Tierra Curandera – Γη που θεραπεύει

Συντάκτης: Αλεξία Νταλούκα

Το βίντεο πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με το φυσικό περιβάλλον. Ο τίτλος “Tierra Curandera – Γη που Θεραπεύει” είναι εμπνευσμένος από τις σαμανικές κοινωνίες του Αμαζονίου όπου ο μάγος-ιερέας της φυλής (curandero/a) αναλαμβάνει τη θεραπεία της κοινότητας μέσω της χρήσης φυτών και τελετουργιών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται έμφαση στην ιερότητα της Γης που μας προμηθεύει όσα χρειαζόμαστε και αποτελεί μια υπενθύμιση της αρμονίας που χαρακτήριζε τη σχέση φύσης- ανθρώπου, προτού η έντονη εκβιομηχάνιση ανατρέψει τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα τις μεγάλες καταστροφές που γνωρίζει σήμερα όλος ο πλανήτης.

Πρόκειται για ένα οπτικό ταξίδι στη φύση που συμβολίζει ένα εσωτερικό ταξίδι ανακάλυψης του Εαυτού και του θαύματος της ζωής μέσα από τη μέθεξη με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, την απλότητα και τη γαλήνη που εμπεριέχεται στην ανατολή και δύση του ήλιου, σε κάθε λουλούδι που ανοίγει τα πέταλά του όπως και στο γλυκό κύμα που σκάει στην αμμουδιά.

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ επιχειρεί να προβάλει μια ποιητική όψη του κόσμου όπου ο άνθρωπος συναντά τη φύση ωθούμενος από μια βαθιά υπαρξιακή ανάγκη. Η χαρά της ενδοσκόπησης και της ενατένισης εμπεριέχεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της γνήσιας φυσικής ζωής. Επιχειρείται η σύνδεση του οικο-τουρισμού (της επαφής με το φυσικό περιβάλλον στα πλαίσια διακοπών) με την οικο-ψυχολογία (το επιστημονικό κομμάτι που μελετά τη φύση ως θεραπευτικό στοιχείο για την ψυχική υγεία του ανθρώπου) και την περιβαλλοντική ψυχολογία (την επιστήμη που μελετά την επίδραση της φύσης συνήθως σε αστικά περιβάλλοντα), ενώ παράλληλα επισημαίνεται ο κίνδυνος απώλειας στιγμών γαλήνης σε ανόθευτα τοπία λόγω της ανεξέλεγκτης ιδιωτικοποίησης περιοχών ακόμα και υπό προστατευόμενο καθεστώς.

Διερευνάται επίσης και η σχέση του ανθρώπου με τη Φύση μέσα από τη φιλοσοφία της Yoga. Υπάρχει ένα σημείο επαφής Ανατολής και Δύσης, η σύγκλιση της διαισθητικής γνώσης με την επιστημονική. Οι πεποιθήσεις των αρχαίων λαών αποκτούν μια νέα υπόσταση λαμβάνοντας υπόψη πως ο μύθος αποτελεί το περιτύλιγμα, ένα μεταφορικό όχημα εννοιών που ταξιδεύουν από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον, παρέχοντας χρήσιμες συνειδητοποιήσεις. Η ολιστική προσέγγιση στην υγεία και εν γένει στη ζωή κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο στη σύγχρονη εποχή.

Παραθέτω απόσπασμα από το “Μανιφέστο της Ταμέρα για μια νέα γενιά πάνω στη Γη” το οποίο συνετέλεσε στη συγκρότηση της ιδέας ενός περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ.[1]

“Πίσω από το παγκόσμιο μακελειό των καιρών μας στέκονται λανθασμένα οικονομικά συστήματα, λανθασμένες εικόνες για την αγάπη και τη θρησκεία, λανθασμένοι τρόποι σκέψης και μία απέραντη κατάχρηση των φυσικών πηγών. Μέσα από τη λανθασμένη κατεύθυνση αυτής της εξέλιξης δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο πρότυπο φόβου και βίας, που έχει υποσκάψει την ανθρώπινη ψυχή.

Η νέα πλανητική κοινότητα εκτελεί μία ριζική αλλαγή του συστήματος από το πρότυπο του φόβου στο πρότυπο της εμπιστοσύνης. Αυτή εκτελείται σε όλα τα επίπεδα – από τα προσωπικά θέματα των σχέσεων μέχρι τα πολιτικά και οικολογικά θέματα – για την ίαση ολόκληρου του πλανήτη. Οι περισσότερες φυσικές καταστροφές είναι επίσης αποτέλεσμα λανθασμένων ανθρώπινων χειρισμών στους φυσικούς κύκλους της ζωής.

Η αλλαγή του συστήματος είναι μία αλλαγή της εξουσίας. Η νέα “εξουσία” δε συνίσταται πια στην κυριαρχία πάνω στους άλλους, αλλά προέρχεται από τους ιερούς νόμους της ζωής. Παντού εκεί όπου τώρα μαίνεται η καταστροφή, εκεί γεννιούνται και τα πρώτα κύτταρα ενός νέου κόσμου… Η ξεχασμένη ιερότητα της ζωής ανασηκώνεται από τα συντρίμμια των παλιών καιρών και γεννιέται τώρα μια νέα εποχή…

Η γη είναι θεραπεύσιμη. Υπάρχει ένας κόσμος που θεραπεύει τις πληγές μας. Αυτός είναι ο κόσμος της ανόθευτης ζωής. Υπάρχει όμως και ένας κόσμος που προκαλεί τις πληγές, είναι ο κόσμος του ανθρώπου. Αυτοί οι δύο κόσμοι πρέπει να έρθουν μαζί για να εμποδίσουν μελλοντικές ταλαιπωρίες. Ο κόσμος του ανθρώπου θα πρέπει να ενσωματωθεί ξανά στις θεμελιώδεις τάξεις της συμπαντικής ζωής.”

[1] http://kyttaroecovillage.wordpress.com/φιλοσοφική-βάση/το-μανιφεστο-τησ-ταμερα-για-μια-νεα-γεν/

Συντάκτης: Αλεξία Νταλούκα,

Influence:

Απόφοιτη Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, απολαμβάνει να ακροβατεί ανάμεσα από στάσεις της γιόγκα και χορευτικές συν-κινήσεις…