Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου

Στην ψηφιακή εποχή τα ενδιαφέροντα έχουν αλλάξει και όλα έχουν πάρει τη ροπή προς το Μέλλον. Υπάρχουν ακόμα όμως «μέρη» στα οποία μπορείς να ανατρέξεις και να σταματήσεις για λίγο το χρόνο που κυλά τόσο αδυσώπητα γρήγορα. «Μέρη» όπως η ποίηση, η ζωγραφική, η λογοτεχνία.

Κάποιοι λένε: «δεν μου αρέσει η ποίηση. Δεν την καταλαβαίνω». Δεν ξέρω αν είναι αυτό το νόημα της ποίησης. Η ποίηση πέρα από τις τεχνικές της είναι συναίσθημα. Το συναίσθημα, λοιπόν, δεν το καταλαβαίνεις πάντα.

Τι είναι ποίημα; «Είδος λογοτεχνικού έργου που αποτελείται από στίχους και, συνήθως, έχει ρυθμό». Τι είναι ποίηση; «Είναι ο έμμετρος λόγος έναντι του πεζού». Δίνεις τους ορισμούς των δύο αυτών λέξεων και συνεχίζεις να σκέφτεσαι: «πάλι δεν καταλαβαίνω». Μα ακριβώς εδώ έγκειται το πρόβλημα. Σε τέτοιου είδους μορφή τέχνης δεν πρέπει να μένεις στα στεγανά όρια του ορισμού, παρά να αφήνεις την ελεύθερη σκέψη σου να πετά μακριά κάθε φορά που διαβάζεις έναν ποιητή. Το κάθε ποίημα, η κάθε μορφή ποίησης δημιουργείται για να διεγείρει τα συναισθήματα του καθενός, με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο και σεβόμενο πάντα την ψυχοσύνθεση και του δημιουργού, αλλά και του αναγνώστη.

Δεν χρειάζεται να καταλάβεις. Χρειάζεται να προβληματιστείς, να αγαπήσεις, να ερωτευτείς, να δακρύσεις για να φτάσεις να αισθανθείς και να νιώσεις τί θέλει να σου πει ο ποιητής. Οι λέξεις συνταιριάζουν με την ψυχολογική κατάσταση του ποιητή για να έρθουν λίγο αργότερα να ταυτιστούν απόλυτα με τα συναισθήματα του αναγνώστη, ενώ για τον καθένα από μας μιλούν με διαφορετικό τρόπο και μας κάνουν να αισθανόμαστε διαφορετικά κάτω από συγκεκριμένες συναισθηματικές συνθήκες. Η ποίηση, λοιπόν, είναι για όλους, όπως και για όλους έχει γραφτεί ποίηση.

Αν ανατρέξεις στους ίδιους τους ποιητές, ο καθένας θα σου δώσει και έναν διαφορετικό ορισμό για την ποίηση. Θα σου πει τί είναι μέσα από τα δικά του μάτια. Όπως την κατανοεί και τη νιώθει ο ίδιος μέσα σε στιγμές δημιουργίας.

«Η ποίηση αρχίζει πάντα όταν κάποιος που πρόκειται να γίνει ποιητής διαβάζει ένα ποίημα», Μίλτον

«Η ποίηση είναι η αναζήτηση του ανεξήγητου», Στήβενς

«Η ποίηση δεν είναι παρά της μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας. Η μεγέθυνση των αληθινών διαστάσεων των ανθρώπων και του κόσμου που της περιβάλλει, μπορεί να της μεταδώσει την αίσθηση του μεγαλείου της ζωής την οποία είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε», Νικηφόρος Βρεττάκος

«Όταν διαβάζουμε ένα καλό ποίημα φανταζόμαστε πως και εμείς θα μπορούσαμε να το έχουμε γράψει, πως το ποίημα προϋπήρχε μέσα της», Μπόρχες

«Ποίηση είναι όταν ένα συναίσθημα έχει βρει τη σκέψη του και όταν η σκέψη έχει βρει της λέξεις της», Robert Frost

«Οι λέξεις φταίνε… αυτές ενθάρρυναν τα πράγματα να αρχίσουν να συμβαίνουν», Κική Δημουλά

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.