Ένας διαγωνισμός για φιλομαθείς και φιλοπερίεργους έλαβε τέλος. Ελάτε να δούμε μαζί 30 σωστές απαντήσεις καθώς και τα ονόματα των …
Τι συμβαίνει με τον αριθμό 7;
Από τους «Επτά επί Θήβας» και τα 7 σημεία της κινεζικής φιλοσοφίας, ως τα 7 χριστιανικά μυστήρια και τις 7 θανάσιμες αμαρτίες, το νούμερο αυτό βρίσκεται κυριολεκτικά παντού! Γιατί άραγε προκαλούσε από αρχαιοτάτων χρόνων τέτοιο δέος στους ανθρώπους;
Από καταβολής του κόσμου φαίνεται πως η επιστήμη των αριθμών έχει απασχολήσει λίγο ως πολύ όλους τους πολιτισμούς. Οι περισσότεροι αρχαίοι λαοί, από τους Χαλδαίους και τους Βαβυλώνιους ως τους Αιγύπτιους, τους Εβραίους, και τους Αρχαίους Έλληνες, χρησιμοποίησαν τους αριθμούς για να εκφράσουν τις κοσμογονικές τους αντιλήψεις. Δεν αποτέλεσαν όλοι οι αριθμοί όμως αντικείμενο παρατήρησης σε τέτοιο βαθμό όσο ο αριθμός επτά.
Δοξασίες γύρω από τον αριθμό επτά
Ο αριθμός επτά θεωρείται ιερός και συμβολικός και κλείνει μέσα του μια δύναμη μυστηριακή που αν προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν το μυστηριώδη αριθμό, θα χρειαστούμε ολόκληρο βιβλίο.
Ταξίδι στο χρόνο
Ο αριθμός επτά θεωρείται «αμήτωρ», αφού δεν είναι γινόμενο παραγόντων, θεωρείται επίσης το σύμβολο της τελειότητας, γιατί είναι άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το επτά ως μυστηριώδη αριθμό για τις γεωμετρικές του ιδιότητες, επειδή επτά σημεία δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε ένα κύκλο. Ακόμη, σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους ο αριθμός επτά ήταν εικόνα και πρότυπο της τάξης και της αρμονίας στη φύση. Ήταν ο αριθμός που περιλάμβανε δύο φορές τον ιερό αριθμό τρία (σύμβολο της θείας τριάδας σε όλους τους λαούς, χριστιανικούς και παγανιστικούς), στην οποία προστίθεται το ένα ή η θεία μονάδα (3Χ2+1=7).
Τι πίστευαν οι λαοί της Ανατολής
Πίστευαν πως οι επτά πλανητικές σφαίρες αντιπροσωπεύονται από τους επτά κρίκους, που φορούν οι γυναίκες στα επτά μέρη του σώματος, που διακοσμούνται (κεφάλι, λαιμό, χέρια, πόδια, αυτιά, μύτη και μέση). Οι Χαλδαίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Ινδοί και Πέρσες μέτρησαν τους επτά πλανήτες, τα επτά άστρα της Μεγάλης Άρκτου και τα επτά της Μικρής Άρκτου. Κάθε φάση της Σελήνης διαρκεί επτά ημέρες. Η κινέζικη φιλοσοφία θεωρεί ως θεμελιώδη επτά σημεία (αέρας, νερό, μέταλλο, αιθέρας, φωτιά, ξύλο και γη). Οι αρχαίοι ανατολικοί λαοί πίστευαν ότι επτά ήταν οι μεγάλες θεότητες και επτά τα μεγάλα αστέρια.
Αρχαία Ελλάδα
Εκεί βρίσκουμε τους επτά σοφούς (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χίλων), ενώ η εκπαίδευση των αγοριών στην αρχαία Σπάρτη άρχιζε στα επτά τους χρόνια. Οι ελεύθερες τέχνες στην αρχαιότητα ήταν επτά (γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία) και επτά ήταν τα θαύματα του αρχαίου κόσμου (Κολοσσός Ρόδου, πυραμίδα Χέοπος, Μαυσωλείο Αλικαρνασσού, Φάρος Αλεξάνδρειας, κρεμαστοί κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και Ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο). Επτά στρατηγοί εκστράτευσαν κατά της Θήβας στους «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου (Άδραστος , Πολυνείκης, Τυδέας, Αμφίαραος, Καπανέας, Ιππομέδοντας και Παρθενοπαίος) και επτά ήταν οι ήρωες (Ετεοκλής, Πολυφόντας, Μελάνιππος, Μεγαρέας, Ύπερος, Λασθένης και Άκτορας) που υπερασπίστηκαν τις επτά πύλες της Θήβας. Επτά πόλεις διεκδικούσαν την καταγωγή του Ομήρου (Χίος, Σμύρνη, Κύμη, Κολοφών, Πύλος, Άργος, Αθήνα) και με επτάδιπλο βοδινό δέρμα ήταν φτιαγμένη η ασπίδα του Αίαντα στην Ιλιάδα.
Οι Αρχαίοι Έλληνες χώριζαν τους ωκεανούς του κόσμου σε επτά θάλασσες (Αιγαίο, Μεσόγειο, Αδριατική, Μαύρη, Ερυθρά, Κασπία, Περσικό Κόλπο). Στον 7ο μήνα της κύησης πρέπει να γεννηθεί το έμβρυο για να επιζήσει, στον 7ο μήνα ζωής βγάζει δόντια και στο 7ο έτος τα ανανεώνει. Σε επτάδες χώριζαν την ηλικία του ανθρώπου (ως 7 βρεφική, ως 14 παιδική, 21 εφηβική, 28 νεανική, 35 ωριμότητα, 42 ακμή για παράδειγμα), επτά είναι τα ανοίγματα της κεφαλής (2 μάτια, 2 αυτιά, 2 ρουθούνια, 1 στόμα), επτά τα σπλάχνα (στομάχι, καρδιά, σπλήνα, συκώτι, πνευμόνι και 2 νεφροί), επτά και οι αποκρίσεις του ανθρώπινου οργανισμού (δάκρυ, μύξα, σάλιο, σπέρμα, ούρα, κόπρανα και ιδρώτας). Ο Όμηρος θέλει επτά τις αγέλες των βοδιών του Απόλλωνα, επτά χορδές έχει η λύρα του, επτάπηχο ανδριάντα του δώρισαν οι Αιγύπτιοι. Ο Οδυσσέας έμεινε επτά χρόνια στο νησί της Καλυψώς και στο μύθο του Θησέα επτά παλικάρια και επτά κόρες έστελναν για τροφή στο Μινώταυρο.
Παλαιά Διαθήκη
Ξεχωριστή θέση έχει ο αριθμός επτά και στην Παλαιά Διαθήκη: Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν επτά, την 7η ημέρα έπλασε ο θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα! Το Πάσχα διαρκούσε επτά ημέρες. Ο Νώε έβαλε στην κιβωτό επτά ζεύγη ζώων και πτηνών, ο Κατακλυσμός άρχισε επτά μέρες μετά την είσοδο του Νώε στην κιβωτό, την 7η μέρα μετά τον Κατακλυσμό έστειλε ο Νώε το περιστέρι έξω και επτά ημέρες και επτά νύκτες ταξίδεψε το περιστέρι μέχρι να επιστρέψει στην Κιβωτό.
Ο Φαραώ ονειρεύτηκε επτά παχιές και επτά αδύνατες αγελάδες, καθώς και επτά καρποφόρα και επτά άκαρπα στάχια. Η λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Ο βασιλιάς Δαβίδ επτά φορές την ημέρα υμνούσε το Θεό και επτά πλεξίδες είχαν τα μαλλιά του Σαμψών, που του έδιναν τη δύναμη. Επτά μέρες κρατούσαν οι γιορτές της σκηνοπηγίας, επτά χρόνια διαρκούσε το Σαββατικό έτος και επτά τέτοια έτη αποτελούσαν το Ιωβηλαίο. Επτά ιερείς με επτά σάλπιγγες γύριζαν γύρω από την Ιεριχώ για επτά μέρες και την 7η ημέρα έκαναν επτά φορές το γύρω των τειχών της. Επτάφωτη ήταν η ιερή λυχνία, την έβδομη μέρα από την γέννηση γινόταν η περιτομή των αγοριών, επτά φορές συγχωρούνταν τα αμαρτήματα, στο επταπλάσιο ο κλέφτης αποζημίωνε τον παθόντα. Τέλος ο αριθμός επτά χρησιμοποιείται στην Παλαιά Διαθήκη 70 φορές!
Ρώμη
Η Ρώμη χτίστηκε πάνω σε επτά λόφους, όπως και η Κωνσταντινούπολη, που είχε και επτά ονόματα (Βυζάντιο, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ, και Κωνσταντινούπολη), ενώ πολιορκήθηκε από τους Μωαμεθανούς επτά φορές και αλώθηκε μετά από επτά εβδομάδες από τον έβδομο Σουλτάνο των Οσμανιδών.
Διαβάστε επίσης: Το αινιγματικό τετράγωνο του SATOR
Ορθόδοξη Εκκλησία
Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει τη σημειολογία του επτά και έτσι επτά είναι τα ιερά μυστήρια (Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη), επτά είναι τα θαύματα του Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, επτά οι κύριες αρετές (ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα), επτά τα θανάσιμα αμαρτήματα (φιλαργυρία, πορνεία, γαστριμαργία, φθόνος, οργή, ακηδία) και επτά οι ευχές που περιέχει το «Πάτερ ημών», τρεις για το Θεό (αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γεννηθήτω το θέλημά σου) και τέσσερις για τις ανάγκες του ανθρώπου (τον άρτον ημών δος, άφες τα οφειλήματα, μη εισενέγκεις εις πειρασμόν, ρύσαι από του πονηρού).
Άλλες εμφανίσεις του 7
Τα χρώματα του ηλιακού φάσματος και του ουράνιου τόξου είναι επτά (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, βαθυγάλαζο, βιολετί). Λέγεται ότι ο Νεύτων, που μίλησε πρώτη φορά για τα χρώματα, διέκρινε έξι χρώματα και πρόσθεσε το χρώμα indigo – βαθυγάλαζο, λουλακί – για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός επτά. Οι νότες του πενταγράμμου είναι και αυτές επτά , οι φθόγγοι της μουσικής επτά, καθώς αντίστοιχες είναι και εκείνες της βυζαντινής μουσικής (πα, βου, γα, δη, κε, ζω, νι). Επτά είναι και οι καλές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, ποίηση, χορός, μουσική και κινηματογράφος), επτά τα μέταλλα των αλχημιστών (χρυσός, άργυρος, υδράργυρος, χαλκός, σίδηρος, κασσίτερος, μόλυβδος), επτά τα άστρα στον αστερισμό Πλειάδες, (Αλκυόνη, Μερόπη, Ηλέκτρα, Ταϋγέτη, Κελαινώ, Μαία, Αστερόπη), επτά οι ουρανοί του κόσμου και επτά είναι τα κακά της μοίρας μας!
Γλώσσα
Υπάρχουν πολλές λέξεις με πρώτο συνθετικό το εφτά: εφτάδιπλος, εφτάζυμο, εφταήμερο, εφτάπηχος, εφτάψυχος, εφταμηνίτικος, εφτάστερος, εφτασφράγιστος, εφτάφωτος, επτάλοφος, επταπύργιο, Επτάνησα, Επταχώρι, επταδάκτυλος, επτάχορδος, εφτασύλλαβος.
Οι επτά νάνοι και ο Ολυμπιακός
Τέλος «Εφτά τραγούδια θα σου πω» έλεγε το γνωστό τραγούδι του Χατζηδάκι, τα νησιά του Ιονίου πελάγους είναι επτά, όσοι και οι νάνοι της Χιονάτης , επτά χρόνια κράτησε η δικτατορία του ’67, επτά είναι τα φωνήεντα της αλφαβήτου, 7up το γνωστό αναψυκτικό, «7 χρόνια φαγούρα» λέγεται η ομώνυμη ταινία, αλλά και τα χρόνια γάμου που ξεκινούν τα προβλήματα, τη θύρα 7 έχουν οι φανατικοί φίλοι του Ολυμπιακο.
Κάτι κρύβει λοιπόν αυτός ο αριθμός και συνεχίζει από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα να σημαδεύει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τη ζωή μας.