Τίποτα δεν πάει χαμένο για τη Finnair …

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Τίποτα δεν πάει χαμένο για τη Finnair …Οι αεροπορικές εταιρείες ξοδεύουν πολλά χρήματα συνεχώς για ανανέωση της γκαρνταρόμπας των πιλότων και των ιπτάμενων συνοδών, απόσυρση των σωσιβίων μετά την ημερομηνία λήξης της χρήσης τους, μέχρι και την αντικατάσταση τμημάτων των αεροσκαφών που φθείρονται από τη χρήση, όπως είναι οι οθόνες και τα καθίσματα. Τι γίνονται, όμως, όλα αυτά τα υλικά; Πολλοί τα πετούν στα καλάθια των αχρήστων, άλλοι προσπαθούν να τα ανακυκλώσουν η φινλανδική κρατική εταιρεία Finnair βρήκε τρόπους για να τα καταστήσει χρήσιμα, όμως για διαφορετικές χρήσεις απ’ ό,τι είχε η ίδια.

Και πρώτα-πρώτα, οι στολές. Το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτές δίνονται σε ειδικά καταστήματα-ραφεία, τα οποία προσαρμόζουν τα σχέδια των υφασμάτων και με αυτά φτιάχνουν ομοιόμορφα πουκαμισάκια, τα οποία στη συνέχεια στέλνονται σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία μεταναστών σε όλη τη Σκανδιναβία. Τα πιο παλιά απ’ αυτά τα ρούχα μετατρέπονται απλά σε… πετσέτες και ξεσκονόπανα, τα οποία δίνονται για χρήση στους τεχνικούς της εταιρείας για να σκουπίζουν τα λάδια και τα γράσα…

Για τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια που χρησιμοποιούν οι επιβάτες κατά τη διάρκεια νυχτερινών ταξιδιών η Finnair έχει έτοιμη τη λύση μόλις χρειαστεί η αντικατάστασή τους. Εχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Μιανμάρ στη νοτιοανατολική Ασία, τα πακετάρει και τα στέλνει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Τίποτα δεν πάει χαμένο για τη Finnair …Τα καθίσματα των αεροσκαφών με την αεροδυναμική τους μορφή αντικαθίστανται πιο σπάνια, όμως έχουν κι αυτά τον… προορισμό τους. Που δεν είναι άλλος από τον Φινλανδικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος τοποθετεί τέτοια καθίσματα στα ασθενοφόρα του για τη μεταφορά είτε ασθενών που δεν χρειάζονται φορείο, είτε συνοδών τους.

Γενικά η Finnair έχει πολύ ανοιχτή πολιτική στην χρησιμοποίηση των υλικών της και προσκαλεί, μάλιστα, οποιονδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα παντού στον κόσμο να κάνει αίτηση για ρούχα ή για έπιπλα, τα οποία δεν είναι πια χρειαζούμενα για το προσωπικό της. Πρόσφατα εγκαινίασε μια συμφωνία με εταιρεία φωτιστικών, η οποία αναλαμβάνει να κατασκευάσει μια νέα σειρά ειδικά φτιαγμένη από μέταλλο αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού που βρίσκεται πάνω από κάθε κάθισμα.

Επί χρόνια, επίσης, υπάρχει η συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση Global Hope, στην οποία προφέρει διάφορα υλικά (κυρίως δέρμα από τα καθίσματα) για την κατασκευή μοδάτων σχολικών τσαντών, οι οποίες δίνονται δωρεάν από τα σχολεία στα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν κάποια δική τους.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…