«ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Συντάκτης: Flowmagazine

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει φέτος στην εφηβική του σκηνή το αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ που μιλά με τόλμη για θέματα αφύπνισης, ταυτότητας και σεξουαλικότητας. Το «Ξύπνημα της άνοιξης» είναι ένας ύμνος στην εφηβεία, στο δύσκολο αυτό ταξίδι του ανθρώπου προς την ενηλικίωση.

Τη ντροπή τη μαθαίνουμε. Μας τη διδάσκουν.

Η εφηβεία είναι η εποχή της άνοιξης. Το σώμα και οι πόθοι ξυπνούν. Το μυαλό αναζητά τις μεγάλες αλήθειες της ζωής και οι έφηβοι βρίσκονται απέναντι στις επιλογές του κόσμου των ενηλίκων.

Εκρηκτικό και σκοτεινό, αστείο και ανατρεπτικό, αυθάδες και προκλητικά ειλικρινές, το έργο αυτό γράφτηκε  το 1891 και  λογοκρίθηκε επί δεκαετίες γιατί τόλμησε να φέρει στη σκηνή τη συγκρουσιακή σχέση του νέου ανθρώπου με τον κόσμο. Έφηβοι εγκλωβισμένοι σε ένα στείρο εκπαιδευτικό περιβάλλον και σ’ έναν καταπιεστικό περίγυρο πασχίζουν να ανακαλύψουν το σώμα τους και την ψυχή τους. Η σιωπή της οικογένειας γύρω από τις σχέσεις και το σεξ, η υποκρισία των ενηλίκων και η προβληματική σχέση με το διαδίκτυο αναγκάζουν τους νέους να στραφούν ο ένας στον άλλον για υποστήριξη –χωρίς να μπορούν πάντα να τη βρουν.

«ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Η πρόκληση στην αναζήτηση της αλήθειας

Ο Μόριτς συνθλίβεται υπό την πίεση της ηθικής και των ακαδημαϊκών και σεξουαλικών προσδοκιών. Ο Μελχιόρ δεν πιστεύει σε τίποτα, σε τίποτα απολύτως. Κι όσο για τη Βέντλα, εκλιπαρεί τη μητέρα της να της μιλήσει για το σεξ: «Μακάρι να μου μιλούσες κανονικά γι’ αυτό. Κανονικά κανονικά. Αν δεν μου πεις εσύ την αλήθεια, ποιος θα μου την πει;»

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν να παραμείνουμε πιστοί στο πόσο προκλητικό, πόσο τολμηρό είναι το ίδιο το έργο» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραούλης.

Μαζί με μια δυναμική ομάδα νέων ηθοποιών και συνεργατών, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με μια σύγχρονη εκδοχή του έργου  της Άνια Ράις. Με έντονη σωματικότητα, η παράσταση επιχειρεί μια βουτιά στον κόσμο των ενστίκτων και των παρορμήσεων. Πάνω στη σκηνή, δώδεκα σώματα-ηθοποιοί εξερευνούν, πλησιάζονται, αγγίζονται, συγκρούονται και μας αφηγούνται την πανανθρώπινη ιστορία της σεξουαλικής αφύπνισης και καταπίεσης.

Σε αυτήν τη σκηνική εκδοχή, συναντάμε τους σημερινούς έφηβους το ίδιο αφυπνισμένους και το ίδιο μπερδεμένους, αντιμέτωπους με μια σειρά από πιεστικά ερωτήματα: Ποιος είμαι; Ποια είναι η ταυτότητά μου; Πώς ανακαλύπτω και εξερευνώ τη σεξουαλικότητά μου; Πώς αποτολμώ την έναρξη της ερωτικής μου ζωής; Πού ανήκω; Ποια η σχέση μου με τους άλλους; Πώς προσεγγίζω τον πραγματικό Άλλον, αυτόν που βρίσκεται απέναντί μου και όχι μέσα σε μια οθόνη; Ποιο θα είναι το αποτύπωμά μου στον κόσμο;

«ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή: Άνια Ράις

Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης

Σκηνική προσαρμογή-Στίχοι: Λητώ Τριανταφυλλίδου

Σύμβουλος δραματουργίας: Ειρήνη Μουντράκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Κίνηση: Φρόσω Κορρού

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Αμπουμόγλι

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κωνστάντσια Σαραφιάνου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου Φύλακας στο Μουσείο/Κυρία Γκαμπόρ

Αναστάσης Γεωργούλας Μόριτς

Χρήστος Κραγιόπουλος  Έρνστ

Λάμπρος Κωνσταντέας Μελχιόρ                              

Ευσταθία Λαγιόκαπα Βέντλα

Φανή Ξενουδάκη Τέα

Αλκιβιάδης Μαγγόνας Χανς

Ελένη Μολέσκη Κυρία Μπέργκμαν/Κυρία Τουίστερ

Διονυσία Μπαλαμώτη  Μάρθα

Νικόλας Παπαδομιχελάκης  Κύριος Σόνεστιτς

Γιώργος Πατεράκης  ακουστική ξενάγηση στο Μουσείο/Κύριος Στίφελ/ΚύριοςΓκαμπόρ

Ανδρομάχη Φουντουλίδου Ίλσε

Φωτογράφος παράστασης: Μυρτώ Αποστολίδου

Βίντεο παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης

Που  :  Θέατρο REX ,  Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Πότε : από τις 24 Νοεμβρίου 2022

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή και Σάββατο στις  20:00

Κυριακή στις 19:30 

Γενική είσοδος: 3€

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…