Τι σας προσφέρει ένας ικανός πολιτικός μηχανικός

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Στον τομέα της κατοικίας πέρα των έτοιμων λύσεων και της αγοράς προϊόντων μεγάλο ρόλο παίζει η επιλογή καλών και ταλαντούχων επαγγελματιών που μπορούν να μας συμβουλέψουν σωστά στα θέματα κόστους και ποιότητας. Ο πολιτικός μηχανικός μπορεί είναι ένας πολύτιμος επαγγελματίας που μπορεί να μας βοηθήσει πολύ στα θέματα της μελέτης και κατασκευής ενός σπιτιού.

Τι κάνει ένας πολιτικός μηχανικός

Ένας πολιτικός μηχανικός τυπικά εκπονεί τη στατική μελέτη ενός σπιτιού που αφορά στη δομική του ασφάλεια, καθώς και μερικές ακόμη συμπληρωματικές μελέτες που απαρτίζουν το φάκελο της οικοδομικής άδειας. Μπορεί να είναι ο συντονιστής όλων των μελετών, ενώ έχει βαρύνων ρόλο στην επίβλεψη της κατασκευής γινόμενος εύκολα project manager.

Στην πραγματικότητα ο ρόλος του είναι πιο πολύπλευρος και κρίσιμος εφόσον είναι συνολικά υπεύθυνος για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου για την άδεια οικοδομής ή την κατασκευή. Επιτηρεί όλες τις σχετικές διαδικασίες και έχει λόγο για όλες τις επιλογές της μελέτης και της κατασκευής χωρίς βέβαια να μπορεί να υπερσκελίσει των υπόλοιπων μελετητών και εμπλεκομένων.

Τι προσφέρει ένας ικανός πολιτικός μηχανικός

Ένας ικανός πολιτικός μηχανικός μπορεί να μας προσφέρει την άριστη σχέση κόστους και ποιότητας. Η μελέτη και κυρίως το χτίσιμο ενός σπιτιού κοστίζει πάρα πολύ και συνήθως είναι η υλοποίηση ενός ονείρου ζωής. Χωρίς διεξοδική καθοδήγηση ο ιδιοκτήτης μπορεί να υποπέσει σε σφάλματα και κακές αποφάσεις που μπορεί να εκτινάξουν τις δαπάνες ή να ευτελίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Καλό είναι ο επαγγελματίας που επιλέγουμε να έχει πολλές γνώσεις τόσο θεωρητικές όσο και εμπειρικές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί άριστα στα καθημερινά και πολλά πρακτικά προβλήματα ενός τέτοιου project. Χρειαζόμαστε ένα άτομο με φαντασία, έντιμο, συνεπές, με επιμέλεια στις λεπτομέρειες, κοινωνικότητα, ευχάριστο χαρακτήρα και με θέληση να μας προσφέρει εναλλακτικές επιλογές. Έτσι μπορούμε να αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις στο κάθε πρόβλημα και να έχουμε τις πιο μοντέρνες και οικονομικές απαντήσεις σε ό,τι θέλουμε και ό,τι προκύψει στην πορεία.

Μια σωστή στατική μελέτη σημαίνει ότι στο σεισμό θα πάνε όλα καλά και οι ζημιές θα είναι αμελητέες. Μια καλή εποπτεία των μελετών σημαίνει ότι ήδη από τη φάση του σχεδιασμού λήφθηκε πρόνοια για όλα τα καίρια τεχνικά θέματα του σπιτιού, επομένως μπορούμε να έχουμε τη σιγουριά ότι στην κατασκευή δε θα υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ότι ο χρόνος ζωής του κτιρίου θα είναι πολύ μεγάλος.

Ως προς την επίβλεψη στην κατασκευή, η επιλογή των υπεργολάβων και των συνεργείων, οι προτάσεις για τα οικοδομικά υλικά, η έμφαση στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες και η απαρέγκλιτη τήρηση των τεχνικών κανονισμών και προδιαγραφών εγγυώνται ένα αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιήσει απόλυτα χωρίς να ελαφρύνει υπερβολικά και άδικα το πορτοφόλι μας.

Το σπίτι μας είναι ο μηχανικός μας

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το σπίτι μας (είτε είναι νεόδμητο είτε είναι ανακαίνιση) είναι σε ένα βαθμό ο μηχανικός μας. Η οικοδομική τέχνη έχει ασάφειες, αβεβαιότητες και είναι ένα χειροποίητο προϊόν. Τελικά έτσι είναι και όλη η οικοδομή. Αν και χρησιμοποιούνται βιομηχανικά προϊόντα, το γούστο, το ήθος και η ικανότητα του μηχανικού μας επηρεάζουν τα πάντα και συνδιαμορφώνουν ένα σπίτι υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών ή μια πρόχειρη δουλειά που κρύβει αδιαφορία ή έλλειψη γνώσης και φαντασίας.

Δώστε βάρος στον χαρακτήρα και την πολυπραγμοσύνη ενός ικανού μηχανικού και θα αποζημιωθείτε από τις επιλογές του. Δεν είναι κανένα σχέδιο ένα πλήρως αυτοματοποιημένο προϊόν όπως κανένα σπίτι δεν είναι ένα ανώνυμο προϊόν. Αν ήταν ρούχο, η μάρκα του θα ήταν ο σύμβουλος-μηχανικός σας, επομένως επενδύστε χρόνο και ενδιαφέρον και επιλέξτε τον καλύτερο.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…