TIME: «Ηρωίδες της χρονιάς» οι γυναίκες του Ιράν

Συντάκτης: Flowmagazine

«Ηρωίδες της χρονιάς» είναι οι γυναίκες του Ιράν,σύμφωνα με το περιοδικό TIME, τις οποίες φιλοξενεί στο εξώφυλλό του.

Λίγο πριν την εκπνοή του έτους το περιοδικό TIME παρουσιάζει τα πρόσωπα που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή μέσα στο 2022, όπως κάνει κάθε χρόνο.

Χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη έχρισε τον πρόεδρο της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκιως το «Πρόσωπο της χρονιάς», ενώ αναγνώρισε τον αγώνα για ελευθερία των γυναικών του Ιράν χαρακτηρίζοντάς τες «Ηρωίδες της χρονιάς».

Η ιστορία τους έγινε πιο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έπεσε νεκρή από τα χέρια της «Αστυνομίας Ηθών» η 22χρονη Mahsa Amini, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Το γεγονός ξεσήκωσε ένα κύμα αντιδράσεων ─ ή για να το πούμε καλύτερα, μια εξέγερση κατά της γυναικείας καταπίεσης με σύνθημα «Jin! Jiyan! Azadi!» (Γυναίκες! Ζωή! Ελευθερία!).


Διαβάστε επίσης: Η κατάσταση των γυναικών στον πλανήτη


TIME: «Ηρωίδες της χρονιάς» οι γυναίκες του Ιράν

Η πρώτη σιωπηλή διαμαρτυρία

Η ιστορία αυτή όμως ξεκινά πολύ νωρίτερα, ενώ από το 2017 γίνονταν συμβολικές κινήσεις από την πλευρά των καταπιεσμένων γυναικών που ονομάστηκαν #TheGirlsofRevolutionStreet. Αυτό γιατί εκείνη τη χρονιά η Viva Movahed στάθηκε πρώτη στο δρόμο που ονομάζεται Revolution Street στο κέντρο της Τεχεράνης, κάνοντας μια σιωπηλή διαμαρτυρία, μη φορώντας τη μαντήλα της και κρατώντας μια λευκή σημαία.

Έμεινε εκεί μία ώρα μέχρι να συλληφθεί, ενώ την κίνησή της μιμήθηκε ένα μήνα αργότερα η φοιτήτρια Narges Hosseini και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες δημιουργώντας το κίνημα #TheGirlsofRevolutionStreet.

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του περιοδικού: «Αυτές οι νέες γυναίκες βρίσκονται πλέον στους δρόμους. Το κίνημα των διαδηλωτών της περιόδου που διανύουμε είναι μορφωμένο, φιλελεύθερο, κοσμικό, με υψηλότερες προσδοκίες και απελπισμένο για κανονικότητα, όπως ευκαιρία για εκπαίδευση σε κολέγιο και ταξίδια στο εξωτερικό, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κράτος δικαίου, πρόσβαση στο Apple Store, ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική, την ελευθερία, να λες και να φοράς ό,τι θες».

Όσο κι αν ωραιοποιούνται από τα social media τέτοιες επαναστάσεις, στην πραγματικότητα κρύβουν πολύ σκοτάδι από πίσω. Από τον Σεπτέμβριο μόνο, έχουν σκοτωθεί δεκάδες νέοι άνθρωποι από τα χέρια του κράτους, με πηγές να μιλούν για πάνω από 400 νεκρούς, ενώ ο Οργανισμός Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν κάνει λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

TIME: «Ηρωίδες της χρονιάς» οι γυναίκες του Ιράν


Γυναίκες: Πόσα έχουν κατακτήσει αλλά και πόσα μένει να κατακτηθούν…


Στήριξη του αγώνα από γυναίκες ανά τον κόσμο

Η ευρωβουλευτής Hanna Neumann έγραψε στο Twitter:«Η ανακοίνωση της κατάργησης της αστυνομίας των ηθών είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Οι εκτελέσεις, οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι βιασμοί παραμένουν η δυσάρεστη πραγματικότητα»

Από την πλευρά της, η Ιρανή ηθοποιός Nazanin Nour ανέβασε ένα βίντεο όπου υποστήριζε πως: «Οι NewYorkTimesλανθασμένα ανακοίνωσαν ότι καταργήθηκε η αστυνομία της ηθικής από το ισλαμικό κράτος, αυτή που ευθύνεται για το θάνατο της Mahsa Amini και αμέτρητων άλλων».

Μην ξεχνάμε και την προσπάθεια αποκοπής των Ιρανών από τον υπόλοιπο κόσμο, μπλοκάροντας την πρόσβαση στο ίντερνετ, καθώς και τον εκβιασμό των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας σε περίπτωση που δεν τραγουδήσουν τον ύμνο στο Μουντιάλ. Αυτοί αψηφίστηκαν από τους παίκτες, οι οποίοι έμειναν σιωπηλοί στη διάρκεια του ύμνου τους, δηλώνοντας έτσι τη στήριξή τους στους διαδηλωτές.                        

Στο πλευρό των διαδηλωτών έχουν σταθεί επίσης άνθρωποι από όλο τον κόσμο μέσα από τα social media, μεταξύ των οποίων και διάσημα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συμβολική κίνηση του κουρέματος, που κατέκλυσε το ίντερνετ πριν λίγους μήνες.

Η ανατροπή ενός τέτοιου καθεστώτος απαιτεί θαρραλέες ενέργειες και πολλές φορές αυτοθυσία. Γι’ αυτό και οι γυναίκες της χώρας, δικαιωματικά κέρδισαν τον τίτλο «Ηρωίδες της Χρονιάς».

Ελπίζουμε σύντομα να κατακτήσουν και την ελευθερία τους και ο αγώνας τους με τις τόσες απώλειες να μην είναι μάταιος.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…