Τι προκαλεί το άγχος

Συντάκτης: Μαρία Παναγή

Πώς μπορούμε να μειώσουμε αποτελεσματικά  τις διαταραχές που μας προκαλεί το υπερβολικό στρες.

Πλέον το άγχος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ωστόσο, από εμάς εξαρτάται  κατά πόσο θα το αφήσουμε να μας επηρεάζει και να μας κυριεύει, ή θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Το υπερβολικό άγχος    προκαλεί   διάφορα συμπτώματα, όπως  για παράδειγμα πονοκέφαλο, αϋπνίες, ακόμα και κατάθλιψη

Επιπλέον, μπορεί να είναι η αιτία διάφορων  αυτοάνοσων νοσημάτων και άλλων διαταραχών, όπως  η υπερβολική κατανάλωση τροφής. Συνήθως τα άτομα που δεν έχουν καθόλου άγχος είναι εκείνα που δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη στην ζωή τους. 

Συχνά διερωτόμαστε: «από πού  προκύπτει το άγχος;»  Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο μία, λόγω των πολλών παραγόντων που το προκαλούν και των διαφορετικών συμπτωμάτων στον καθένα.  Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να αγχώνεται υπερβολικά λόγω του εργασιακού του περιβάλλοντος και του φόρτου εργασίας.  Κάποιος άλλος μπορεί να αγχώνεται για τη  σχέση του με το σύντροφό  του, γιατί μπορεί να μην πηγαίνει και τόσο καλά όσο θα ήθελε, οπότε  να σκέφτεται  το  μέλλον της σχέσης του.

Σίγουρα όλοι θέλουμε  να νιώθουμε λίγο πιο ξέγνοιαστοι, αλλά  πώς μπορούμε να το κατορθώσουμε; Μία λύση είναι να βάζουμε μικρούς στόχους την ημέρα και να προσπαθούμε να τους πραγματοποιούμε, είτε πρόκειται για τις καθημερινές μας συνήθειες, ασχολίες ή εργασίες.

Από την άλλη, οι ψυχολόγοι αντιπροτείνουν τη γυμναστική ως θεραπεία του στρες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βγει η ένταση όλης της ημέρας. Έτσι, η άθληση – για παράδειγμα το ποδόσφαιρο – προτείνεται σε νεαρούς μαθητές ή φοιτητές. Έχει αποδειχθεί ότι μέσω της άθλησης, αισθανόμαστε περισσότερο χαρούμενοι και ανάλαφροι. 

Η ξεκούραση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του άγχους. Για σκεφτείτε να επιστρέφετε από τη  δουλειά  κουρασμένοι και να μην έχτε  καθόλου χρόνο να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε, αλλά να κάνετε όλες τις υποχρεώσεις που έχετε μέσα στη μέρα.  Είναι πολύ στρεσογόνο  και κουραστικό!   Γι’ αυτό φροντίστε να ξεκουράζεστε καλά  και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, ώστε να σας ανεβάζουν την ψυχολογία.

Τέλος μην  επιτρέπετε στο άγχος να γίνει ο κυρίαρχος της ζωής σας. Προσπαθήστε να το περιορίσετε και να το μειώσετε. Δεν είστε μόνοι!

Συντάκτης: Μαρία Παναγή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.