Τι σημαίνει αλλάζω μυαλό;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το ανθρώπινο μυαλό είναι το πιο συναρπαστικό ανθρώπινο όργανο. Χιλιάδες νευρώνες κάνουν κάθε μέρα συνάψεις που οδηγούν στο να κάνουμε κάθε φορά καινούριες σκέψεις. Το μυαλό μας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό απαραίτητο όργανο χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Κρύβει μέσα του τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον έξω κόσμο.

Τι είναι το mindset;

Το mindset είναι ακριβώς αυτό. Η κοσμοθεωρία μας, οι συνήθειες και οι συμπεριφορές μας, ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουμε τον κόσμο γύρω μας και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους, το πώς αντιλαμβανόμαστε και αποκωδικοποιούμε μηνύματα. Στην ουσία είναι ένα σύνολο πιθανών συμπεριφορών σε θέματα τα οποία μπορεί να μας προκύψουν στην καθημερινή μας ζωή όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί αν αρρωστήσουμε π.χ.  Όλα αυτά καθορίζουν το ποίοι είμαστε τελικά και ποια είναι η προσωπικότητά μας.

Τι σημαίνει αλλάζω μυαλό;

Αλλάζω μυαλό λοιπόν σημαίνει αλλάζω νοοτροπία και τρόπο σκέψης. Για να γίνει λοιπόν αυτό πρέπει να κλονιστούν και να τεθούν υπό αμφισβήτηση σκέψεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας συντρόφευαν μέχρι τώρα στην ζωή μας. Το να έχουμε ένα συγκεκριμένο και σταθερό mindset στην σημερινή εποχή, που οι καταστάσεις είναι ευμετάβλητες  και όλα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, είναι μια λάθος στρατηγική.

Εξάλλου, ακόμα και σύμφωνα με την θεωρία του Δαρβίνου επιβιώνει ο οργανισμός που είναι καλύτερα προσαρμοσμένος στο περιβάλλον του. Έτσι λοιπόν και εμείς πρέπει να προσαρμόζουμε τις συμπεριφορές μας και την αντιμετώπισή μας μεταβάλλοντας τις συνήθειες και τις συμπεριφορές οι οποίες είναι σταθερές.

Τι σημαίνει αλλάζω μυαλό;

Πως αλλάζεις τελικά μυαλό;

Οι απόψεις σχετικά με την επιτυχία ή την εξωτερική εμφάνιση καθορίζονται κυρίως από τα βιώματα μας και τις συνθήκες στις οποίες έχουμε μεγαλώσει και με τις οποίες έχουμε γαλουχηθεί. Μπορούμε όμως να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και στο περιβάλλον μας με το να προκαλέσουμε τον εαυτό μας σε καινούριες καταστάσεις που να απαιτούν να αναπτύξουμε καινούριες ικανότητες. Μπορείς να προγραμματίσεις τον εγκέφαλό σου να σκέπτεται ότι μπορεί να αλλάξει και ότι ακόμα και οι πεποιθήσεις τις οποίες θεωρεί δεδομένες και σταθερές, τελικά μπορούν να αλλάξουν. Έτσι θα καταφέρεις να τις μεταβάλλεις όσο περνά ο χρόνος και να τις μετασχηματίσεις σε κάτι καινούριο.

Η λογική αυτή όμως απαιτεί να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να αλλάζουμε νοοτροπία και ότι σε μερικές περιπτώσεις η νοοτροπία μας μπορεί να μην είναι συμβατή ή ακόμα και να μην είναι κατάλληλη.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.