Τι θα πρέπει να κάνετε όταν θέλετε να ανάψετε το τζάκι σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τζάκι, ένα ζεστό ρόφημα και ένα φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο κρύο βράδυ. Το τέλειο σκηνικό. Ίσως, βέβαια, για να είναι τέλειο θα πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι για το πώς πρέπει να ανάβετε το τζάκι σας, τι υλικά χρειάζονται, τι συντήρηση και μερικές έξτρα συμβουλές.

Ο σωστός καθαρισμός είναι το παν

Ο σωστός καθαρισμός του τζακιού είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε. Καθαρίστε το εσωτερικό του τζακιού καλά. Σκουπίστε το ώστε να φύγουν στάχτες και σκόνη που μπορεί να έχουν μείνει από την τελευταία χρήση που είχατε κάνει. Αφού καθαρίσετε καλά όλο το τζάκι, αφήστε το να στεγνώσει φυσικά.

Η ποιότητα και το είδος των ξύλων είναι πολύ σημαντικά

Δώστε σημασία στο είδος ξύλων που θα καίτε. Γενικά προτιμήστε να μην καίτε πεύκο, κλαδιά από αειθαλή δέντρα και χαρτί που φουντώνουν γρήγορα και βγάζουν πολύ καπνό. Είναι καλό να καίτε μόνο καθαρό, «ώριμο» ξύλο και να αποφεύγετε τα προκατασκευασμένα κούτσουρα. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε να πετάτε στο τζάκι σας σκουπίδια, πλαστικές ύλες, καουτσούκ, βαμμένο ή επεξεργασμένο ξύλο, χρωματισμένο χαρτί καθώς όλα αυτά παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις που μπορούν να σας βλάψουν και να είναι επικίνδυνες για την υγεία σας.

Αν θέλετε να τσεκάρετε τι ποιότητας είναι τα ξύλα που καίτε υπάρχει τρόπος. Αφού έχετε μισή ώρα αναμμένο το τζάκι σας ανεβείτε στην καμινάδα σας για να την παρατηρήσετε. Αν ο καπνός που βγαίνει είναι δυνατός και σκουρόχρωμος τότε αυτά που καίτε δεν είναι καλής ποιότητας ξύλα. Αν βγαίνει ένας απαλός καπνός, τότε όλα είναι καλά.

Μην ξεχάσετε την καμινάδα!

Μην ξεχνάτε να ανοίγετε την καμινάδα! Το αποτέλεσμα θα είναι να γεμίσει όλο το σπίτι καπνό, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί στους τοίχους και να τους λερώσει. Ανοίξτε την καμινάδα πριν ανάψετε το τζάκι και μην ξεχνάτε να την κλείνετε όταν σβήνετε το τζάκι, γιατί από εκεί μπαίνουν ακαθαρσίες και κρύο μέσα στο σπίτι.

Τα απαραίτητα για το σωστό άναμμα του τζακιού

  • Θα πρέπει να έχουμε:

  • Στεγνά ξύλα, κατά προτίμηση ελιά, δρυ ή οξιά

  • Να έχουμε προσάναμμα κατά προτίμηση ξερά κλαδιά, χαρτί-εφημερίδα ή τα γνωστά χημικά εύφλεκτα υλικά

  • Το σκέπαστρο της καμινάδας του τζακιού θα πρέπει να είναι ανοιχτή

  • Η καμινάδα θα πρέπει να είναι  καθαρή για να τραβά καλά τον καπνό
  • Στην περίπτωση που δεν τραβάει σωστά τον καπνό μπορείτε να τοποθετήσετε στην καμινάδα ένα ειδικό ανεμιστήρα

Πώς να κάνετε το τζάκι σας να βγάζει ωραίο άρωμα

Αρωματικά έλαια πάνω στα ξύλα

Εάν έχετε στο ντουλάπι αρωματικά έλαια, εκμεταλλευτείτε το! Ρίξτε μερικές σταγόνες καρύδας, λεβάντας ή κανέλας πάνω στα κλαδιά και τους κομμένους κορμούς και αφήστε να στεγνώσουν εντελώς. Όταν θα ανάψετε τη φωτιά, το σπίτι θα γεμίσει με ένα όμορφο άρωμα.

Φέτες μήλου ή πορτοκαλιού

Βάλτε στο ταψί μερικές φέτες από μήλο ή πορτοκάλι και ψήστε τις για λίγα λεπτά στο φούρνο. Στη συνέχεια, ανάψτε τη φωτιά στο τζάκι και ρίξτε τις μέσα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα διαπιστώσετε, όχι μόνο ότι η φωτιά έχει φουντώσει, αλλά και ότι μια γλυκιά μυρωδιά κατακλύζει την ατμόσφαιρα.

Αποξηραμένα κλαδιά κέδρου

Σε αρκετά χωριά υπάρχει το έθιμο του χορού γύρω από τη φωτιά στην πλατεία! Εκεί μαζί με τα ξύλα ρίχνουν και αποξηραμένα κλαδιά κέδρου. Αγοράστε μερικά κλαδιά κέδρου, αποθηκεύστε τα σε ένα μέρος χωρίς υγρασία και αφήστε τα εκεί μέχρι να ξεραθούν εντελώς. Αργότερα, ρίξτε τα μέσα στο τζάκι και απολαύστε το άρωμα δάσους και τις εντομοαπωθητικές ιδιότητες τους.

Δύο στικ κανέλας

Εάν θέλετε να βγαίνει ένα γλυκό άρωμα από το τζάκι σας, αρκεί να κάψετε ένα ή δυο στικ κανέλας (ολόκληρη) μαζί με τα ξύλα. Η μυρωδιά της κανέλας θα σας «μαγέψει», καθώς προέρχεται από το φλοιό δέντρου και καίγεται με μεγάλη ευκολία.

Αποξηραμένο φασκόμηλο

Για ένα έντονο άρωμα στο τζάκι, προτιμήστε το αποξηραμένο φασκόμηλο. Αυτό από τη στιγμή που θα καεί, θα απομακρύνει κάθε άσχημη μυρωδιά στο χώρο. Άλλωστε, οι Αμερικάνοι το χρησιμοποιούν για να διώξει την αρνητική ενέργεια από το σπίτι τους. Ωστόσο, μη βάλετε μεγάλη ποσότητα, γιατί ο καπνός θα ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια. Εναλλακτικά, βάλτε άλλα αρωματικά βότανα, όπως είναι το δεντρολίβανο.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.