Το άγχος της καθημερινότητας και η αντιμετώπισή του μέσω της τεχνικής της συστηματικής χαλάρωσης

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει μία καθημερινότητα με πολλές υποχρεώσεις, δυσκολίες και ποικίλων ειδών αντιξοότητες. Συχνά, επισκέπτεται τον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό παρουσιάζοντας διάφορα σωματικά συμπτώματα, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ψυχοσωματικά.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πάνω από το 10% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει κάποια αγχώδη διαταραχή. Τι είναι όμως το άγχος και γιατί προκαλεί σωματικά συμπτώματα;


Διαβάστε επίσης: Free 5Day Challenge από το Believe in You: Οι 5 κρυφές αιτίες άγχους – Βρες τη δική σου και νίκησέ τη!


«Οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τα πράγματα, αλλά από τις απόψεις που έχουν για αυτά».- Επίκτητος, Στωικός φιλόσοφος, 1ος αιώνας μΧ

Οι πρόγονοί μας, οι προϊστορικοί άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους σε καθημερινή βάση, όπως τα άγρια ζώα, τα φυσικά φαινόμενα, τις εχθρικές γειτονικές φυλές κ.α. Έτσι, ανέπτυξαν ένα μηχανισμό, ο οποίος ενεργοποιούταν με το συναίσθημα του φόβου και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή τους. Ο φόβος απελευθέρωνε αδρεναλίνη, η οποία επέφερε αλλαγές σωματικά και νοητικά, ώστε να τους προετοιμάζει είτε για μάχη -αντιμετώπιση του κινδύνου- είτε για φυγή.


Διαβάστε επίσης: Τι είναι το στρες; Πάμε να το γνωρίσουμε;


Ωστόσο, οι αγχογόνες εμπειρίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι λιγότερο απτές και περισσότερο συγκεχυμένες, από αυτές των προγόνων μας: ανεργία, οικογενειακές υποχρεώσεις, απαιτητικά ωράρια εργασίας, οικονομικά προβλήματα κτλ. Εντούτοις, συνεχίζουμε να εκδηλώνουμε τις ίδιες σωματικές και νοητικές αλλαγές, που βίωναν και οι πρόγονοί μας.

Οι Σωματικές αντιδράσεις

Οι σωματικές αλλαγές που βιώνουμε όταν το άγχος μας ενεργοποιείται, περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία, την κοφτή και γρήγορη αναπνοή, την ένταση των μυών, την εφίδρωση, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη ζάλη κ.α. Οι αντιδράσεις αυτές αυξάνουν την ετοιμότητά μας για δράση ή για την αποφυγή του πιθανού κινδύνου.

Οι Ψυχολογικές αντιδράσεις

Οι ψυχολογικές αλλαγές που συνδέονται με το άγχος περιλαμβάνουν αλλαγές στα συναισθήματα και στον τρόπο σκέψης μας, όπως ο αυξημένος εκνευρισμός, τα ξεσπάσματα θυμού, το αίσθημα ανησυχίας και οι αρνητικές σκέψεις. Οι αντιδράσεις όμως αυτές, δεν οφείλονται σε ένα πραγματικό κίνδυνο αλλά, σε ένα φανταστικό και συνήθως προκαλούν ένα φαύλο κύκλο του τύπου: «Έχω ένα πόνο στο στήθος. Σίγουρα θα έχω πρόβλημα στην καρδιά! Πρέπει να επισκεφθώ τον καρδιολόγο». Επομένως, η ψυχολογική πίεση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και  παρατείνει τη σωματική δυσφορία και κατά συνέπεια, την ανησυχία.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα σωματικά και κατ’ επέκταση τα ψυχολογικά συμπτώματα του άγχους;

Η απάντηση δεν είναι σίγουρα μία και μοναδική. Σαφώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι, όπως η συστηματική χαλάρωση, ο έλεγχος της αναπνοής, η απόσπαση της προσοχής, η σταδιακή έκθεση στο φόβο κ.α. Εδώ, θα επικεντρωθούμε στη συστηματική χαλάρωση.

Γενικές οδηγίες για τη συστηματική χαλάρωση

Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσετε το πότε θα κάνετε τις ασκήσεις χαλάρωσης και να προσπαθήσετε να τις προγραμματίσετε την ίδια ώρα κάθε μέρα, εάν αυτό είναι εφικτό, ώστε να σας γίνουν μία καθημερινή συνήθεια. Ακόμη, μπορείτε να πραγματοποιείτε τις ασκήσεις δύο ή τρεις φορές την ημέρα, αφού όσο συχνότερα τις κάνετε, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να χαλαρώνετε.


Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις Χαλάρωσης στο σπίτι


Έπειτα, διαλέξτε ένα ήσυχο μέρος για να κάνετε τις ασκήσεις σας και βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρχουν παράγοντες απόσπασης της προσοχής στο περιβάλλον σας. Επιπλέον, μην προσπαθήσετε να κάνετε τις ασκήσεις χαλάρωσης, αν πεινάτε ή αν έχετε μόλις φάει, ούτε αν ο χώρος είναι πολύ ζεστός ή πολύ κρύος. Ακόμη, θα πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα.

Κατόπιν, σφίξτε τους μυς σας πολύ δυνατά -όχι όμως υπερβολικά- και εστιάστε την προσοχή σας, στην αίσθηση της έντασης. Διατηρήστε τους μυς σφιγμένους για 5 δευτερόλεπτα και αφήστε σταδιακά την ένταση να φύγει, για 10 με 15 δευτερόλεπτα. Επιπρόσθετα, η άσκηση αυτή πρέπει να γίνεται ξεχωριστά, για κάθε μία από τις μυϊκές ομάδες του σώματος.

Ακόμη, πρέπει να ελέγχετε την αναπνοή σας – να αναπνέετε αργά- και να εστιάζετε την προσοχή σας διαδοχικά, στα διάφορα μέρη του σώματός σας.

Τέλος, οι ασκήσεις καλό θα ήταν να επαναλαμβάνονται, έως ότου νιώσετε πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα του άγχους.

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.