Τι θα πρέπει να προσέξετε για να χτίσετε υγιεινή διατροφή στο παιδί σας
Ένας από τους βασικούς ρόλους των γονιών είναι να μυήσουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία σε ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής το οποίο μπορούν να ακολουθούν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Για να το καταφέρουν αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες τροφές είναι ωφέλιμες ή απαραίτητες για τα παιδιά, να ξέρουν ποιες είναι πιθανό να τους δημιουργήσουν αλλεργίες, άρα και να αποφεύγουν, και τέλος να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τις ωφέλιμες τροφές ώστε να τις αναζητάνε και μόνα τους. Ποια είναι τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ώστε να πετύχουν αυτούς τους τρεις στόχους. Ας τα δούμε ένα ένα.
Βάλτε ποικιλία στις εβδομαδιαίο διαιτολόγιό τους
Ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού που βρίσκεται στην ανάπτυξη είναι να του προσφέρετε μια ποικιλία εύγευστων τροφών. Οι τροφές κατατάσσονται σε πέντε διαφορετικές ομάδες, καθεμία από τις οποίες παρέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και συνεισφέρει στην ανάπτυξη του παιδιού. Ο συνδυασμός τροφών απ’ όλες τις ομάδες παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται. Καμία ομάδα δεν είναι πιο σημαντική από τις άλλες, καθώς είναι όλες απαραίτητες για την καλή υγεία, τη δική σας και του παιδιού.
Πώς να καλλιεργήσετε την υγιεινή διατροφή στα παιδιά
Παρ’ όλο που πολλά πράγματα επηρεάζουν τα παιδιά, οι ενήλικες αποτελούν τα σημαντικότερα πρότυπα για την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού συμβάλλουν στην υγεία του για την υπόλοιπη ζωή του. Τι σημαίνει όμως διατροφή; Διατροφή είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή για να σε κρατάει υγιή. Ο καλύτερος τρόπος διατροφής είναι ο εξής: Πρέπει να καταναλώνονται διαφορετικά φαγητά από όλες τις ομάδες τροφών της διατροφικής πυραμίδας.
Ομάδα 1: Δημητριακά
Πρέπει να καταναλώνονται 6-11 μερίδες την ημέρα. Αυτές οι τροφές αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Προτιμήστε το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το ψωμί.
Μια μερίδα ισοδυναμεί με: 1 φέτα ψωμί/ μισό φλ. ζυμαρικά/1 βάφλα
Ομάδα 2: Λαχανικά
Πρέπει να καταναλώνονται 3-5 μερίδες την ημέρα. Αυτές οι τροφές αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία. Προτιμήστε τα καρότα, το καλαμπόκι, τα πράσινα φασόλια και τον αρακά.
Μια μερίδα ισοδυναμεί με: 1 φλ. ωμό λαχανικά/ Μισό φλ. μαγειρεμένα λαχανικά
Ομάδα 3: Φρούτα
Πρέπει να καταναλώνονται 2-4 μερίδες την ημέρα. Αυτές οι τροφές αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες. Προτιμήστε τα μήλα, τις μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια
Μια μερίδα ισοδυναμεί με: 1 φρέσκο φρούτο/Μισό φλ. κομπόστα/Μισό φλ. χυμό φρούτων
Ομάδα 4: Γαλακτοκομικά
Πρέπει να καταναλώνονται 2-4 μερίδες την ημέρα. Οι τροφές αυτής της ομάδας είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των δοντιών και των οστών σε καλή κατάσταση. Προτιμήστε το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.
Μια μερίδα ισοδυναμεί με: 1 φλ. γάλα με 2% λιπαρά/1 φλ. γιαούρτι/1 φέτα τυρί
Ομάδα 5: Κρεατικά
Πρέπει να καταναλώνονται 2-3 μερίδες την ημέρα. Αυτές οι τροφές σας δίνουν πρωτεΐνες για την ανάπτυξη των μυών και σιδήρου για τη μεταφορά του οξυγόνου από το αίμα. Προτιμήστε το μοσχάρι, το ψάρι , το κοτόπουλο, τα αυγά, τα φασόλια και φυστικοβούτυρο.
Μια μερίδα ισοδυναμεί με: 1 φλ. φασόλια/1 αυγό/2 κουταλιές φυστικοβούτυρο/1 μπούτι κοτόπουλο
Ομάδα 6: Λίπη, έλαια και γλύκα
Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη. Έχουν μικρή θρεπτική αξία, αν και έχουν απίθανη γεύση. Αυτές οι τροφές πρέπει να τις καταναλώνετε με μέτρο και να τις απολαμβάνετε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Προσοχή στις παιδικές αλλεργίες από τα τρόφιμα
Πέρα από τις ομάδες τροφών που θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή του παιδιού μας είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και τις παιδικές αλλεργίες που προκαλούνται από τα τρόφιμα, καθώς τελευταία πολλά φαγητά ενοχοποιούνται και μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις στα παιδιά.
Τι είναι η τροφική αλλεργία και ποια τα συμπτώματα
Όσον αφορά τις παιδικές αλλεργίες, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποιες τροφές μπορεί να δημιουργούν κινδύνους στα παιδιά. Από παλιά είναι γνωστό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αλλεργίας και διατροφής, ότι δηλαδή η εμφάνιση της αλλεργίας επηρεάζεται από τις συνθήκες διατροφής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι Σκανδινάβοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριού είναι ευαισθητοποιημένοι στα ψάρια και εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σ’ αυτά συχνότερα απ’ ό,τι οι κάτοικοι άλλων χωρών, οι Ιταλοί στα ζυμαρικά, οι αγρότες στα δημητριακά κ.λπ. Στις τροφικές αλλεργίες όμως σημαντικό ρόλο παίζει όχι τόσο η ποσότητα και η συχνότητα λήψης του τροφίμου, όσο η αλλεργική του ισχύς.
Τι θα πρέπει να προσέξετε:
-την ποσότητα της τροφής
-τη μορφή της τροφής
-μαγειρεμένη τροφή είναι καλύτερα ανεκτή
-αναμειγμένη τροφή με άλλα είδη τροφής μπορεί να προκαλέσει λιγότερα συμπτώματα
-άσκηση αμέσως μετά την πρόσληψη της τροφής μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα
-πολύ σπάνια η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με κολικούς στα βρέφη, έκζεμα, χρόνια διάρροια και στασιμότητα βάρους
-η τροφική αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί με αναφυλαξία που είναι επικίνδυνη για τη ζωή του παιδιού
Τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται για παιδικές αλλεργίες
Τα κύρια τρόφιμα που δημιουργούν προβλήματα στα νήπια και τα μικρά παιδιά είναι το γάλα, τα δημητριακά, τα αυγά και τα εσπεριδοειδή. Οι κυριότερες αλλεργιογόνες ουσίες του γάλακτος, οι γαλακτοαλβουμίνες, είναι διαφορετικές για τα διάφορα είδη γάλακτος. Γι’ αυτό όταν παρουσιάζονται προβλήματα σε βρέφη που δεν θηλάζουν, τότε μπορούν να δοκιμασθούν σαν αναπλήρωμα του μητρικού γάλακτος εκτός από το αγελαδινό και άλλα είδη γάλακτος π.χ. από κατσίκα.