Τίρανα: Μια όμορφη πόλη

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η Αλβανία για μας τους Έλληνες είναι μια χώρα με αρνητικές προκαταλήψεις, συνδεδεμένη με τη φτώχια και τη μιζέρια. Τα πράγματα ήταν όντως έτσι αν κάποιος την επισκεφτόταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα όμως, αν κάποιος την επισκεφτεί θα εκπλαγεί ευχάριστα από την ομορφιά της, τη θετική της ενέργεια, την εξωστρέφειά της. Μία βόλτα στα Τίρανα, την πρωτεύουουσα της Αλβανίας, θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου.

Μπαίνοντας κανείς στα Τίρανα, αντικρύζει φουτουριστικά κτίρια, μία πόλη που διαθέτει μεγάλες λεωφόρους πολυτελή ξενοδοχεία, ωραίες πλατείες, πάρκα, λίμνες, δημόσιους χώρους, πράσινο, αγάλματα, κτίρια σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής, πεζόδρομους και γενικά ένα κέντρο που χαίρεσαι να περπατάς! Μια πόλη με μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον: κτίρια ασοβάτιστα δίπλα σε μοντέρνους ουρανοξύστες, πολύχρωμες προσόψεις ψηλών κτιρίων, καλαίσθητα καφέ κι ακριβά αυτοκίνητα, ανθρώπους φιλικούς και κοινωνικούς.

Η Αρχιτεκτονική
Τα Τίρανα είναι μια πόλη που φτιάχνεται σχεδόν απ’ το μηδέν κι αυτό είναι φανερό παντού. Νέα μοντέρνα κτίρια ξεπετάγονται και άλλα πιο τολμηρά, όπως ο ντόμινο πύργος που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, ενώ τίποτα δεν αναπαλαιώνεται εκτός από μερικά, ελάχιστα, δείγματα της ιταλικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Αξιοθέατα:

Αρχή και κέντρο όλων η Πλατεία Σκεντερ Μπεή (Skenderbeg).

Αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Εκεί μπορείτε να δείτε τον Πύργο του Ρολογιού ο οποίος το βράδυ είναι όμορφα φωτισμένος και να ανεβείτε τα σκαλοπάτια απολαμβάνοντας την θέα στην πλατεία.

Το αγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη, ενός βυζαντινού αξιωματούχου, εθνικού ήρωα των Αλβανών, άγαλμα το οποίο δεσπόζει στο κέντρο.

Τριγύρω το γνωστό Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της χώρας με το χαρακτηριστικό ψηφιδωτό.

Το κτίριο με το γνωστό ψηφιδωτό, πάνω στην μεγάλη Πλατεία, είναι ένα απ’ τα Μουσεία που σε βοηθάει να γνωρίσεις την ιστορία των Αλβανών και του πανάρχαιου αγώνα τους για ανεξαρτησία (από τους Ιλλυρίους μέχρι τους Παρτιζάνους της Γερμανικής κατοχής).

Στην βόρεια πλευρά της Πλατείας βρίσκεται και το μοναδικό ιστορικά “αξιοθέατο” της πόλης, το τζαμί του EtHem Bey. Μικρό, όμορφο με τοιχογραφίες ολόγυρα, ενώ στην άλλη πλευρά της πλατείας υπάρχει μια νέα ορθόδοξη εκκλησία, πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά.

Η πυραμίδα, το πιο χαρακτηριστικό κτίριο των Τιράνων, στέκει εγκαταλελειμένο σήμερα. Σαν τιμωρία για το σύμβολο του καθεστώτος (ολοκληρώθηκε το 1987 σε σχέδια της κόρης του Χότζα για να φιλοξενήσει Μουσείο στην μνήμη του).

Το Μεγάλο Πάρκο

Ο πιο δημοφιλής χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης είναι το Grand Park το οποίο βρίσκεται στην νότια περιοχής της πόλης (πίσω από το Πολυτεχνείο) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια συμπαθητική τεχνητή λίμνη και ένα ζωολογικό κήπο.

Εθνική Πινακοθήκη

Το κτίριο πιο μοντέρνο απ’ το Εθνικό Μουσείο, φιλοξενεί την αλβανική εικαστική ιστορία που ξεκινά απ’ τον 18ο αιώνα ουσιαστικά και καταλήγει στο 3ο όροφο με τωρινούς ζωγράφους. Πραγματικά ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθείς, με μια πολύ καλή συλλογή.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…