Τη ζωή τη διεκδικείς ή ζεις επιζητώντας επιβεβαίωση;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η διατύπωση ανήκει στη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Βαϊόλα Ντέιβις και συγκλονίζει με την αλήθεια της. Συνοψίζει το ταξίδι και τη στάση μας στη ζωή. Θέλεις λοιπόν να διεκδικείς τη ζωή σου ή να δικαιολογείσαι διαρκώς στους άλλους;

Όταν η επιθυμία να «αρέσουμε» στους άλλους καθορίζει την πορεία μας, τότε αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά. Όταν ζούμε αυθεντικά, οι αποφάσεις μας αποπνέουν σιγουριά, δεν επισκιάζονται από δεύτερες σκέψεις και η νιώθουμε ότι η φωνή μας-έστω και τρεμάμενη- μάς ανήκει. Στην ταινία “Big” με τον Τομ Χανκς ως έφηβο «εγκλωβισμένο» σε σώμα ενήλικα άνδρα, η διαφορά αποτυπώνεται ολοζώντανα.

Όταν αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και την ευθύνη να επιδιώξουμε τη δουλειά που ξέρουμε ότι μας αρέσει και μας ταιριάζει, όταν πάψουμε να επιδιώκουμε τον θαυμασμό των γονιών μας, τότε  παίρνουμε πραγματικά τον δρόμο που μας δείχνει η καρδιά μας.

Αφουγκραστείτε τη φωνή του μικρού παιδιού μέσα σας

Αν αφουγκραστείτε τη φωνή του μικρού παιδιού μέσα σας, μπορεί στην αρχή να νιώσετε ανασφάλεια. Πού θα οδηγήσει όμως το μονοπάτι αυτό; Μπορεί να πιστεύουμε ότι τέτοιες σπουδαίες επιλογές προκύπτουν μόνο σε κρίσιμα σταυροδρόμια, όμως στην πραγματικότητα παρουσιάζονται κάθε μέρα με την μορφή ασήμαντων, ανιαρών επιλογών.

Για παράδειγμα:

-«Πώς θα εμφανιστώ σήμερα;»

-«Να μιλήσω για τους φόβους και τις ανασφάλειές μου»

-«Να πάρω το ρίσκο να τσαλακώσω την εικόνα μου;»

-«Να ακούσω την εσωτερική μου φωνή ή να την πνίξω στις φωνές των άλλων, που «ξέρουν καλύτερα το καλό μου;»

Μην θαφτείς στο “νεκροταφείο” των δυνατοτήτων σου

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε τη δική σας φωνή;

O Patton Oswald εξηγεί ότι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί πραγματικά να εμποδίσει τη δημιουργικότητά μας, είναι ο εαυτός μας. Μόνοι μας επιλέγουμε ποια φωνή θα εσωτερικεύσουμε και αν θα είναι η φωνή των επικριτών ή η αυθεντική, εσωτερική μας φωνή.

Μία παγίδα, εξηγεί ο πετυχημένος κωμικός, είναι η πεποίθηση όσων κρίνουν με ευκολία τους άλλους, ότι δεν βλάπτουν τη δημιουργικότητα όσων συμβουλεύουν. Αντίθετα, είναι βέβαιοι ότι έτσι βοηθούν, νοιάζονται και προσπαθούν να προστατεύσουν τους άλλους από την αποτυχία και την ταπείνωση.


Διαβάστε επίσης: Τα ζώδια που έχουν ανάγκη από διαρκή επιβεβαίωση


Αναζητούμε την έγκριση, ή μήπως τη σύγκριση;

Αναζητώντας την έγκριση, την αποδοχή και την αναγνώριση, η αξία που ψάχνουμε βασίζεται στη σύγκριση με τους άλλους. Πώς συγκρίνονται τα δικά μου επιτεύγματα σε σχέση με των άλλων; Τους έχω νικήσει; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι εκείνοι χάνουν; Έχουμε υιοθετήσει την αντίληψη ότι «η ζωή είναι αγώνας δρόμου» θεωρώντας ότι η αξία μας στηρίζεται στ’ αποτελέσματα μίας εξ ολοκλήρου παράλογης σύγκρισης.

Αν τελικά η ζωή είναι αγώνας δρόμου, να τρέξεις για την χαρά της συμμετοχής

Ποιο είναι το νόημα της σύγκρισης με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια για το τι θεωρούν ολοκληρωμένη και με νόημα ζωή;

Έχουμε παρασυρθεί από τις επιταγές της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, οι οποίες λένε «κυνήγησε την αξία σου» και πασχίζουμε να μετρήσουμε την αξία μας με λάθος σημεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα πόσα λεφτά βγάζουμε, πόσοι μας ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα, πόσο πετυχημένα είναι τα παιδιά μας, τι δουλειές κάνουν. Ο κύκλος είναι ατελείωτος.

Η νοοτροπία αυτή θα μας αφήνει μονίμως ανικανοποίητους, αφού πάντα κάποιος άλλος θα έχει περισσότερα. Η ειρωνεία είναι ότι ακόμη και εκείνος με τα περισσότερα, νιώθει επίσης ανικανοποίητος, άρα, ποιος «κερδίζει»;

Αν το χρήμα θεωρείται δείκτης υπολογισμού της επιτυχίας και της ευτυχίας, τότε γιατί οι ΗΠΑ, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, αναφέρει τα χαμηλότερα ποσοστά ευτυχίας του πληθυσμού της για το 2019;


Διαβάστε επίσης: “Πολεμήστε” την κακή διάθεση μέσα από 10 κόλπα


Έχετε βρει τον δικό σας ορισμό για το τι είναι μία ικανοποιητική και με νόημα ζωή;

Ζούμε στην εποχή των άπειρων γκουρού που υπόσχονται πλούτο και αναγνώριση σε 10 ημέρες. Πράγμα αδύνατον, χωρίς να γνωρίζουμε τι σημαίνει ζωή με νόημα για εμάς προσωπικά.

Η διαπίστωση της Viola Davis ξεχειλίζει από νόημα: Ικανοποιητική είναι η ζωή όταν έχεις βρει τη δική σου φωνή και διεκδικείς. Εκείνος που αποδέχεται όλες του τις πλευρές, όμορφες και άσχημες, που νιώθει άνετα να είναι ο εαυτός του, που αγαπάει τις ιδιαιτερότητές του και όλα αυτά, χωρίς ενοχές.

Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο

ΠΗΓΗ


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…