από το όνομα ταχύτατου εκπροσώπου του ζωικού βασιλείου! Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέφαν Βίνκλεμαν το παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της φημισμένης έκδοσης αυτοκινήτων και δήλωσε με υπερηφάνεια ότι «είναι το ταχύτερο και δυνατότερο μοντέλο αυτοκινήτου που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία».

Το ακριβότερο αυτοκίνητοΗ εξωπραγματική τιμή δεν οφείλεται μόνο στη μοναδικότητα, ούτε στη γκλαμουράτη φίρμα της Λαμποργκίνι, αλλά και στην ίδια την κατασκευή του αυτοκινήτου. Τα κύρια μέρη του είναι φτιαγμένα από ίνες άνθρακα (!) και όλη του η κατασκευή είναι έτσι προσανατολισμένη ώστε να εκμεταλλεύεται την αντίσταση του αέρα για να «κρατάει» το αυτοκίνητο στο έδαφος. Κι αυτό διότι η τελική ταχύτητα της Λαμποργκίνι ξεπερνάει τα 340 χλμ. την ώρα! Σε τέτοια επίπεδα μπορούν να φτάσουν τα ειδικά κατασκευασμένα μονοθέσια της Φόρμουλα 1 και όχι αυτοκίνητο δρόμου. Η μηχανή είναι 6.000 κυβικών εκατοστών (!) και το αυτοκίνητο μπορεί να επιταχύνει τόσο, που φτάνει τα 60 χλμ. την ώρα μόλις σε 2,8 δευτερόλεπτα από την εκκίνησή του.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…