Τιτανικός: κατάδυση στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη

Αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τότε που βυθίστηκε ο Τιτανικός, η δυνατότητα επίσκεψης στο πιο γνωστό υπερωκεάνιο εξακολουθεί να είναι ο πόλος έλξης πολλών ανθρώπων. Εάν γοητεύεστε από την ιστορία του Τιτανικού και σας αρέσουν οι καταδύσεις, μπορείτε να τα συνδυάσετε και τα δύο πληρώνοντας κάτι παραπάνω. Οι καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2019, και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο. Το διασημότερο ναυάγιο εν καιρώ ειρήνης, ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 38 χρόνια από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ, και έγινε πηγή έμπνευσης για δεκάδες ιστορίες, οι οποίες αναπαράχθηκαν μέσω ταινιών και βιβλίων. Με διασημότερη την ταινία του ΤζείμςΚάμερον το 1997, για τον οποίο ο Τιτανικός αποτελούσε το Έβερεστ των ναυαγίων.

Η Αμερικάνικη εταιρεία OceanGate, προσφέρει αυτή την μοναδική εμπειρία σε εκλεκτούς επιβάτες που θα μπορούν να διαθέσουν το ευκαταφρόνητο ποσό των 250.000 δολαρίων (όσο δηλαδή θα στοίχιζε, σήμερα το εισιτήριο για την Α’ θέση του Τιτανικού στο παρθενικό του ταξίδι), με το βαθυσκάφος Τιτάνας, το οποίο φτάνει σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ωκεανού. Τα ταξίδια αυτά πιθανώς αποτελούν τις τελευταίες ευκαιρίες για να δει κάποιος τον Τιτανικό από κοντά, καθώς υπολογίζεται ότι σε διάστημα 15-20 χρόνων, το ναυάγιο θα αποσυντεθεί πλήρως λόγω των ρευμάτων και των βακτηρίων που υπάρχουν στον πυθμένα της θάλασσας.

Δεδομένου της εξαφάνισης του υποβρυχίου και της τελικής έκβασης του, κάποιοι ίσως το θεωρήσουν ειρωνεία ή και κατάρα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τιτανικός ήταν το πιο αναπτυγμένο πλοίο της εποχής του, πρόσφερε μία μοναδική εμπειρία λόγω της πολυτέλειας του στους επιβάτες της Α’ και της Β’ Θέσης, αλλά και την δυνατότητα να αψηφήσουν τους νόμους της φύσης ως το αβύθιστο και πιο γρήγορο πλοίο της εποχής, όμως μετετράπη σε υγρό τάφο 1.500 ανθρώπων.

Η OceanGate είναι η μοναδική μέχρι στιγμής εταιρεία που προσφέρει σήμερα «εκδρομές» στο ναυάγιο του Τιτανικού, ενώ ακολουθεί και η Βρετανική εταιρεία TheBluefish. Για την φετινή χρονιά ήταν προγραμματισμένες 18 καταδύσεις το καλοκαίρι, όμως δεδομένου ότι η περιοχή είχε βιώσει άσχημο ιστορικά χειμώνα και αναμενόταν οι καιρικές συνθήκες να συνεχίζονταν, εξεταζόταν το ενδεχόμενο να γίνει μόνο μία κατάδυση, αυτή η οποία έγινε και επέφερε το τραγικό τέλος 5 ανθρώπων.


Δείτε ακόμα: Το ναυάγιο και η ανεύρεση του Τιτανικού


Οι προσκεκλημένοι αναχωρούσαν με το τεράστιο ερευνητικό πλοίο HorizonArctic από το Νιουφάουντλαντ, περίπου 600 χιλιόμετρα από τον τόπο του ναυαγίου και τελικό προορισμό του. Ο Τιτάνας, ήταν το υποβρύχιο που κατέβαινε στον Τιτανικό, και όπως και το υπερωκεάνιο ήταν το πιο ανεπτυγμένο ιδιωτικό υποβρύχιο της εποχής, το οποίο πρόσφερε μία μοναδική εμπειρία στους ευκατάστατους επιβάτες να αψηφήσουν τους νόμους της φύσης, κάτι που δυστυχώς είχε άλλη τροπή. Το βαθυσκάφος είχε χωρητικότητα 5 ατόμων, τρεις προσκεκλημένοι, οι οποίοι πλήρωναν το ακριβό εισιτήριο που αναφέραμε προηγουμένως, και περνούσαν από μία διαδικασία συνεντεύξεων (θα έπρεπε να έχουν τις μίνιμουμ σωματικές δυνατότητες να ανεβοκατέβουν σκάλες, να σηκώνουν βάρη, να αντέξουν το κρύο και την κακουχία, καθώς και κάποιες γνώσεις ώστε να συνδράμουν στην εξερεύνηση του ναυαγίου) και δύο άτομα πλήρωμα. Αυτή η μοναδική «εκδρομή» διαρκεί 10 ημέρες, εκ των οποίων οι δύο ημέρες ήταν εκπαίδευση και στις υπόλοιπες γινόταν ως και πέντε καταδύσεις στο ναυάγιο, εφόσον ο καιρός ήταν καλός, για να μπορέσει να ξεκινήσει η ξενάγηση στο διασημότερο υπερωκεάνιο.

Όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ξεκίνησε ο Τιτάνας το μακρύ ταξίδι του. Οκτώ ώρες διαρκεί η κατάδυση στα 3.800 μέτρα, έως και το σημείο όπου βρίσκεται το σκαρί του Τιτανικού. Ο Τιτάνας, υποβρύχιο μήκους 10 μέτρων περίπου, παρείχε τις βασικές ανέσεις, δηλαδή καθίσματα, φαγητό, μία τουαλέτα με κουρτίνα, μουσική και ταινίες on demand, θέρμανση και ειδικά μηχανήματα που έκαναν την διαδικασία αποσυμπίεσης περιττή, αλλά όπως έδειξαν τα γεγονότα ήταν απολύτως απαραίτητη. Από την στιγμή που έφτανε το βαθυσκάφος στο ναυάγιο, οι τουρίστες μπορούσαν να ρίξουν μία ματιά μέσα από ένα μικρό φινιστρίνι που διέθετε ο Τιτάνας, αλλά και να χειριστούν στις οθόνες τους τις κάμερες βλέποντας και καταγράφοντας ό,τι ήθελαν.

Από τις οκτώ ώρες που διαρκεί η κατάδυση στο σύνολο της, το βαθυσκάφος χρειαζόταν μιάμιση με δύο ώρες για να φτάσει στον βυθό. Σε αυτό το διάστημα ο Τιτάνας κάνει το γύρω του ναυαγίου ενώ εστιάζει στο κομμάτι της πλώρης που είναι το πιο διατηρητέο και το πιο ενδιαφέρον, αφού η πρύμνη βρίσκεται περίπου 600 μέτρα μακριά και είναι ένα τεράστιο σημείο συντριμμιών. Οι τουρίστες που ήδη έχουν καταφέρει να επισκεφτούν τον ναυάγιο αλλά και όσοι καταφέρουν στο μέλλον να το επισκεφτούν θα αποτελέσουν κομμάτι της ιστορίας, καθώς η συλλογή στοιχείων και οπτικού υλικού θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για το ναυάγιο, όσο ακόμα υπάρχει.

Αυτό το ταξίδι εξασφαλίζει στους τουρίστες τον τίτλο του «mission specialist» από την εταιρεία, ενώ την προηγούμενη τριετία αρκετοί celebrities και εκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ένας ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης, ένας τραπεζίτης και η σεφ Τσέλσι Κέλογκ είχαν κάνει αυτό το ταξίδι. Μάλιστα η Κέλογκ ανάφερε ότι «εκπλήρωσε ένα όνειρο ζωής και δεν μπορούσε να μην κλαίει από αυτά που αντίκρυσε», ήταν από τους λίγους ανθρώπους που είδαν από κοντά την πλώρη του Τιτανικού, τη «φωλιά του κορακιού» (το σημείο από το οποίο ο ναύτης είδε το μοιραίο παγόβουνο) καθώς και την διάσημη μεγάλη σκάλα, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή.

Σύμφωνα λοιπόν με την επικαιρότητα, ο Τιτάνας το υποβρύχιο που κατέβαινε στο ναυάγιο ήταν γραφτό να χτυπηθεί από την κατάρα του Τιτανικού. Έτσι το ναυάγιο θα παραμείνει στο σκοτάδι της αβύσσου για αρκετά χρόνια ακόμα. Παρ’ όλα αυτά ίσως ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια αυτά στον Τιτανικό, και δοθεί σε όλους η ευκαιρία να δούμε τον Τιτανικό, πριν την οριστική του εξαφάνιση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Λεβεντάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.