Τι προκαλεί την απιστία στο ζευγάρι

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Ο άνθρωπος που έχουμε διαλέξει να είναι δίπλα μας, είτε είμαστε παντρεμένοι, αρραβωνιασμένοι, είτε διατηρούμε μία σχέση, είναι εκείνος που θέλουμε και απαιτούμε να είναι σωστός απέναντί μας, να μας σέβεται και να μας αγαπάει. Ορισμένες φορές, όμως, αυτά τα τρία κύρια χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να συνδυαστούν ή να συγχρονιστούν με ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Τέτοια συνήθως είναι οι τσακωμοί, η ασυνεννοησία, ακόμα και η απιστία.

Γιατί, όμως, ένας άνθρωπος επιλέγει συνειδητά την απιστία και τι τον ωθεί σε αυτό;

Η απιστία είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί σε ένα ζευγάρι. Μια κατάσταση που το θύμα δεν μπορεί να αποδεχτεί και να εξηγήσει. Προκύπτει εξαιτίας διαφόρων και ποικίλλων αιτιών. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η πρόκληση βαρεμάρας στο ζευγάρι. Πέρα από το βασικότερο που είναι η αποχή από το ερωτικό κομμάτι, υπάρχουν και άλλες σημαντικές περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί ανιαρότητα- όπως αυτές είναι η έλλειψη συζητήσεων μεταξύ του ζευγαριού, η συνεχής και χωρίς καμία αλλαγή καθημερινότητα, η συνήθεια.

Όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει συνέχεια πρόβλημα ή προβλήματα, είναι συνήθως πιο ευάλωτο στην απιστία. Και αυτό, είτε γιατί νιώθει ότι έρχεται ένα αναπόφευκτο τέλος, είτε γιατί έτσι θέλει να βρει μια πηγή ανανέωσης, χαλάρωσης και ψυχικής χαλάρωσης.

Η απουσία ενδιαφέροντος, κοινών ονείρων και συνηθειών αποδυναμώνουν τη σχέση και απομακρύνουν τον έναν από τον άλλον. Η απιστία μπορεί να προκύψει γιατί ο/η σύντροφός σας βρέθηκε σε θέση να αναζητήσει κάτι νέο και ίσως πρωτόγνωρο για αυτόν. Η θέσπιση κοινών στόχων, η αλληλοκατανόηση και η αποφυγή της ρουτίνας που κάνει τη σχέση ανιαρή, είναι απαραίτητα στο ζευγάρι για να μην φτάσει σε ένα τέτοιο αδιέξοδο.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καταφεύγουν στην απιστία είναι γιατί θέλουν να κάνουν μια δοκιμή, έχοντας βέβαια τον/τη σύντροφό ως κάτι το δεδομένο. Όταν, με τον καιρό, ο έρωτας καταλήξει στην αγάπη μπορεί να προκαλέσει και μείωση του πάθους. Σε εκείνο το στάδιο η αγάπη από ερωτική μπορεί να γίνει πιο οικογενειακή και τρυφερή, κάτι που, λανθασμένα από τους ενόχους, μεταφράζεται ως αγάπη αδιάλλακτη και ότι παραβλέπει και συγχωρεί τα πάντα.

Δυστυχώς, η απιστία είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά πλέον στις μέρες μας. Και ο κύριος λόγος που την προκαλεί και δεν αναφέρθηκε παραπάνω, είναι η στενομυαλιά των ανθρώπων, τουλάχιστον εκείνων που δρουν συνειδητά. Διότι, για να φερθεί κάποιος με αυτόν τον τρόπο στο άτομο που έχει επιλέξει να είναι δίπλα του, καθώς και το να περιμένει εκ των υστέρων να τον καταλάβει και να τον συγχωρέσει, δηλώνει πνευματική αστάθεια ή τουλάχιστον υπερεκτίμηση του εαυτού του σε βάρος του/της συντρόφου του. Είναι προτιμότερο, αν η κατάσταση μέσα στη σχέση φτάσει ένα βήμα πριν από αυτό το σημείο να τελειώσει τη σχέση παρά να κοροϊδεύει και να εξαπατά τον άνθρωπο που ακόμα πιστεύει σε αυτό που έχουν.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…