Το άγχος πέρα από τον μύθο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος. Οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου μπορεί να προκαλούνται από το στρες. Αν συμπεριλάβουμε και το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση τροφής, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ως συνήθειες για την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων, γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης επιδημίας με σοβαρές, συχνά θανατηφόρες συνέπειες.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Οι αιτίες του στρες σήμερα δεν είναι ο υπερπληθυσμός, οι πιεστικές συνθήκες εργασίας ή η οικονομία. Μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις, λοιπόν, εξαπλώνονται και εσύ πρέπει να μάθεις όλη την αλήθεια… για να σωθείς!

Μύθος 1: Το άγχος είναι το ίδιο για όλους.

Ο καθένας μας έχει ένα διαφορετικό κατώτατο όριο για να αφήσει τα πράγματα να τον επηρεάσουν και όλοι αντιδρούν διαφορετικά σε περιόδους άγχους. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το άγχος αποτελεσματικά, κάποιοι άνθρωποι παραδίδονται σε αυτό και μερικοί χάνουν την ψυχραιμία τους. Ο προσδιορισμός της πυροδότησης του άγχους και ο τρόπος αντιμετώπισης είναι τα απαραίτητα πρώτα βήματα για την επιτυχημένη διαχείρισή του.

Μύθος 2: Το άγχος είναι κακό.

Το άγχος ορισμένες φορές μπορεί να είναι αρνητικό, άλλες φορές δημιουργικό. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει να επιβιώσετε σε μία επικίνδυνη κατάσταση ή να αποτελέσει το κίνητρο για να φέρετε εις πέρας ορισμένα καθήκοντα. Είτε το άγχος είναι “καλό” είτε “κακό” έχει περισσότερο να κάνει με την ποσότητα του στρες στη ζωή σας και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε.

Μύθος 3: Το άγχος είναι παντού, ζήστε με αυτό.

Πολλές πτυχές του σημερινού κόσμου (η οικονομική κρίση, η υπερεργασία κλπ.) επιφέρουν έντονο άγχος στη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, το άγχος δεν είναι παντού και δεν πρέπει να οικειοποιηθείτε αβίαστα αυτήν την αντίληψη. Μπορείτε να διαμορφώσετε τη ζωή σας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχετε ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Μπορείτε, επίσης, να αναπτύξετε αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση των αγχωτικών εμπειριών στη ζωή σας. Θέστε προτεραιότητα, χωρίστε περίπλοκες εργασίες σε μικρότερα τμήματα και υιοθετήστε στρατηγικές αποτελεσματικής διαχείρισης του χρόνου.

Μύθος 4: Οι πιο δημοφιλείς στρατηγικές για τη μείωση του στρες είναι οι κατάλληλες.

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που “υποτίθεται” ανακουφίζουν από το άγχος, ακόμη και αν αυτές οι στρατηγικές δεν ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά τους. Το καλύτερο, λοιπόν, σχέδιο διαχείρισης του στρες είναι αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και τα δικά σας ενδιαφέροντα. Αν προσπαθήσετε να εντάξετε δραστηριότητες, απλά και μόνο επειδή δρουν θεραπευτικά για τους άλλους, είναι πιθανό να προσθέσετε περισσότερο άγχος αντί να το μειώσετε.

Μύθος 5: Η απουσία συμπτωμάτων υποδηλώνει έλλειψη άγχους.

Η απουσία συμπτωμάτων δεν ισοδυναμεί με απουσία στρες. Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο άγχος προκαλεί στο μυαλό και στο σώμα εξουθένωση (κόπωση, απώλεια της παραγωγικότητας, απώλεια μνήμης κλπ.). Βέβαια, η κατάσταση αυτή μπορεί να πάρει χρόνια, μερικές φορές δεκαετίες. Μην αγνοείτε το άγχος στη ζωή σας μόνο και μόνο επειδή δεν υποφέρετε αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η ανάπτυξη υγιούς ρουτίνας για τη διαχείριση του στρες νωρίς στη ζωή θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Μύθος 6: Μόνο τα κύρια συμπτώματα του στρες απαιτούν προσοχή.

Μικρά συμπτώματα του στρες τελικά μετατρέπονται σε κύρια συμπτώματα. Δώστε προσοχή στα μικρά σημάδια του στρες (πονοκέφαλοι, αίσθημα κόπωσης, κλπ.) τα οποία λειτουργούν προειδοποιητικά.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…