Τι χρειάζεται να γνωρίζω για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα  προϊόν που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από πλήθος καπνιστών ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος.

Παρόλα αυτά είναι λίγες οι χώρες που επίσημα αναγνωρίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ώς έναν τρόπο για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι δεν περιέχει καύση κατά τη χρήση του ατμίσματος, αλλά μόνο θέρμανση του υγρού αναπλήρωσης που με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται σε ατμό. Αυτή η διαδικασία δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να αποφύγει μεγάλο αριθμό επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχει το αερόλυμα του καπνού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό, γιατί περιέχει νικοτίνη και βεβαίως προκαλεί βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει επίσης εθιστική δράση. Παρόλα αυτά είναι κατά 95% λιγότερο βλαπτικό  από το κάπνισμα και μάλιστα σχετικές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι εφόσον γίνεται σωστή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι λιγότερα τα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τι χρειάζεται να γνωρίζω για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιέζει όλα τα κράτη να ενταχθούν σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο κατά του καπνίσματος και προτείνει την εφαρμογή και οικονομικών  μέτρων ως αποτροπή προς τους ανθρώπους για να το χρησιμοποιούν.

Είναι διαπιστωμένο βέβαια ότι το κάπνισμα είναι μια μάστιγα, με δυνατότητα να οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στο θάνατο και είναι σίγουρο πως χρειάζεται μια παρέμβαση εκ μέρους των κρατών για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει λιγότερες καταστρεπτικές συνέπειες για τους χρήστες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι  η χρήση του είναι συνετή και ορθολογική για να συνεχίσει να παραμένει πιο ανώδυνη από το κάπνισμα.

Για να έχουμε το λιγότερο κακό αποτέλεσμα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι συσκευές χρησιμοποιούμε, μία και στο εμπόριο πλέον κυκλοφορούν πολλές γνωστές και μη μάρκες, φτηνές και ακριβές. Καλό θα είναι να επιλέγουμε συσκευές που έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν αποτελέσματα από την δοκιμή τους και να αποφεύγουμε συσκευές σε φθηνότερη τιμή, αλλά πιθανά επικίνδυνες για την ασφάλειά μας. Είναι σίγουρο πως ένας καλός εξοπλισμός θα  αντέξει περισσότερο στον χρόνο, αν και πιο ακριβός.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr