Τι σημαίνει να τρως συνειδητά για το περιβάλλον και την υγεία σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ως καταναλωτές, θεωρούμε σημαντικό κριτήριο επιλογής ενός προϊόντος την προώθηση της υγείας και της ευεξίας και δεν σταματάμε να ενημερωνόμαστε για το ποια προϊόντα είναι υγιεινά και ποια όχι. Παράλληλα, οι επιλογές της διατροφής μας συνδέονται άμεσα και με επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Τι είναι η συνειδητότητα;

Ο όρος «συνειδητότητα» ή αλλιώς «mindfulness», όπως συχνά μπορεί να τον συναντήσετε στις μέρες μας, αναφέρεται σε μια ενεργή κατάσταση του εαυτού μας όπου η προσοχή μας είναι ενεργοποιημένη στο παρόν. Όταν έχουμε συνειδητότητα μπορούμε να παρατηρήσουμε με προσοχή και ακρίβεια τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, τις σωματικές μας αντιδράσεις και το περιβάλλον γύρω μας, χωρίς ωστόσο να στεκόμαστε με επικριτική διάθεση απέναντί τους.

Το να ζούμε με συνειδητότητα σημαίνει να ζούμε στο παρόν και να αγκαλιάζουμε την εμπειρία μας. Αν και οι ρίζες του «mindfulness» βρίσκονται στην πρακτική του βουδιστικού διαλογισμού, όπου οι διαλογιζόμενοι ρυθμίζουν την προσοχή τους επικεντρωνόμενοι σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, όπως κάποια αίσθηση του σώματος, εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα, οι πρακτικές του έχουν ενσωματωθεί και στη δυτική επιστημονική κοινότητα.

Αρκετές ασκήσεις συνειδητότητας μπορούν να πραγματοποιηθούν, ενώ καθόμαστε στον καναπέ ή είμαστε ξαπλωμένοι και ηρεμούμε σε μια αναπαυτική στάση ή ενώ διεκπεραιώνουμε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το φαγητό.

Τι σημαίνει να τρως συνειδητά για το περιβάλλον και την υγεία σου

Η εφαρμογή της συνειδητότητας σε τόσο απλές καθημερινές δραστηριότητες, προϋποθέτει την παρατήρηση του τι συμβαίνει μέσα μας, αλλά και στο γύρω περιβάλλον χωρίς την απόδοση νοήματος, αλήθειας και αξίας αυτών που παρατηρούμε και χωρίς να προσπαθούμε να αποδράσουμε, να αποφύγουμε ή να τα αλλάξουμε. Η τακτική άσκηση στη συνειδητότητα πιστεύεται πως διευκολύνει την αυτογνωσία και την αυτο-αποδοχή, βοηθά στη μείωση του άγχους, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όσον αφορά στο φαγητό, η συνειδητότητα ενισχύει την ικανότητά σας να ακούτε το σώμα σας καθαρά όταν είστε χορτάτοι και όταν είστε πεινασμένοι, καθώς πολλές φορές αυτού του είδους η ανατροφοδότηση από τον ίδιο μας τον οργανισμό παρεμποδίζεται από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. Τρώμε επειδή βλέπουμε το φαγητό όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή τρώμε μηχανικά παρόλο που μπορεί να μην πεινάμε, αλλά επειδή τη συγκριμένη ώρα τρώμε καθημερινά). Η συνειδητότητα σας επιτρέπει να απελευθερωθείτε από ρουτινιάρικες διατροφικές συνήθειες εξετάζοντας σκέψεις και συναισθήματα που επηρεάζουν το είδος και την ποσότητα του φαγητού.

Τι σημαίνει να τρως συνειδητά για το περιβάλλον και την υγεία σου

Πώς θα γνωρίζουμε εάν τρώμε συνειδητά

 • Η συνειδητή διατροφή ξεκινά από την προετοιμασία. Μαγειρεύουμε όσο θα
  καταναλώσουμε και κάνουμε σωστή διαχείριση της ποσότητας του φαγητού.
 • Μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιες επιλογές τροφών που δεν αλλάζεις ποτέ, για
  παράδειγμα κάτι που τρως πάντα για πρωινό.
 • Γεύεσαι πραγματικά κάθε σου μπουκιά; Επικεντρώνεις τις αισθήσεις σου στο πιάτο
  αλλά και στο πως το φαγητό σε κάνει να νιώθεις. Χρησιμοποιείς όλες σου τις
  αισθήσεις για να το απολαύσεις.
 • Τρως χωρίς περισπασμούς; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί το λεγόμενο multitasking, παρόλα αυτά το φαγητό έχει όλη την προσοχή σου.
 • Αξιολογείς την πείνα σου; Το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού ή food waste
  οφείλεται στο ότι δεν ελέγχουμε σωστά το αίσθημα της πείνας μας.
 • Μπορείς να εντοπίσεις τις σκέψεις σου όταν τρως; Το φαγητό παίρνει τον σεβασμό
  που του αξίζει, λαμβάνοντας υπόψη όλο το ταξίδι μέχρι το πιάτο σου.

Ο συνειδητός τρόπος ζωής συνδέεται με καλύτερες διατροφικές επιλογές όταν:

 • Μειώνεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών και προϊόντων κρέατος
 • Ενσωματώνεις στην διατροφή σου τα φρούτα και λαχανικά εποχής
 • Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης και δεν τα
  παραλείπεις από το διαιτολόγιο σου.
 • Περιορίζεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα.
  Επιλέγεις τοπικά προϊόντα και προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί με φυσικές
  μεθόδους
 • Επιλέγεις προϊόντα με βιώσιμη συσκευασία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.