Το 90% των εργαζομένων λένε ότι χρειάζονται αυτό το 1 πράγμα για να είναι πιστοί

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Οι υπάλληλοι σε μία επιχείρηση είναι η κινητήρια δύναμη. Τι χρειάζονται όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι για να μείνουν πιστοί στην εταιρεία;

Η αφοσίωση των εργαζομένων είναι κάτι που κάθε εταιρεία επιθυμεί. Υπολογίζεται ότι η εναλλαγή εργαζομένων κοστίζει έως και 130-200% του μισθού ενός εργαζομένου. Όταν ένας ταλαντούχος, ενημερωμένος και εκπαιδευμένος υπάλληλος φεύγει, αυτό είναι κακό για την επιχείρηση. Όταν φεύγουν πολλοί από αυτούς, μπορεί να είναι η ταφόπλακα.

Η ευτυχία των υπαλλήλων σας μετράει (πολύ).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 17η Ετήσια Μελέτη Τάσεων Παροχών Εργαζομένων της MetLife, ένας πόρος για τους εργοδότες και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό, που έχει τις ρίζες του στην κατανόηση και την ενσυναίσθηση, θα πρέπει να πείσει τις ηγετικές ομάδες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε ένα σημαντικό πράγμα…

Οι 5 παράγοντες της ευτυχίας στην εργασία είναι…

Η εκστρατεία της MetLife αναδεικνύει πραγματικές ιστορίες και εκφράζει τη σημασία του να βλέπεις και να αντιμετωπίζεις τους εργαζομένους ως άτομα.

Το 90% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η αφοσίωσή τους συνδέεται άμεσα με την ευτυχία τους. Όσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι υπάλληλοι σε μια επιχείρηση, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να φύγουν.

Φαίνεται προφανές, αλλά υπάρχει μια παγίδα. Κανένας εργαζόμενος δεν ορίζει την ευτυχία με τον ίδιο τρόπο. Πώς λοιπόν μπορεί μια εταιρεία να εστιάσει τις προσπάθειές της, ώστε να κάνει τους υπαλλήλους της ευτυχισμένους;

Η έρευνα της MetLife αναδεικνύει 5 βασικούς παράγοντες ευτυχίας στην εργασία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

  • Εμπιστοσύνη των εργαζομένων στην ηγεσία της εταιρείας τους.
  • Δέσμευση των εργοδοτών για τους εργαζόμενους και την επιτυχία τους.
  • Μια κουλτούρα όπου οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να μοιράζονται ιδέες και ατομικές απόψεις.
  • Ένας χώρος εργασίας όπου οι συνάδελφοι αισθάνονται σαν οικογένεια ή φίλοι..
  • Παροχές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των εργαζομένων

Το εκπληκτικό με αυτούς τους παράγοντες ευτυχίας είναι ότι δεν απαιτούν τεράστια οικονομική επένδυση. Μια ηγετική ομάδα με ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες, διαφάνεια, ενσυναίσθηση και γνήσιο ενδιαφέρον για την ευτυχία των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία τους. Αυτό οδηγεί στο ερώτημα: Κάνει η ηγετική  ομάδα τους εργαζόμενους ευτυχισμένους;

Διαβάστε επίσης: Ευεξία στον χώρο εργασίας: Συμβουλές για αποτελεσματικότερη και ισορροπημένη εργασία

Υπάρχουν 4 σημάδια που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους.

Από την εμπειρία μου, όταν επισκέπτομαι για πρώτη φορά μια εταιρεία, μπορώ να καταλάβω αν οι εργαζόμενοι είναι ευτυχισμένοι με βάση τέσσερα πράγματα:

  1. Οι εργαζόμενοι περπατούν και μιλούν στους διαδρόμους. Όταν οι εργαζόμενοι κουβεντιάζουν άνετα σε δημόσιους χώρους εργασίας, αυτό σημαίνει ότι δεν φοβούνται τη διοίκηση που περνάει από δίπλα τους.
  2. Οι υπάλληλοι χαμογελούν και λένε «γεια» στους περαστικούς, ακόμη και στους νεοεισερχόμενους (όπως εγώ). Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους έχουν περισσότερη οπτική επαφή και θέλουν να μοιραστούν την ευτυχία τους με τους άλλους, κάνοντάς τους να αισθάνονται το ίδιο άνετα με αυτούς.
  3. Οι διευθυντές πιάνουν εύκολα κουβέντα με τους υπαλλήλους, καθώς κινούμαστε μέσα στο γραφείο. Οι διευθυντές που έχουν καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους δεν παίρνουν ύφος όταν κάνουν μια ερώτηση σε έναν εργαζόμενο ή ανοίγουν μια συζήτηση. Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι χαλαροί και δεν διστάζουν να απαντήσουν. Αυτό δείχνει ότι δεν αισθάνονται ότι πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά τι πρέπει να πουν.
  4. Οι εργαζόμενοι δεν σταματούν αυτό που κάνουν, π.χ. να συζητούν με τους συναδέλφους τους, όταν περνάει η διοίκηση. Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι παρακολουθούνται υπερβολικά ή ότι κρίνονται, θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Ο εγκέφαλός τους τους θέτει αυτόματα σε υψηλή επιφυλακή και διακόπτει τη ροή εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι που είναι ευτυχισμένοι δεν αισθάνονται αυτή την ανησυχία και συνεχίζουν άνετα να κάνουν αυτό που έκαναν.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.