Τι σημαίνει ανησυχώ για την υγεία μου;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αισθανθεί φόβο για κάποιο περίεργο σωματικό σύμπτωμα που έχει εμφανίσει και δεν υπάρχει κανείς που να μην ενδιαφέρεται για την καλή κατάσταση της υγείας του. Πότε όμως μπορούμε να μιλήσουμε καθαρά για υπερβολή και για ψυχική διαταραχή;

Τι είναι η νοσοφοβία;

Με τη λέξη νοσοφοβία περιγράφουμε εκείνη την ψυχική διαταραχή στην οποία το άτομο κυριεύεται από το φόβο πως θα νοσήσει (ή πως πάσχει ήδη) από μία ανίατη ασθένεια. Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλούν φόβο είναι ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο που αμελεί την υγεία του, ο νοσοφοβικός ενώ επισκέπτεται γιατρούς που τον βεβαιώνουν πως είναι υγιής, εκείνος εξακολουθεί να αμφιβάλλει και επισκέπτεται όλο και περισσότερους, θεωρώντας “πως θα βρεθεί ο σωστός” που θα γνωστοποιήσει την ασθένειά του.

Το άτομο που υποφέρει από νοσοφοβία μεγεθύνει μέσα στο μυαλό του το οποιοδήποτε απλό σωματικό σύμπτωμα κάνοντας καταδικαστικές και απόλυτες σκέψεις, όπως: ένα σπυράκι στο κεφάλι σημαίνει όγκος στον εγκέφαλο, μία ελαφριά ταχυκαρδία σημαίνει σοβαρή καρδιακή πάθηση, μία μελανιά στο χέρι σημαίνει καρκίνος του δέρματος και ούτω καθεξής. Με συνέπεια, το άτομο να υιοθετήσει υπερβολικές τακτικές ή να αποφεύγει τη συναναστροφή με ανθρώπους που φοβάται πως θα τον ‘’κολλήσουν’’ ή θα του μεταφέρουν μικρόβια (υποχονδριασμός).

Αντιμετωπίζεται η νοσοφοβία;

Η νοσοφοβία αντιμετωπίζεται όταν το άτομο αντιληφθεί πως η συμπεριφορά του στερεί από τον ίδιο την ηρεμία και την εσωτερική γαλήνη και απευθυνθεί σε έναν ειδικό ώστε να διαπιστώσουν τη βαθύτερη αιτία που ώθησε ένα άτομο στο να εκδηλώσει νοσοφοβία. Οι κυριότερες αιτίες συνήθως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το προβληματικό παιδικό περιβάλλον στο οποίο το παιδί δεν έπαιρνε αγάπη από τους γονείς, με αποτέλεσμα να γίνει το ίδιο υπερπροστατευτικό με τον εαυτό του στην ενήλικη ζωή του.

Η νοσοφοβία είναι μία διαταραχή που πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί, ώστε και ο ίδιος ο άνθρωπος να ζήσει πιο αισιόδοξα και πιο θετικά.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…