Τι συμβαίνει στο μυαλό των εσωστρεφών ανθρώπων;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Πώς σκέφτονται τα εσωστρεφή άτομα; Ποιες είναι οι σκέψεις που τους κάνουν να αισθάνονται απομονωμένοι σε σχέση με τους «αντίθετους» εξωστρεφείς; Ένα τυπικό χαρακτηριστικό τους είναι το αίσθημα της μοναξιάς και ταυτόχρονα της σύγχυσης όταν έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Οι αντιδράσεις τους όταν αλληλεπιδρούν με τον κόσμο τους προκαλεί σύγχυση, καθώς δε γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν ή τι περιμένει το περιβάλλον από αυτούς.

Στην πραγματικότητα, πολλοί εσωστρεφείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις εμπειρίες που βιώνουν από άλλους ανθρώπους και τη δική τους θέση στον κόσμο – έναν κόσμο που είναι προσανατολισμένος στην εξωστρέφεια και που δίνει περισσότερη αξία στην ομαδικότητα.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει ένα εσωστρεφές πρόσωπο είναι από τη μία η ανάγκη να περιβάλλεται από ανθρώπους, και από την άλλη η ανάγκη για περισσότερη ουσιαστική αλληλεπίδραση. Οι εσωστρεφείς χρειάζονται και ψάχνουν το μεγαλύτερο νόημα στην ανθρώπινη επαφή. Γι’ αυτό και είναι πολύ συνηθισμένο να ειπωθεί για ένα εσωστρεφές άτομο ότι σκέφτεται πολύ και υπεραναλύει οποιαδήποτε κατάσταση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εσωστρεφή άτομα μερικές φορές αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την προσωπική τους ανάπτυξη. Επιδιώκουν πάντα να κάνουν ένα εσωτερικό ταξίδι, σε αντίθεση με το να μοιράζονται πάντα τις εμπειρίες τους με τους άλλους γύρω τους.

Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι εσωστρεφής; Πιθανότατα ένα τέτοιο άτομο στο φιλικό μας κύκλο να αντιμετωπίζεται ως «διανοούμενο» ή «πνευματικό», επειδή αυτό συχνά κατευθύνει μία συζήτηση, είτε αφορά ένα απλό θέμα είτε ένα θέμα εσωτερικής φύσης. Είναι επίσης αυτό που είτε αρνείται επανειλημμένα προσκλήσεις σε πάρτι και κοινωνικές συναθροίσεις, είτε δέχεται προσκλήσεις, αλλά πάντα βρίσκει μια δικαιολογία για να μην παρευρεθεί.

Ωστόσο, το εσωστρεφές άτομο δεν είναι, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, ακοινώνητο ή ντροπαλό. Οι εσωστρεφείς μπορούν αναπάντεχα να εκπλήξουν με τις απόψεις τους για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, καθώς βρίσκουν την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών αναζωογονητική. Αυτό συμβαίνει επειδή περνούν πολύ από το χρόνο τους διαβάζοντας ή σκεπτόμενοι.

Υπάρχουν βέβαια και βαθμοί εσωστρέφειας. Υπάρχουν εσωστρεφείς άνθρωποι οι οποίοι πολλές φορές ξαφνιάζουν τον περίγυρό τους με την ικανότητά τους να χαριτολογούν και να χρησιμοποιούν το χιούμορ στην κουβέντα με άγνωστους ανθρώπους. Όμως σε άλλη περίπτωση, μπορεί να γίνουν πολύ ήσυχοι και σχεδόν να αποσυρθούν.

Εσφαλμένα λοιπόν θεωρείται ότι ένα λιγότερο κοινωνικοποιημένο και εσωστρεφές άτομο απεχθάνεται τις μαζικές συναθροίσεις. Οι εσωστρεφείς δεν αντιπαθούν τους ανθρώπους, αντίθετα αντιπαθούν τη ρηχή κοινωνικοποίηση.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.