Τυρίνος: ο κλέφτης φόβων, από τις εκδόσεις Διόπτρα

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή

Όταν τα παιδικά παραμύθια μαθαίνουν τους μεγάλους  που έχουν ξεχάσει πως οφείλουν να συμπεριφέρονται και να ζούνε.

“Θα φύγω σήμερα κιόλας”, δεν το σκέφτηκε πολύ ο Τυρίνος.

” Να ξέρεις πως το τσίρκο είναι μακριά και ο δρόμος πολύ επικίνδυνος. Πολλοί προσπάθησαν αλλά …”

“Εγώ θα τα καταφέρω…”

Πίστεψε στον εαυτό σου !

Οφείλεις να το κάνεις!

Ο Τυρίνος ένιωσε την καρδιά του να χτυπάει σαν τρελή. Φοβόταν το φως πιο πολύ και από τους ανθρώπους. 

Πιο πολύ και από τις γάτες. Ίσως περισσότερο και από την πείνα του. Πιο πολύ όμως, από όλα φοβόταν να παραμείνει στον υπόνομο.  Ήταν τρομοκρατημένος. Μάζεψε όμως όση δύναμη είχε μέσα του και έπεσε στο νερό.

Ο φόβος του δεν έλεγε να κοπάσει. Δεν είχε όμως άλλη επιλογή. Άνοιξε δειλά δειλά τα μάτια του κι αυτά…περίεργο, αλλά ούτε πρήστηκαν ούτε κάηκαν ούτε πετάχτηκαν έξω. Μόνο λίγο έτσουξαν. Κοίταξε γύρω του. Πρώτη φορά αντίκρισε τόσο ομορφιά. Τότε συνειδητοποίησε κάτι που θα του άλλαζε για πάντα τη ζωή.

Τα ποντίκια μπορεί να μην είναι φτιαγμένα για να πετάνε, αλλά έχουν μια άλλη σούπερ δύναμη. Μπορούν να κάνουν αυτό που φοβούνται. Πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε  τους φόβους μας και αυτοί που πραγματικά φοβούνται δεν είναι τα παιδιά, αλλά οι ενήλικες. Σκεφτείτε το λίγο. Φόβοι πραγματικούς και φοβίες είναι στοιχεία των ενηλίκων.

“Σε ευχαριστώ που μου θύμισες τη δύναμη που έχω μέσα μου”, είπε το λιοντάρι στον Τυρίνο. “Που μου χάρισες την ελευθερία μου. Ξέρεις, είσαι γεννημένος για σπουδαία πράγματα. 

Έκλεψες το φόβο μου, δηλαδή τον έβγαλες από μέσα μου. Τότε τον είδα κατάματα για πρώτη φορά. Κατάλαβα ότι δεν είναι και τόσο κακός. Γνωριστήκαμε, μάλιστα στο τέλος γίναμε και φίλοι”.

“Πώς είναι δυνατόν να γίνεις φίλος με τον φόβο σου;”.

“Αν δεν φοβόμουν δεν θα έτρεχα τόσο γρήγορα. Άρα, δεν θα είχαμε φύγει από το τσίρκο. Ο φόβος μου με βοήθησε. Ήρθες εδώ για να μου διδάξεις τι σημαίνει ελευθερία και γενναιότητα. Γενναίοι γινόμαστε όταν κάνουμε αυτό που φοβόμαστε παρόλο που φοβόμαστε, είτε πρόκειται για το όνειρό μας, είτε για κάτι που θεωρούμε σημαντικό”.

Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει κάποιος έναν φόβο του είναι να έρθει αντιμέτωπος με αυτόν.

Μόνο έτσι ο φόβος χάνεται και αρχίζει να διαπιστώνει πως δεν αξίζει ουσιαστικά να φοβάσαι και τίποτα δεν μπορεί να σε βλάψει.

Η ζωή είναι αρκετά μικρή για να την ζούμε παρέα με τους όποιους φόβους μας.

Ο τολμηρός πάντοτε νικά, όπως στο παραμύθι ο Τυρίνος, όπως στη ζωή εσύ!

Να τολμάς, να δείχνεις ρώμη!

Να διεκδικείς όσα αξίζεις!

Μην το ξεχνάς!

Τυρίνος: ο κλέφτης φόβων, από τις εκδόσεις Διόπτρα του Νικολάου Σμυρνάκη.

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή,

Influence:

Η Γιώτα Βουλδή γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Στα 17 της χρόνια επιλέχθηκε ως έφηβη Βουλευτής, με δοκίμιο που έστειλε στην Βουλή των εφήβων…