Τι προσφέρει η επίλυση παζλ σε παιδιά και ενήλικες

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων των οποίων τα μάτια λάμπουν από χαρά όταν αντικρίζουν χιλιάδες σκορπισμένα κομματάκια που αναμένουν σαν σπαζοκεφαλιά την ένωσή τους σε μία εικόνα! Ας δούμε τα οφέλη από αυτό παιχνίδι, που όλοι δεχτήκαμε ως δώρο, κάποια Χριστούγεννα.

Τα παζλ είναι ένα είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού το οποίο οι περισσότεροι έχουμε πιάσει στα χέρια μας είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες. Αν μάλιστα αγαπάς τα παζλ και επιδιώκεις να φτιάχνεις συχνά , φαίνεται πως αποσκοπείς στην ηρεμία και σε γαλήνιες στιγμές αφού συνήθως τα puzzle δρουν αγχολυτικά και χαλαρωτικά.

Πότε ξεκινούν να ασχολούνται τα παιδιά;

Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν από πολύ νωρίς να ενώνουν πράγματα, είτε αυτά είναι τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο είτε είναι μεγάλα χοντρά κομμάτια. Ένα παιδί όταν είναι 1 έτους μπορεί να ενώσει δυο κομμάτια. Υπάρχουν μικρά βρεφικά παζλ των δυο κομματιών τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ας φαίνονται για τους ενήλικες βαρετά. Μπορεί να έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα τον οποίο θα δούμε παρακάτω.

Τι θετικό προσφέρει σε όλες τις ηλικίες η ενασχόληση  με τα πάζλ;

Βελτίωση της μνήμης

Η επεξεργασία παζλ ενισχύει τις υπάρχουσες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών μας κυττάρων και ενισχύει τη δημιουργία νέων. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν σημαντικά τη διαδικασία σκέψης. Είναι επίσης επαληθευμένο γεγονός ότι οι γρίφοι είναι ευεργετικοί σε κάθε ηλικία. Οι νέοι έχουν πολύ εύπλαστο μυαλό, ενώ οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην ανάκληση αναμνήσεων. Όλες οι ηλικιακές ομάδες, με τα παζλ, τονώνουν την ανάκληση βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων ,καθώς αυτά απαιτούν την αποθήκευση σχημάτων και χρωμάτων, καθώς και τη φαντασία της μεγαλύτερης εικόνας, για να προσδιοριστούν ποια κομμάτια ταιριάζουν μαζί.

Αύξηση εφευρετικότητας

Οι μεγάλοι γρίφοι για τους ενήλικες θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τα θέματα με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Αν και μια ιδέα μπορεί να μην είναι η λύση του προβλήματος, κάθε σκέψη που βρίσκεται εκτός πλαισίου βοηθά στην καθοδήγηση και την άσκηση του μυαλού μας για να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά.

Τα παζλ συνήθως απαιτούν δοκιμές και σφάλματα μαζί με τη χρήση μιας συστηματικής προσέγγισης. Μέσω της δοκιμής αυτών των υποθέσεων, κερδίζουμε τα οφέλη του συνδυασμού και της δημιουργικότητας με μια εμπειρική εξέταση. Αυτός ο τύπος φαντασίας οδηγεί συχνά σε καινοτόμες, προγνωστικές και αποτελεσματικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε διάφορους τομείς.

Καλύτερη διαδικασία σκέψης

Τα παζλ μυαλού για τους ενήλικες απαιτούν την ικανότητα αναγνώρισης των διαφορετικών τμημάτων συν τη συνολική εικόνα του προβλήματος. Αυτό απαιτεί καλή λογική κρίση και εφευρετικότητα.Οι συνεχείς μελέτες αποκάλυψαν ότι για θέματα όπως η γεωμετρία και η αριθμητική, μια βελτιωμένη και καλύτερη κατανόηση επιτυγχάνεται όταν ολόκληρος ο εγκέφαλος λειτουργεί ταυτόχρονα.

Από την άλλη πλευρά, τα μεμονωμένα μέρη του εγκεφάλου είναι συνήθως σε θέση να εκτιμήσουν μια συγκεκριμένη πτυχή οποιουδήποτε δεδομένου σεναρίου. Οι εκπαιδευτικοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η προσέγγιση ολόκληρου του εγκεφάλου είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει σημαντική βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου.

Παραγωγή ντοπαμίνης

Οι εγκέφαλοί μας παράγουν μερικούς νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη συνολική αντιστοιχία εντός του εγκεφάλου και μεταξύ του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Διδάσκουν στο σώμα μας πότε και πώς να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Τα παζλ βοηθούν σημαντικά τους εγκεφάλους μας στην παραγωγή ντοπαμίνης, που είναι νευροδιαβιβαστής. Όταν ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε μικρές ή τεράστιες ανακαλύψεις, όπως τη λύση ενός παζλ, απελευθερώνει ντοπαμίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής προκαλεί βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες, αύξηση της ισχύος συγκέντρωσης, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και βελτίωση μνήμης.
Η ντοπαμίνη συσχετίζεται επιπλέον με την έννοια της επιβράβευσης.

Η αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης προκαλεί τον εγκέφαλό μας να ενισχύσει τα επίπεδα κατανόησης και αντίληψης. Η λύση των παζλ δίνει στο μυαλό μας μια φυσική επιθυμία να αναπτύξουμε μια πιο ευνοϊκή και κατάλληλη χημεία.Η αύξηση της ντοπαμίνης δημιουργεί και ένα θετικό κλίμα σχετικά με την επίλυση παζλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα άτομα βιώνουν συχνά μια έντονη επιθυμία να λύσουν γρίφους που είναι όλο και πιο απαιτητικοί.

Χαλάρωση

Από τη μία πλευρά, οι γρίφοι ενεργοποιούν και αναζωογονούν τον εγκέφαλό μας και από την άλλη μας βοηθούν επίσης να χαλαρώσουμε ψυχολογικά. Ακριβώς τη στιγμή που παιδεύεστε με ένα παζλ μελετώντας τις πιθανές λύσεις, είναι σαν να κάνετε έναν μίνι διαλογισμό.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.