Tips για να ενισχύσετε την μνήμη σας και πώς συμβάλλει η διατροφή σε αυτό

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Πώς η σωστή διατροφή και οι καλές καθημερινές συνήθειες ενισχύουν τον εγκέφαλο και τον κρατούν σε εγρήγορση.

Η ενίσχυση της μνήμης είναι σύνθετη διαδικασία 

Ο  τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η μνήμη είναι ιδιαίτερα  περίπλοκα θέματα   και μέχρι  σήμερα ερευνώνται από τους επιστήμονες. Απαιτείται  τεχνική στρατηγική και εξάσκηση, προκειμένου να βελτιωθεί η μνήμη μας με φυσικούς τρόπους.

Συμβουλές για ενίσχυση μνήμης

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Ενισχύοντας την μνήμη μας καθημερινά, βελτιώνουμε ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής μας αλλά και την καθημερινότητά μας. Με απλά βήματα, τα οποία θα είναι καλό να εφαρμόζουμε  σε καθημερινή βάση, προκειμένου να θυμόμαστε ευκολότερα.

 Εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Όταν θέλουμε να αναπτύξουμε μια δεξιότητα ή να μάθουμε μια νέα ξένη γλώσσα ή να διαβάσουμε για το αντικείμενο των σπουδών μας, σύμφωνα με έρευνες, παρατηρείται ενίσχυση των νευρώνων του εγκεφάλου μας.  Ο λόγος είναι ότι καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να αποκομίσει ο εγκέφαλος τις νέες γνώσεις. Έτσι, προκαλείται έντονη δραστηριότητα και είμαστε σε εγρήγορση.

Η σωματική άσκηση και πώς συντελεί στην καλή  λειτουργία της καρδιάς 

H σωματική άσκηση όσο πιο τακτικά πραγματοποιείται, ωθεί στην αναγέννηση των νευρικών κυττάρων, συντελώντας στην καλή καρδιακή λειτουργία. Έτσι, συμβάλλει στην σωστή οξυγόνωση  του εγκεφάλου. Επίσης, διατηρεί σε εγρήγορση τις πνευματικές μας ικανότητες.

‘Έρευνες έχουν δείξει πως οι εντονότεροι ρυθμοί ζωής συνήθως δημιουργούν και μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος 

Σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί  ότι όσο οι άνθρωποι ζουν με πιο έντονους ρυθμούς την κοινωνική τους ζωή, τόσο μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια έχουν, χωρίς να παίζει ρόλο μάλιστα, η ηλικία τους.

Ερασιτεχνική ή επαγγελματική ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο

Η ενίσχυση της μνήμης του ανθρώπου βελτιώνεται σημαντικά  με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά. Είναι μάλιστα μία από τις πιο αποδοτικές ασκήσεις που εξασκούν το πνεύμα. Πιο συγκεκριμένα, ο 

ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απαραίτητο να συνδυάζει πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα, όπως της μνήμης, της ακοής, της μάθησης, της κίνησης, της δημιουργικότητας, του συναισθήματος, κ.λ.π. προκειμένου να αποκομίζει γνώσεις. 

Κενά μνήμης: Είναι πάντα ανησυχητικά; 

Έχετε παρουσιάσει διαλείψεις μνήμης; Παρατηρείτε ότι κάνετε μεγάλη προσπάθεια να θυμηθείτε αυτό που κάνατε μόλις λίγη ώρα πριν, χωρίς αποτέλεσμα; Αυτό δεν είναι πάντα ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον κ.Θεοχάρη Κωνσταντίνο, φαρμακοποιό, οι παραπάνω δεν είναι απαραίτητα λόγοι ανησυχίας, ακόμα και αν παρατηρούνται καθημερινά. 

Καθώς τα χρόνια περνούν, αντιλαμβανόμαστε ότι η μνήμη μας αφενός δεν είναι τόσο ισχυρή, αφετέρου επιβραδύνεται. Έτσι, ο άνθρωπος αποδέχεται ότι η μνήμη του δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως είχε συνηθίσει σε νεότερη ηλικία.  Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, είναι καλό να επισκεφτούμε ένα γιατρό, προκειμένου να μας βοηθήσει.

Αιτίες επιβράδυνσης της μνήμης του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο τρόπος ζωής, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, μπορεί να είναι παράγοντες επιβράδυνσης της μνήμης μας. Υπάρχουν τρόποι που μπορεί ο άνθρωπος να παρέμβει έτσι ώστε να   να συμβάλλει στην ενίσχυσή  της και στη μείωση ή αναστολή του ρυθμού εκφυλισμού της; Η απάντηση είναι ναι. 


Διαβάστε επίσης: Έξι εύκολοι τρόποι ενίσχυσης των εγκεφαλικών λειτουργιών


Διαβάζω όσο πιο συχνά μπορώ 

Οι νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία της μνήμης ενεργοποιούνται πιο εύκολα κατά την μελέτη ενός βιβλίου. Επομένως, είναι καλό να διαβάζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.

Σταυρόλεξα, τεστ μνήμης και ο ρόλος τους 

Είστε λύτες σταυρόλεξων, άλλων ειδών τεστ μνήμης, ή sudoku; Και πολύ καλά κάνετε. Η κατασκευή puzzle, συναρμολογούμενων αντικειμένων, αλλά και το σκάκι συντελούν κατά πολύ στην εγρήγορση της μνήμης.

 Σωστή διατροφή

Ακόμα και η λήψη της κατάλληλης τροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Μπορεί δηλαδή να επηρεαστεί η διάθεση, η συγκέντρωση και η μνήμη του ανθρώπου αν δεν ακολουθεί σωστή διατροφή. Επιπρόσθετα, η σωστή διατροφή συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.

Διατροφή για ενίσχυση του εγκεφάλου

Συμπλήρωμα βιταμινών 

Μία διατροφική λύση που ακολουθείται από πολλούς και που συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης είναι η λήψη μιας πολυβιταμίνης κάθε ημέρα με το φαγητό.

‘Ύπνος 

 Έρευνα που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, καταλήγει στο ότι ο ύπνος συντελεί στην καλύτερη διατήρηση των αναμνήσεων.

Επίλογος 

Δεν είναι πάντα όλες οι ενδείξεις τόσο ανησυχητικές. Ωστόσο, αν ανήκετε στη μέση ηλικία και θέλετε να είστε σίγουροι, κάθε ένδειξη πρόσφατης κακής μνήμης ή  συγκέντρωσης που έχετε παρατηρήσει, καλό είναι να αξιολογείται. Αν οι ενδείξεις που έχετε είναι ανησυχητικές, μπορείτε να συμβουλευτείτε γιατρό, έτσι ώστε να λάβετε μια σωστή γνωμάτευση. Έπειτα από τα κατάλληλα τεστ, η κατάστασή σας θα αξιολογηθεί από τον γιατρό σας και παράλληλα θα σας δοθούν ιατρικές συμβουλές. 

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.