Τι συμβαίνει στους σκύλους που ζουν με καπνιστές

Συντάκτης: Flowmagazine

Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους σκύλους τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Όταν ο άνθρωπος καπνίζει, δεν υποφέρει μόνο αυτός από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά και ο σκύλος του. Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Κτηνιατρικής και Επιστημών των Ζώων του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση MDPI, με επικεφαλής ερευνήτρια την καθηγήτρια μαιευτικής και κτηνιατρικής γυναικολογίας, Debora Groppetti, ένας σκύλος κλεισμένος σε χώρο όπου καπνίζουν θεωρείται και επίσημα «παθητικός καπνιστής».

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ο σκύλος «απορροφά» τον καπνό όπως και τα παιδιά: Εισβάλλει στον οργανισμό του ζώου όχι μόνο μέσω της εισπνοής από το περιβάλλον, αλλά και μέσω της απορρόφησης από το δέρμα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

32 σκυλιά στο μικροσκόπιο

Στην περίπτωση των ανθρώπων που εκτίθενται παθητικά στον καπνό ανευρίσκεται στο αίμα και στα ούρα τους νικοτίνη και κοτινίνη.

Τι συμβαίνει στους σκύλους που ζουν με καπνιστές

«Μέχρι σήμερα δεν είχε αποδειχθεί η ύπαρξη κοτινίνης στον οργανισμό των σκύλων που συμβιώνουν με καπνιστές», εξηγεί στην εφημερίδα LaReppublica η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του ΜιλάνουSilviaMazzola, μέλος της συγγραφικής ομάδας που ανίχνευσε την ουσία αυτή στους σκύλους-παθητικούς καπνιστές.

Η έρευνα συμπεριελάμβανε 32 υγιείς σκύλους και των δύο φύλων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν με κριτήριο αν ζούσαν ή όχι με καπνιστές. Τα μισά ζώα ανήκαν στην ομάδα εκείνων που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα, ενώ τα υπόλοιπα 16 δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα από το αίμα και το τρίχωμα των 32 συμμετεχόντων. Αναζητήθηκε η παρουσία κοτινίνης μέσω της γνωστής και έγκυρης ανοσοενζυμικής διαγνωστικής μεθόδου ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay). Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της κοτινίνης στον ορό αίματος και στο τρίχωμα των σκύλων που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με τον καπνό.

Σκυλίσια ζωή

Παρότι οι κτηνίατροι ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι οι δεσποζόμενοι σκύλοι κινδυνεύουν από το ανθρώπινο περιβάλλον καθώς υιοθετούν τις διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες των ανθρώπων, κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι ένα μικρόσωμο Yorkshire, για παράδειγμα, μπορεί να είναι παθητικός καπνιστής αν η κυρία του καπνίζει αρειμανίως.

Τι συμβαίνει στους σκύλους που ζουν με καπνιστές

Φαίνεται όμως ότι, αν τα σκυλιά μας είχαν μιλιά, θα έλεγαν: «Με ενοχλεί το τσιγάρο. Το σβήνεις;»

«Το να γνωρίζουν οι καπνιστές ιδιοκτήτες σκύλων την πιθανή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το παθητικό κάπνισμα στα σκυλιά τους είναι σημαντικό για τηνπρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά και από την πλευρά της προστασίας της καλής διαβίωσης των ζώων», καταλήγει η Mazzola και αναφερόμενη στη μελέτη δεσμεύεται ότι οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει εδώ.

Στο άμεσο μέλλον θα αξιολογηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην αναπαραγωγική ικανότητα του σκύλου. «Αφεντικό», κόψε το κάπνισμα!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…