Όλοι έχουμε ακούσει για τον μινιμαλισμό στη διακόσμηση κάποια στιγμή. Τι πρεσβεύει; Την απλότητα, τη λιτότητα, ότι λίγα αντικείμενα μπορούν …
Τι προσφέρει ο μινιμαλισμός στα παιδιά;
Ο μινιμαλισμός, όπως φαίνεται, έχει έρθει για να μείνει και είναι κάτι που μας χαροποιεί. Γιατί; Μα γιατί έχει πολλά σημαντικά οφέλη στην ζωή μας, και ακόμα περισσότερο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Ο κανόνας του ενός
Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά καλό είναι να κάνουμε το ξεκαθάρισμα των παιχνιδιών μαζί. Ο βασικός κανόνας που βοηθά πολύ είναι ο κανόνας του ενός: Δηλαδή, για κάθε νέο παιχνίδι ή αντικείμενο που θέλουμε να έρθει στο σπίτι, θα πρέπει να φύγει πρώτα ένα από αυτά που έχουμε. Φτιάχνουμε τρεις στοίβες, η μία αφορά σε αυτά που θα κρατήσουμε, η επόμενη έχει παιχνίδια που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να παίξουν άλλα παιδιά ή μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά σε άλλους ανθρώπους που δεν έχουν και τελευταία είναι η κατηγορία με αυτά που είναι για πέταμα. Φυσικά, συζητάμε με τα παιδιά και δημιουργούμε διάλογο, για να τους αφήσουμε το περιθώριο να επιλέξουν τα ίδια τι θα κρατήσουν και τι όχι.
Ο κανόνας του ενός είναι τρόπος ζωής και μαθαίνει στα παιδιά ότι η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από το πόσο γεμάτο είναι το δωμάτιο με παιχνίδια, ειδικά αυτά τα πλαστικά που γεμίζουν τον χώρο και ξέρουμε ότι δεν παίζουν ποτέ με αυτά.
Ο μινιμαλισμός και τα οφέλη του στα παιδιά
#1 Φαντασία
Τα πολλά παιχνίδια στον χώρο δημιουργούν στα παιδιά ένα αίσθημα υπερδιέργησης γιατί δεν μπορούν να διαλέξουν με τι να παίξουν ή με τις εναλλαγές των παιχνιδιών τα ωθεί σε ψυχολογικό μπλοκάρισμα. Επίσης, με το να έχουν λιγότερα πράγματα τα παιδιά αναπτύσσουν την φαντασία τους ώστε να δημιουργούν νέα παιχνίδια ή να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.
#2 Ευθύνη και ευγνωμοσύνη
Με το να έχουν λίγα και καλά φροντίζουν καλύτερα τα πράγματά τους. Σημασία έχει να έχουμε ακριβώς όσα χρειαζόμαστε, χρησιμοποιούμε συχνά και δίνουν αξία στην ζωή μας.
#3 Υπεύθυνοι καταναλωτές
Όταν αγοράζουμε λιγότερα πράγματα πρέπει να σκεφτούμε καλά τις επιλογές μας. Σε αντίθεση με τις παρορμητικές αγορές αντικειμένων που συχνά καταλήγουμε να μην χρειαζόμαστε, όταν επιλέγουμε με προσοχή κάτι που θέλουμε να αγοράσουμε θα είναι σίγουρο ότι το χρειαζόμαστε και ότι θα προσθέσει αξία στην ζωή μας. Έτσι τα παιδιά μπορούν να μάθουν καλυτέρα την αξία των πραγμάτων και της χρήσης τους. Επίσης, ο μινιμαλισμός μπορεί να τους εξασκήσει την υπομονή καθώς θα πρέπει να μάθουν να περιμένουν και να μην κάνουν άσκοπες αγορές.
#4 Ηρεμία
Εδώ έχουμε να κάνουμε για το πως ένας άδειος χώρος είναι πιο ξεκούραστος στο μάτι. Ακόμη, λιγότερα πράγματα σημαίνει λιγότερη ακαταστασία άρα λιγότερο χρόνο που αφιερώνεται στο καθάρισμα ή την οργάνωση του σπιτιού, άρα περισσότερος ελεύθερος χρόνος με τα παιδιά. Επίσης, λιγότεροι διαπληκτισμοί για την καθαριότητα του σπιτιού σημαίνει χαρούμενοι και ήρεμοι γονείς άρα χαρούμενα και ήρεμα παιδιά.
#5 Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πράγματα
Οι μινιμαλιστές μας παροτρύνουν να μην βασίζουμε την ευτυχία μας σε φυσικά αντικείμενα. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να διδάσκετε στα παιδιά αυτά τα μαθήματα, τόσο το καλύτερο. Βοηθώντας τους να μάθουν να μην βασίζονται σε υλικά αγαθά για να τους φέρνουν ευτυχία θα τα οδηγήσει σε μια ζωή με μεγαλύτερο νόημα κάνοντας τα να εκτιμούν περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις, την φύση και τις τέχνες.