Τι προσφέρει στο προσωπικό του ένας “Best Employer of the year”;

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή

Στον καιρό της κρίσης (οικονομικής και κοινωνικής) με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας αλλά και την ολοένα αυξανόμενη πίεση που υφίσταντο οι εργαζόμενοι στο εργασιακό τους περιβάλλον, δύσκολα μπορεί κάνεις να πιστέψει πως υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες αναγνωρίζουν και δίνουν βάση στην άξια του προσωπικού τους και την αποτελεσματικότητά του. Όχι, δεν αποτελεί μόνο μια θεωρία γραμμένη στα ακαδημαϊκά βιβλία των Πανεπιστημίων. Βραβεύσεις όπως, το Best Employer of the year κ.α., αποδεικνύουν πως αρκετές εταιρείες, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ανθρώπινο δυναμικό τους, επενδύοντας σε παροχές υπέρ του και αναγνωρίζοντάς το ως το σημαντικότερο και ανταγωνιστικότερο πλεονέκτημα μιας επιχείρησης.

Ας δούμε όμως περιληπτικά μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των εταιρειών.

  • Προωθούν την ομαδική εργασιακή κουλτούρα και διαμορφώνουν ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον, δίνοντας την μέγιστη σημασία στην ασφάλεια του προσωπικού αλλά και στην φυσική και ψυχική του ευεξία.
  • Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες και συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ανάδειξη του στρατηγικού οράματος της εταιρίας.
  • Παράλληλα, οι εταιρείες αυτές δίνουν μεγάλη προσοχή στη διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού τους. Παρέχουν ξεκάθαρα κίνητρα στους εργαζόμενους, ενώ η αφοσίωση στους στόχους και την ομαδική δουλειά συμβάλουν καθοριστικά στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών απασχόλησης και επαγγελματικής εξέλιξης για όλους.
  • Επίσης, παρέχουν ευέλικτα προγράμματα εργασίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία π.χ. τηλεργασία, εργασία από το σπίτι, μερική απασχόληση, μειωμένο ή ευέλικτο ωράριο κ.α.
  • Γενικότερα, εταιρείες όπως η cisco, google κ.α. προσπαθούν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να εναρμονίσουν την προσωπική τους ζωή με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, παρέχοντάς τους παιδικούς σταθμούς, γυμναστήρια, αίθουσες θηλασμού κ.α.
  • Οι εταιρείες αυτές γνωρίζουν καλά πως πέρα από τις καινοτόμες υπηρεσίες τα προϊόντα και την τεχνολογία που παρέχουν στην αγορά, η επιτυχία τους έγκειται και στην καλή φήμη που δημιουργείται πρώτα εκ των έσω. Η φήμη αυτή μεταφέρεται από τους εργαζομένους προς την κοινωνία. Ο καταναλωτής θα προτιμήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας εταιρείας που έχει καλή φήμη ως προς την ευαισθητοποίηση της απέναντι στους υπαλλήλους της, έναντι μιας άλλης με λιγότερο θετική φήμη.
  • Η δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος που βασίζεται στις ίσες ευκαιρίες και παροχές είναι αποδεδειγμένο ότι δίνει κίνητρο στους εργαζομένους να καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια τους δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.

Μπορεί τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων στην Ελλάδα να πλήττονται στην πλειοψηφία τους, ωστόσο επιτυχημένες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο υιοθετούν πρακτικές όπως: αποδοχή της διαφορετικότητας και ανάδειξη των απόψεων των εργαζομένων , επιβράβευση προσωπικού και επιπλέον παροχές σε συνταξιοδοτικό και οικογενειακά επιδόματα κτλ.

Εντούτοις και στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν εταιρείες που προσπαθούν να στηρίζουν τους εργαζομένους τους και να έχουν φιλεργατική στάση απέναντι τους, δημιουργώντας ένα οικογενειακό κλίμα. Μερικές από τις εταιρείες που έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα για το εργασιακό τους περιβάλλον και των παροχών τους ως προς τους εργαζομένους είναι ο Δ. Μασούτης Α.Ε., ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΚΑΥΚΑΣ, Mellissa, Papastratos, Pfizer Hellas, MSD Greece, Plaisio Computers, DHL EXPRESS Ελλάδος, Epsilon Net κ.α.

Μερικές από τις παροχές και πρακτικές που υιοθετούνται από τις βραβευμένες εταιρείες είναι: Επίδομα φύλαξης τέκνων, εκπαιδευτικά προγράμματα, φιλανθρωπικές δράσεις, αθλητικές ομάδες και συμμετοχή σε εταιρικά πρωταθλήματα, Χορηγίες, περιβαλλοντική δράση, δώρα σε εργαζομένους µε πολυετία, Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, δώρο γάµου & γέννησης, εκπτώσεις σε καταστήματα και υπηρεσίες, ανακοίνωση θέσεων εργασίας στον εσωτερικό διαδικτυακό τόπο, πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις εκτός εταιρίας για τον εορτασμό του νέου έτους και την κοπή της πίτας όπου συνοδεύονται από κλήρωση δώρων. Και φυσικά τα βασικά όπως ότι δεν απολύονται εργαζόμενοι, δεν μειώνουν μισθούς, κ.α.

Τέλος , για να μπει μία εταιρεία στην λίστα με τους καλύτερους εργοδότες θα πρέπει να μην φοβάται να είναι γενναιόδωρη με τους εργαζομένους της. Θα πρέπει τη Διοίκηση να την χαρακτηρίζει το αίσθημα δικαίου, η ακεραιότητα, η τιμιότητα και να έχει αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία της μέσα στην επιχείρηση, αλλά και να έχουν ηθική συμπεριφορά οι διοικούντες της.

Συντάκτης: Καλλιόπη Σαρρή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.