Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου

Πόσο σημαντική είναι η ορθή επιλογή επαγγέλματος για το άτομο και με ποιο τρόπο πρέπει να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας σε αυτή την επιλογή;

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Μια ερώτηση που όλοι μας έχουμε ακούσει στην παιδική μας ηλικία.Ένας προβληματισμός που μας κυνηγάει από τα πρώτα σχολικά μας χρόνια με αποκορύφωμα τα χρόνια της εφηβείας, όπου καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.

Σε ποιο βαθμό όμως η απάντηση στην ερώτηση αυτή μάς αντιπροσωπεύει αληθινά; Πόσο η απόφασή μας θα μας κάνει επιτυχημένους στον επαγγελματικό τομέα; Και πάνω από όλα πόσο «γεμάτοι» θα νιώθουμε κάνοντας αυτό που επιλέξαμε; Πολλές οι ερωτήσεις και αναμφίβολα υπάρχουν φορές που δεν είμαστε σίγουροι για την απάντηση.

Eπαγγελματικός προσανατολισμός: Το απαραίτητο στάδιο για έναν έφηβο

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ορθή επιλογή επαγγέλματος αρκεί να γίνεται με σωστό τρόπο και ειδικά στα χρόνια της εφηβείας.

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Είναι λογικό τα παιδιά να είναι αναποφάσιστα σχετικά με το ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσουν. Ειδικά όταν καλούνται να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση για τη ζωή τους είναι απαραίτητη η καθοδήγησή μας προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό για εκείνα.

Γονείς: συμβουλέψτε με διακριτικότητα, μην επιβάλλετε

Συχνά οι γονείς προσπαθούν να επηρεάσουν τα παιδιά τους στην επιλογή ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος είτε από φόβο για το μέλλον τους είτε γιατί θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μια στρωμένη δουλειά, όταν πρόκειται μάλιστα για μια οικογενειακή επιχείρηση.


Διαβάστε επίσης: Αφηγηματική συμβουλευτική για την επαγγελματική σταδιοδρομία


Κανένας βέβαια δεν μπορεί να κατακρίνει μια τέτοια συμπεριφορά, αρκεί να έχει τη μορφή της παραίνεσης, όχι της επιβολής, και υπό την προϋπόθεση ότι συμβαδίζει με τις δεξιότητες του ατόμου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τα άπειρα παραδείγματα που συναντάμε κατά καιρούς γύρω μας με παιδιά που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν κάποιο επάγγελμα που δεν τα ικανοποιούσε είτε δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά είτε το άφησαν στην πορεία για να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Οικογένεια και σχολείο, αρωγοί στο μονοπάτι της ευτυχισμένης επαγγελματικής πορείας των εφήβων

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Κατανοούμε λοιπόν πως όλοι οι φορείς διαπαιδαγώγησης, με κυριάρχους αυτούς της οικογένειας και του σχολείου, είναι υπεύθυνοι στο να βοηθήσουν ένα άτομο κατά τη διάρκεια της εφηβείας στις επαγγελματικές του επιλογές.

Να το συμβουλέψουν και να του δώσουν τη δυνατότητα μέσα από ειδικά τεστ να εντοπίσει κλίσεις και ενδιαφέροντα ή να αξιοποιήσει τα ταλέντα του.

Να σεβαστούν τις προτιμήσεις του και να αφουγκραστούν τις ανάγκες του και αυτό που αποτελεί όνειρό του.

Να συμβάλλουν στο να του ανοίξουν με τις συμβουλές τους το μονοπάτι της ζωής, χωρίς όμως να προγραμματίζουν και τη ζωή του.


Διαβάστε επίσης: Αλλαγή καριέρας: Ποτέ δεν είναι αργά


Όλοι οι άνθρωποι κυνηγάμε την επιτυχία στη ζωή μας σε όλους τους τομείς,στα επαγγελματικά, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην ίδια την καθημερινότητα, και προσπαθούμε αυτό να το περάσουμε και στα παιδιά μας. 

Μήπως τελικά θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότιαρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η ευτυχία των παιδιών μας; Η απάντηση είναι καταφατική. Γιατί αναμφίβολα ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ο επιτυχημένος άνθρωπος…

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου,

Influence:

Είμαι Φιλόλογος – απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Το 2013 απέκτησα την εξειδίκευση της Ειδικής Παιδαγωγού…