«Το Αγόρι και ο Κόσμος»: Μία ταινία που θα σας μαγέψει

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

To Αγόρι και ο Κόσμος (O Menino e o Mundo) είναι μία Βραζιλιάνικη συναρπαστική ταινία κινουμένων σχεδίων, του Άλε Αμπρέου. Είναι χωρίς διαλόγους, έχει βραβευτεί ως καλύτερη ταινία, πολλές φορές, και έχει μαγέψει μικρούς και μεγάλους!

Μιλάει για την ιστορία ενός αγοριού που φεύγει από το μικρό χωριό του και πάει στην πόλη, ώστε να βρει τον πατέρα του που προσπαθεί να βρει εργασία εκεί, ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι του αυτό, το αγόρι θα δει το πραγματικό -και αντιφατικό- πρόσωπο της παγκοσμιοποιημένης Βραζιλίας. Το ταξίδι είναι, ουσιαστικά, ένα ταξίδι μύησης, μέσα σε μία πολύχρωμη πραγματικότητα η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια του ήρωα, ως ένας ολοένα πιο περίπλοκος και ακατανόητος κόσμος.  

Ο σκηνοθέτης, Άλε Αμπρέου, με χιούμορ, ευαισθησία, αλλά και μία ρεαλιστική πολιτική ματιά, δείχνει τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, περιγράφει την κατάσταση της Λατινικής Αμερικής και φανερώνει τον σύγχρονο αστικό εφιάλτη.

Η ταινία έχει εξαιρετικό soundtrack, στο οποίο συνέβαλλε ο μουσικός θρύλος της Βραζιλίας, Nana Vasconselos, ενώ παίρνουν μέρος και πολλοί άλλοι γνωστοί Βραζιλιάνοι μουσικοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα, ντύνοντας με υπέροχη μουσική την ταινία. Διάφοροι κριτικοί της ταινίας ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η ταινία είναι χωρίς λόγια, για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα». 

Η ταινία σφύζει από ζωντάνια, κίνηση, χρώματα και μουσική και μιλάει για όλα όσα αγαπάμε, για ό,τι μας πληγώνει, για ό,τι κινδυνεύουμε να χάσουμε, για τον πλανήτη μας, για την ψυχή μας -και όλα αυτά με έναν όμορφο παιδικό τρόπο. Αναφέρεται στην κοινωνική κατάσταση της Λατινικής Αμερικής, στη βιομηχανική εργασία, τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τη δικτατορία, την πείνα και την καταπίεση -θέματα, τόσο οικουμενικά, που υπάρχουν και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. 

Δεν είναι, λοιπόν, μία ταινία μόνο για παιδιά. Είναι μία ταινία για όλους.

Δείτε το τρέιλερ εδώ.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.