Τι θα γίνει αν δεν μπουσουλήσει το παιδί μου;

Συντάκτης: Δέσποινα Κατσούλα, Εργοθεραπεύτρια

ti_tha_ginei_an_den_mpousoulisei_to_paidi_mouΚατά καιρούς έχουμε μιλήσει για τα αναπτυξιακά ορόσημα και πότε το παιδί κατακτά κάθε στάδιο κίνησης. Ένα από τα πρώτα ορόσημα που κάνει το μωρό να φεύγει από την αγκαλιά της μαμάς του και να προσπαθεί να ανακαλύψει το κόσμο γύρω του είναι το έρπισμα πρώτα και το μπουσούλημα αμέσως μετά.

Μπουσούλημα θεωρείται η θέση του μωρού στο έδαφος όπου στηρίζεται στα τέσσερα του άκρα σε τετραποδική θέση σαν να σχηματίζει ένα μικρό “τραπεζάκι”. Στην αρχή όταν προσπαθεί να μεταφερθεί σπρώχνει με τα χέρια και τα πόδια του και σέρνει την κοιλιά του στο έδαφος σαν να έρπετε. Στη συνέχεια όταν νιώσει ότι έχει δύναμη στα χέρια και στα πόδια μεταφέρει το σώμα του σε τετραποδική θέση στηριζόμενο στα πόδια και στα χέρια. Συνήθως του είναι δύσκολο να μετακινήσει τα άκρα και να μπουσουλήσει αλλά στην αρχή δοκιμάζει το βάρος του και τη δύναμή του κάνοντας μπρος – πίσω σαν να κάνει κούνια με αποτέλεσμα να εναλλάσσει το βάρος του από τα χέρια στα πόδια. Όταν νιώσει έτοιμο, τότε προσπαθεί να μεταφερθεί μπουσουλώντας.

Πάρα πολλοί είναι οι γονείς που λένε εμένα δεν μπουσούλησε καθόλου, περπάτησε κατευθείαν και φυσικά άλλοι που το μωράκι τους περπάτησε και μετά δοκίμασε και το μπουσούλημα. Η αναπτυξιακή σειρά είναι έρπισμα, μπουσούλημα, ορθοστάτηση, περπάτημα. Τώρα αν κάποιο από αυτά τα πρώτα στάδια δεν κατακτηθεί καθόλου και το παιδί περάσει κατευθείαν στο περπάτημα δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα. Δεν σημαίνει ότι το παιδί δε θα μπορέσει να περπατήσει ή δε θα είναι σταθερό στη βάδισή του και θα πέφτει. Για κάποιο λόγο απλά δεν πέρασε από αυτό το στάδιο. Ή ίσως να σημαίνει ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να το κάνει, δηλαδή ότι αυτό το παιδί δεν έπαιζε στο χαλί στο πάτωμα με τους γονείς ή ήταν ένα παιδί που για κάποιο λόγο δεν άντεχε να βρίσκεται στο έδαφος και ήθελε τη συνεχόμενη αγκαλιά.

Όλοι οι γονείς βλέπουμε ως στόχο το περπάτημα και την ομιλία του παιδιού και πολλές φορές τα ενδιάμεσα στάδια τα ξεχνάμε ή δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Εννοείται δεν θα πρέπει να αγχώνει τους γονείς ένα παιδί που δε μπουσουλάει ανάμεσα στους 7-9 μήνες ή ένα παιδί που άργησε να περπατήσει με ένα μήνα καθυστέρησης. Ο γιατρός του παιδιού θα καθοδηγήσει τον γονέα και θα τον ανησυχήσει όταν αυτό πραγματικά χρειαστεί. Αυτό που θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε ως γονείς είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ένα κινητικό ορόσημο πιο εύκολα ή πιο γρήγορα αν θέλετε. Παρακάτω υπάρχουν μερικές εύκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είναι ευδιάθετα και όχι πολύ φαγωμένα για να μην ενοχληθούν.

1. Βάζοντας το παιδί στα πόδια σας μπορείτε κουνώντας το πόδια σας δεξιά αριστερά να ρολάρετε το σώμα του παιδιού πάνω σε αυτά. Το ρολάρετε τόσο όσο να φτάσουν να ακουμπήσουν τα χέρια τους στο έδαφος και να στηριχτούν ή να πιάσουν με το ένα χέρι ένα παιχνίδι. Αυτή η άσκηση βοηθά στη στήριξη του σώματος στα χέρια.

ti_tha_ginei_an_den_mpousoulisei_to_paidi_mou

2. Σε αυτή τη θέση μπορείτε να παίζετε για όση ώρα αρέσει στο παιδί. Αν θέλετε να είστε και εσείς ξαπλωμένοι μπροστά από το παιδί και να το βλέπετε και να του μιλάτε, μπορείτε αντί για τα πόδια σας ή τα πόδια του συζύγου να βάλετε μια κουβέρτα τυλιγμένη σε ρολό ή ένα ρολό μαξιλάρι. Πάντα βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση από το παιδί έτσι ώστε να μην σας κυλήσει και τραυματιστεί. Το σημαντικό σε αυτή τη στάση είναι η στήριξη στα χέρια του.

ti_tha_ginei_an_den_mpousoulisei_to_paidi_mou

3. Εδώ φαίνεται η μεταφορά από την καθιστή θέση σε τετραποδική θέση. Στη συνέχεια αυτής της άσκησης μπορείτε να σηκώσετε λίγο τη λεκάνη του μωρού και κρατώντας αυτή να την κάνετε εμπρός – πίσω με επανάληψη έτσι ώστε να μεταφέρεται η δύναμη από τα χέρια στο πόδια και ανάποδα.

ti_tha_ginei_an_den_mpousoulisei_to_paidi_mou

Όλες οι παραπάνω ασκήσεις γίνονται για να βοηθήσετε το παιδί σας να ολοκληρώσει μια δεξιότητα και για να παίξετε και να διασκεδάσετε. Δεν πρέπει να γίνονται καταναγκαστικά, ούτε με άγχος. Έτσι θα το απολαύσετε και οι δυο.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κα Κατσούλα. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Δέσποινα Κατσούλα, Εργοθεραπεύτρια

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας ΣΕΥΠ Αθηνών. Έχω εκπαιδευτεί εκτενώς στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση…