Το 2016 καταρρίπτει το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Το 2016 καταρρίπτει το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίαςΑκόμα ένα παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε. Φαίνεται πώς το ρεκόρ του Ιανουαρίου 2016, του πιο ασυνήθιστα ζεστού μήνα στην ιστορία σύμφωνα με τη NASA, θα “συντριβεί” πλήρως όταν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο.

Οι αρχικές δορυφορικές μετρήσεις τοποθετούν τη διαφορά θερμοκρασίας του Φεβρουαρίου από τον προ-βιομηχανικό μέσο όρο μεταξύ 1,15 και 1,4 βαθμούς Κελσίου. Η συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα που επετεύχθη στο Παρίσι τον Δεκέμβριο επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς, αν είναι εφικτό.

Φαίνεται πως το βόρειο ημισφαίριο πέρασε ακόμα και πάνω από τον μέσο όρο – ορόσημο των 2 βαθμών Κελσίου για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία. Αυτό είναι το όριο πάνω από το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν πως παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι “επικίνδυνη”.

Στην Αρκτική ιδίως παρατηρήθηκε ιδιαίτερη “ζέστη” κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι θερμοκρασίες στο βόρειο πόλο προσέγγισαν τους 0 βαθμούς στα τέλη Δεκεμβρίου, φτάνοντας τους 30 έως 35 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο.

Και όλο αυτό ακολουθεί το 2015, έτος που “έσπασε” το ρεκόρ με 0,9 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα, το οποίο με τη σειρά του είχε ακολουθήσει το 2014 που “έσπασε” το ρεκόρ με 0,16 βαθμούς.

Η σειρά των ρεκόρ που είχαμε στις αρχές αυτού του αιώνα είναι σημαντική. Υπό “φυσιολογικές” συνθήκες το ρεκόρ θα πρέπει να “σπάει” μία φορά κάθε 150 χρόνια. Ωστόσο, τα έτη 1998, 2005, 2010, 2014 και 2015 έχουν όλα παρουσιάσει νέο ρεκόρ…

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.