Το καλύτερο ελληνικό τυρί για το 2024: Ένας γαστρονομικός θρίαμβος

Συντάκτης: Flowmagazine

Ένα τυρί από τη Νάξο αναδείχθηκε ως η καλύτερη ελληνική γραβιέρα στον παγκόσμιο διαγωνισμό τυριών για το 2024 που διεξήχθη πρόσφατα στο Βιζέου της Πορτογαλίας.

Η διάκριση της ελληνικής γραβιέρας

Το τυρί Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ Pittara κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου ελληνικού τυριού για το 2024 στον διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό World Cheese Awards. Ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος ξεκίνησε το 1988, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στον κόσμο και φέτος ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία του. Συμμετείχαν 4.786 τυριά από 47 χώρες, τα οποία αξιολόγησαν 240 ειδικοί από όλο τον κόσμο.

Τι είναι η γραβιέρα

Η γραβιέρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παράγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις κυριότερες να είναι η Κρήτη, η Λέσβος, η Νάξος και η Αμφιλοχία. Η ονομασία του προέρχεται από το ελβετικό τυρί gruyère, το οποίο του μοιάζει. Η γραβιέρα είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ελληνικό τυρί μετά τη φέτα.

Μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές:

  • Φέτες, ως συνοδευτικό

  • Τηγανισμένη ως σαγανάκι

  • Τριμμένη πάνω σε μακαρονάδες

  • Ψημένη σε φαγητά φούρνου

  • Σε σαλάτες

Πώς παράγεται η καλύτερη ελληνική γραβιέρα

Η τυροκομική μονάδα και η κτηνοτροφική μονάδα Πιτταρά βρίσκονται σε μια ημιορεινή περιοχή της Νάξου, περιτριγυρισμένη από ξερολιθιές, μικρούς οικογενειακούς ελαιώνες και οπωρώνες. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, πετρώδες έδαφος και μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, ενώ το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι συμβάλλει στον φυσικό αερισμό των εγκαταστάσεων.

Η σύγχρονη τυροκομική μονάδα έκτασης 400 τ.μ. είναι πλήρως εξοπλισμένη με ζώνες για παραλαβή γάλακτος, παστερίωση, παρασκευή τυριού σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ωρίμανση, ποιοτικό έλεγχο και συσκευασία.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η κτηνοτροφική μονάδα με 220 αγελάδες Holstein, 150 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής και 100 πρόβατα κρεατοπαραγωγής, τα οποία ζουν κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο. Τα ζώα τρέφονται κυρίως με ζωοτροφές από ιδιόκτητες καλλιέργειες, εξασφαλίζοντας την αυτάρκεια και την ποιότητα της διατροφής τους. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της επιχείρησης Πιτταρά:

«Τα ζώα μας τρέφονται με τροφές από τη δική μας καλλιέργεια, για να μας παρέχουν 100% γάλα για την παραγωγή των προϊόντων μας».

Το καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2024

Ο τίτλος του καλύτερου τυριού στον κόσμο για το 2024 απονεμήθηκε στο πορτογαλικό προϊόν Queijo de Ovelha Amanteigado, ένα μαλακό τυρί από ωμό πρόβειο γάλα.

Το τυρί, το οποίο παράγεται από την οικογενειακή μονάδα Quinta do Pomar με μόλις 10 υπαλλήλους, βαθμολογήθηκε πρώτο ανάμεσα σε 14 φιναλίστ. Οι φιναλίστ περιλάμβαναν πέντε ελβετικά τυριά, καθώς και συμμετοχές από τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Το νικητήριο τυρί παρασκευάζεται με φυτική πυτιά από αγκάθια και περιγράφεται ως ένα τυρί με υφή βελούδινη, γεύση βουτυρένια και πικάντικη αρωματική ένταση.

Όπως δήλωσε ο Μανουέλ Μαΐα, ένας από τους διεθνείς κριτές:

«Είναι πραγματικά ισορροπημένο… Ένα υποδειγματικό τυρί με μοναδική αρμονία πρωτεΐνης και λίπους. Είναι εξαιρετικό».

Η επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ Pittara δεν αποτελεί μόνο μια νίκη για την ελληνική γαστρονομία, αλλά και μια απόδειξη του πλούτου της παράδοσης και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων. Τέτοιες διακρίσεις αναδεικνύουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και προάγουν την αυθεντικότητα και τη δημιουργικότητα της ελληνικής τυροκομίας.

Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Σιαφίλιου Θεοδώρα

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…